Hlavní navigace

Názor k článku Samsung prohrál proti Apple: za které patenty zaplatí? od zvěd - >> Pokud má držitel nějakého patentu silnou pozici...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2012 2:46

    zvěd (neregistrovaný)

    >> Pokud má držitel nějakého patentu silnou pozici na trhu, nemůže si dovolit jednomu prodat a druhému ne.

    To mi nepřijde logické. Naopak čím silnější pozici mám, tím snáze můžu "nechtít" prodat.

    >> Ve většině případů lze ale technický problém řešit různými způsoby. Když jsme u smartphonů, Apple dokonce u soudu ukazoval řadu řešení, které jeho patenty neporušují.

    Ano, někdo tu argumentoval Lumií. Což je prodejní fail. Nedomnívám se, že těch efektivních (ergonomických, snadných, úsporných, dosaďte dle oboru) řešení je skutečně mnoho. S rukou a dotykovym displejem toho prostě moc nevymyslíte. Softwarové třídění hodnot má taky své meze. Atd. Můžete se samozřejmě cimrmanovsky vydat nějakou krkolomnou cestou, ale s návratem investice nepočítejte. Ale to je vše viz. můj první příspěvek.

    >> Výrobce se týkají jen patenty v jeho oboru, a těch není zase tolik.

    Přiznávám, že se patentovým právem zabývám povrchně, ale nenabyl jsem dojmu, že by si firmy obecně chválily, jak jsou patenty transparentní a snadno dohledatelné. Spíše naopak. Zejména tedy v oblasti SW, kterou se snažím sledovat.

    >> Bez patentů by tohle nebylo možné.

    Rušit je nikdo (tedy alespoň já) nechce.

    >> K těm pěti rokům jste dospěl jak? ... U řady produktů se za pět let prostě neposunete od výzkumu k tržnímu úspěchu.

    Výstřel do tmy. Není to dogma. Klidně nechť se konsenzuálně definují produkty/obory, kde to není možné (napadá mě tak farmacie a pár opravdu "advanced" věd, u aut bych rozhodně váhal) a pro ty se zavede lhůta delší. "Poklepání, co znamená zoom" to rozhodně nebude.