Hlavní navigace

Názor k článku Samsung prohrál proti Apple: za které patenty zaplatí? od Lael Ophir - 1) Velké korporace kupují svíčky (a vůbec většinu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2012 1:19

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1) Velké korporace kupují svíčky (a vůbec většinu věcí) od dodavatelů, a dodavatelé si řeší patenty. Malé firmy mají úplně stejnou možnost komponenty nakoupit, objednat si je na zakázku atd.
    2) Výrobci komponent chtějí mít business, takže rádi prodávají. Pokud má držitel nějakého patentu silnou pozici na trhu, nemůže si dovolit jednomu prodat a druhému ne. Ve většině případů lze ale technický problém řešit různými způsoby. Když jsme u smartphonů, Apple dokonce u soudu ukazoval řadu řešení, které jeho patenty neporušují.
    3) Výrobce se týkají jen patenty v jeho oboru, a těch není zase tolik. Jak se to nemá dělat? To vidíte na příkladu Samsungu. Udělali si průzkum aby zjistili, díky čemu je konkurence úspěšná. Už se zřejmě neobtěžovali si tak zjistit, jestli ty technologie nejsou chráněné patentem.

    Patenty mimo jiné umožňují vznik firem, které se zabývají pouze výzkumem. Firma může pracovat výhradně na vývoji spalovacích motorů nebo ztrátové komprese videa, a výsledk práce prodávat. Bez patentů by tohle nebylo možné.

    K těm pěti rokům jste dospěl jak? Nějaký detailní průzkum životního cyklu patentů a výrobků, nebo prostě intuice? :) U řady produktů se za pět let prostě neposunete od výzkumu k tržnímu úspěchu.