Hlavní navigace

Samsung bude vyrábět Intel CPU, Nvidia G-Sync poběží i s Radeony

1. 12. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Plány Canonicalu o 32 bitech v Ubuntu 20.04 LTS, XWayland s podporou multi-bufferingu, Wine 4.21 opravuje 50 chyb, ovladač Cedrus pro Allwinner přinese H.265, Panasonic prodal výrobu čipů firmě Nuvoton.

Plány Canonicalu na podporu 32 bitů v Ubuntu 20.04 LTS

Původní plán na odstavení 32bitové platformy x86 z Ubuntu 19.10 vzal za své ještě před jeho vydáním, devatenáct-desítka 32 bitů zčásti nadále podporuje a pro Ubuntu 20.04 LTS tak nejsou plánovány žádné výrazné změny.

Zahozeny budou třeba balíčky jako libssl1.0, wine-stable-i386, gcc-8-base aj., naopak se ale na seznam podporovaných vyvolených dostávají Freeglut, libv4l, ovladače VDPAU a VA-API a některé další knihovny. Podrobněji věc komentuje Steve Langasek.

XWayland dostal podporu multi-bufferingu

Jak bylo avizováno již dříve, s připravovaným novým X.Org Serverem 1.21 konečně přichází do komponenty XWaylandu (viz merge request) klíčová funkcionalita (v části xwl_window, tedy podpora multi-bufferingu (double a triple-buffering), díky které zejména na rychle se měnícím obrazu nebudou tolik vidět nežádoucí jevy v obrazu známé jako stuttering či tearing.

Ocení zejména hráči. Jak dodává Phoronix, chystané vydání X.Org Server 1.21 přinese velký balík novinek z posledních dvou let, a to zejména právě v komponentě XWayland. Očekává se, že k vydání by mohlo dojít někdy v příštím roce, nicméně přesné datum zatím nebylo určeno, aktuální verze X.Org Serveru je 1.20.6 z před 9 dnů.

Wine 4.21 opravuje 50 chyb

S obvyklou pravidelností přišla na svět další vývojová verze projektu Wine. Verze 4.21 nepřináší téměř žádné novinky (vyjma konfigurace HTTP proxy skrze DHCP či podporu blokových parametrů v Direct3D 9), zato opravuje pět desítek nahlášených chyb. Nejstarší byla nahlášena v říjnu 2008, nejnovější pak pouze 1 den před svou opravou.

V edici Wine-staging 4.21 pak najdeme hromadu změn, celkem byla začleněno 833 patchů oproti „vanilkovému“ Wine.

Ovladač Cedrus pro SoC Allwinner přinese podporu H.265

Z úspěšné crowdfundingové kampaně vzešlý ovladač Cedrus zajišťující podporu pro rozličná ARM SoC od Allwinneru a rozličné video formáty na nich, přinese v Linuxu 5.5 jednu z klíčových novinek. Po určité době vývoje je totiž hotova podpora dekódování H.265/HEVC videa na čipech tohoto výrobce (samozřejmě tam, kde to umí hardware), vedle toho pak potěší nové opravy pro dekódování H.264 obecně, resp. 4k s H.264.

Panasonic prodal výrobu čipů firmě Nuvoton

Japonský Panasonic po desítkách let výroby vlastních čipů se definitivně zbavuje posledních zbytků této své výrobní divize. Kupcem je tchaj-wanská společnost Nuvoton. Panasonic se tak zbavuje ztrátové divize Panasonic Semiconductor Solutions, která mimo jiné stála i například za výrobou obrazových snímačů.

Očekává se, že obvyklý proces schválení národními úřady a protimonopolními agenturami proběhne během několika měsíců, Nuvoton předpokládá, že vše bude dokončeno v červnu 2020. Panasonic tedy zcela končí s trhem polovodičových čipů a stane se čistým fab-less výrobcem. Odchází z trhu, kde v 90. letech byl 10. největším subjektem.

Samsung bude vyrábět Intel CPU

Šuškanda posledních týdnů, znovuoživená v důsledku neschopnosti Intelu přejít na novější výrobní procesy (= zmenšit čipy), resp. navýšit výrobu na stávajících technologiích (=14nm) se stává skutečností. Intel zadal u Samsungu výrobu blíže nespecifikovaných CPU pro PC

Víc bohužel není známo, takže prozatím není Intelem potvrzeno, zdali půjde o výrobu 12nm, 10nm 7nm či nějakou jinou, resp. o jaké typy procesorů se jedná. Lze ale předpokládat, že tímto mimo jiné Intel zvyšuje šance na to, aby se opakoval nedávný moment. Samsung byl největším výrobcem čipů na světě, sesadil přitom právě firmu Intel z piedestalu.

Nvidia G-Sync poběží i s Radeony

Že Nvidia prohrála boj s otevřeným standardem pro adaptivní synchronizaci obrazové frekvence mezi GPU a monitorem, víme už dávno. Její placený, drahý G-Sync je nyní de facto mrtev, svět nasazuje bezplatný AMD FreeSync, který byl už před lety standardizován jako VESA Adaptive Sync a najdeme jej už i v HDMI standardu. Nvidia sice zkoušela určité zejména marketingové strategie, ale nezadařilo se a pokud nechce stát jako kůl v plotě, zatímco svět běží FreeSync směrem, musí chtě-nechtě G-Sync otevřít ještě víc než dosud.

root_podpora

Vedle možnosti běhu Nvidia grafik s FresSync monitory totiž nově s příští generací G-Sync monitorů přijde možnost používat je s FreeSync grafikami, což logicky znamená z 99,99% Radeony od AMD. Podpora bude realizována implemenmtací podpory VESA VRR (Variable Refresh Rate). Majitelé stavajících G-Sync monitorů ale mají smůlu, s aktualizací se nepočítá, ale to u vendor-lockin systémů tak nějak bývá obvyklé.

Jak tato informace nyní těší výrobce stávajících G-sync monitorů, by bylo zajímavé zjistit. Co se stalo s kdysi proklamovanou nutností hardwarového modulu G-sync pro variabilní refresh, modulu, bez kterého to nikdy nebude dobře fungovat, na to patrně nejlépe odpoví nějaký marketingový stratég Nvidie, který svého času měl na starosti třeba PhysX.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.