Hlavní navigace

Samsung na svých telefonech umožní běh běžných linuxových distribucí

20. 10. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Android v sobě někde uvnitř ukrývá také upravené linuxové jádro, většina uživatelů ale nemá možnost si ve svém zařízení spustit běžnou linuxovou distribuci. Samsung hodlá takovou funkci nabídnout, včetně linuxového desktopu.

Samsung oznámil, že brzy na svých zařízeních umožní běh linuxových distribucí, včetně linuxového desktopu. Vyvíjí totiž aplikaci s názvem „Linux on Galaxy“, která uživatelům umožní spouštět oblíbenou distribuci s využitím stejného jádra, které pohání Android.

Funkci bude možné využít ve spojení s dokovací stanicí Samsung DeX, která je dostupná pro zařízení Galaxy Note8, Galaxy S8 a S8+. Na cestách bude telefon fungovat jako obvykle, po vložení do dokovací stanice bude připojen k velkému displeji, klávesnici a myši a stane se z něj plnohodnotný počítač, na kterém bude možné provozovat také linuxový desktop.

S využitím aplikace Linux on Galaxy budou moci uživatelé spouštět různé linuxové distribuce podle vlastního výběru. Kdykoliv budou potřebovat funkci, která nebude dostupná v systému chytrého telefonu, budou se moci přepnout do aplikace a spustit libovolný program v linuxovém prostředí, vysvětluje Samsung.

Cílovou skupinou tohoto řešení jsou ale podle firmy hlavně vývojáři, kteří mohou těžit z toho, že si nosí své pracovní prostředí stále s sebou. Budou tak moci kdykoliv a kdekoliv navázat na svůj rozpracovaný projekt.

Podívejte se, jak vypadá práce s dokovací stanicí DeX:

root_podpora

Podle Samsungu je vše ještě v rané fázi vývoje, zatím nebyly oznámeny žádné termíny ani přibližné odhady. Je možné se přihlásit k odběru novinek týkajících se celého projektu Linuxu na telefonech Samsung.

Pro linuxové nadšence je to jistě dobrá zpráva, mít možnost kombinovat Android s linuxovým desktopem se může některým uživatelům hodit. Už teď je ale možné toho dosáhnout pomocí běžných notebooků s emulátory Androidu nebo třeba pomocí aplikace Termux, která vám umožní používat linuxovou distribuci uvnitř běžného (nerootlého) Androidu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.