Hlavní navigace

Samsung Galaxy Nexus: není důvod ke zklamání

21. 10. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Google ve středu v našich ranních hodinách představil dvě velmi důležité věci, které budou ovlivňovat vývoj androidích telefonů v příštím roce. Je to nový telefon Galaxy Nexus a operační systém Android 4.0 „Ice Cream Sandwich“. Pro někoho to mohlo být možná zklamání, ale pojďme si říct, proč by nemělo být.

Určitě si ještě pamatujete na několik článků o Nexus S, které na Rootu vyšly. Nexus S je velmi dobrý telefon, sám jeden kousek mám, ale když byl uveden, nepřinášel téměř nic nového. Ano, bylo tu NFC, prohnutý SuperAMOLED displej a Android 2.3, ale právě Android 2.3 byl zoufale krátkým krokem dopředu.

Vývojáři se v té době už soustředili na tablety a tak spíš do Androida doplnili, co tam opravdu chybělo, a platforma se stala vcelku stabilní. Ostatní výrobci za ten rok dohonili náskok, který Nexus S dal, a když si odmyslíme nějaké ty launchery, dá se říct, že když si vezmete dva androidí telefony od dvou různých výrobců, dostanete podobný uživatelský zážitek.

Někdy od dubna už se začínají objevovat první náznaky, že Google chystá něco velkého, něco co nese honosné jméno Nexus Prime. Toto jméno se opakuje v článcích tak často, že se stalo téměř pravdou, prakticky až do uvedení Galaxy Nexus. Zrovna jméno je něco, co podle mě v Google nedomysleli. Zjevně tu byl nějaký tlak od Samsungu, asi se mu zdál nový Nexus moc dobrý na to, aby se nejmenoval Galaxy a tím pádem si hrál na něco víc než je vlajková loď Galaxy S2.

Jak se postupně blížil čas vydání, objevilo se video, které napružilo uživatele, že téměř praskli. Studiem jediné části, kde se telefon objevil, se zabýval nejeden androiďák.

Poslední kousek reklamy naznačuje, že by snad mohlo jít i o tablet. Dnes už víme, že to není pravda, což ale nezabránilo, aby se očekávaní fanoušků upřely ještě výš, než byly. Představení bylo o pár dní posunuto, ale nakonec jsme čekali jen týden navíc. Komu se nechtělo vstávat, ten si může vychutnat záznam.

Galaxy Nexus se představuje

Galaxy Nexus v kombinaci s Ice Cream Sandwich bude v příštích pár měsících bezkonkurenční mezi androidími telefony. Je docela velký, jeho displej má 4,65" s rozlišením 1280×720 bodů. Rozměry těla jsou pak 135,5 × 67,94 × 8,94 mm. Dá se říci, že se jedná o telefon, který si tak trochu hraje na tablet. Nový Nexus umí samozřejmě nahrávat HD videa, ale na rozdíl od většiny ostatních, je umí v HD kvalitě i přehrát.

Jinak jde o plastové tělo, s tlačítky pro zapnutí/vypnutí, ovládání hlasitosti i pro foťák po obvodu a nechybí ani USB konektor a 3,5 mm jack na sluchátka. Zde telefon nějak nevybočuje. Uvnitř se pak nachází následující:

  • CPU: dual-core 1.2 GHz Ti OMAP 4460
  • GPU: PowerVR SGX540
  • Paměť: 1 GB RAM a 16/32 GB flash
  • Senzory: akcelerometr, kompas, gyroskop, přiblížení a novinkou je barometr
  • Bezdrátové technologie: WiFi 802.11abgn s WiFi direct, Bluetooth 3.0, NFC
  • Foťáky: Zadní 5 mpix s LED bleskem, přední 1,3 mpix
  • Baterie: Li-on 1750 mAh

Procesor určitě nějaký čas vydrží, ale grafická karta nepatří zrovna k těm nejvýkonnějším, naopak, je úplně stejná jako je v Nexus S, kde by se dalo říct, že je vzhledem k rozlišení v současné době už na hraně. Uvidíme jak si dvoujádrový procesor Ti OMAP 4460 v kombinaci s touto grafickou kartou poradí s 2,4× větším počtem bodů.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Hlavní skok dopředu ale není na straně hardwaru ani displeje nebo rozměru. Je na straně kombinace hardwaru a softwaru. Androida 4.0 Ice Cream Sandwich přinese čerstvý vítr do skomírajícího uživatelského rozhraní, které se velmi dlouhou dobu drželo téměř beze změny. O něco se postarali vývojáři launcherů, o něco vývojáři custom ROMek a něco prostě muselo zůstat. Android 3.x byl docela dobré pískoviště pro vývojáře a ti mohli bez problémů s kompatibilitou připravit novou svěží platformu, vhodnou jak pro telefony, tak pro tablety.

To nejlepší, co se do čtvrté verze dostalo, je efektně shrnuto v následujícím vi­deu.

Čeho jste si určitě všimli, je, že chybí klasická tlačítka menu, home, search a back. U dotykového telefonu je vcelku jedno, jestli bude mít nějaká tlačítka důležitá pro ovládání mechanická nebo dotyková. Trend je takový, že mechanické části jsou pro ovládání telefonu na ústupu. Začalo se náhradou mechanických tlačítek dotykovými, z trackballu se za chvilku stal optický trackball jenž nakonec zmizel a nyní mizí i tlačítka. Tedy nemizí úplně, ale jsou součástí displeje.

To přináší nějaké ty výhody i nevýhody. Sám bych ocenil jiné pořadí tlačítek v závislosti na orientaci telefonu. Například Nexus S je navržen vyloženě na používání v landscape módu, za to můj předchozí telefon HTC Hero byl navržen spíše na stojáka. Možnost změnit pořadí, ať už v nastavení nebo nějakým hackem, bude neocenitelná.

Dále můžeme na videu vidět notifikační oblast, ze které lze jednoduchým pohybem do strany odstraňovat jednotlivé položky a nechat si jen ty důležité. Jde o vlastnost, kterou má už dlouho třeba populární CyanogenMod, ale i jiné custom ROMky.

Další změnu čeká přístup k běžícím aplikacím. V současné době se nedá s nedoplněným Androidem nějak pohodlně přepínat mezi aplikacemi, které běží. Ono to ani není potřeba vzhledem k tomu, jak je Android navržený. Nicméně s rostoucí RAMkou, kdy je možné, aby v paměti opravdu běželo třeba 10 aplikací, už by se nějaký standardní task manager hodil a ten z Ice Creamu nevypadá vůbec zle.

Uživatelé toužící po efektním vstupu na scénu ocení odemykání telefonu pomocí svého obličeje. Jak dlouho to bude v praxi trvat a jestli bude možné použít i fotku, to se necháme překvapit, až se objeví první kousek na test. Velký důraz byl kladen na video hovory, kde lze na odesílaný obraz aplikovat nějaký video filtr. To se může hodit, když někomu nechceme ukázat náš pravý obličej a nebo chceme třeba nahradit nehezké pozadí.

Uživatelé, kteří už rezignovali na tahání velkého mobilu a foťáku na dovolenou současně a vystačí si pouze s mobilem, určitě ocení novou funkci pro jednoduché focení panoramatických fo­tek.

I když si to Steve Ballmer možná nemyslí, tak Android 4.0 klade důraz na jednoduchost. Pokud se vám stane, že zrovna nemůžete reagovat na hovor, jednoduchým pohybem můžete na odpovědět smskou už ze zamykací obrazovky. Ta je nyní podobná tomu, na co jsme byli zvyklí i na Androidu 3.x.

Naši operátoři si pořád hrají na nějaký FUP pro mobilní připojení a pokud do něj často padáte, oceníte určitě statistiky, kolik toho která aplikace přenesla. Abyste se případně vyhnuli vyčerpání datového limitu, je tu funkce Android Beam, jenž vám umožní přenést soubory pomocí technologie NFC pouhým přiložením dvou telefonů k sobě.

Mezi další vylepšení patří optimalizace ve webovém prohlížeči, podpora hardwarové akcelerace v prostředí, vylepšená aplikace pro správu e-mailů, kontaktů, kalendáře nebo fotek, možnost pořizovat screenshoty stisknutím tlačítek volume down a power a mnoho dalšího.

root_podpora

Závěr

Mnohem víc novinek včetně screenshotů vám samozřejmě přineseme, jen co se nám čtyřkový android dostane do ruky. To by nemělo trvat nějak moc dlouho, protože je slíbený minimálně pro Nexus S. Těžko říct, kdy se tak stane. Některé zdroje mluví řádově o dnech, jiné o týdnech a další mluví až o roku 2012. Co se týká dalších telefonů, tak bude záležet, jak se k aktualizaci výrobci postaví. Je klidně možné, že jestli přijde nějaká aktualizace od Samsungu, HTC a dalších, tak to nebude dřív, než připraví nové modely telefonů, kde už nový Android bude. Nejrychlejším způsobem, jak se dostat k Ice Cream Sandwich, tak nakonec bude zakoupení Samsung Galaxy Nexus, který by se měl dostat do prodeje během listopadu.

Nakonec jen dodám, že bychom se měli dočkat i zdrojových kódů, a to někdy v době, kdy se dostane Galaxy Nexus na trh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.