Hlavní navigace

SciDAVis: profesionální grafy pro každého

30. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

SciDAVis je fork QtiPlotu, který kombinuje jeho pokročilé profesionální funkce s příjemný prostředím, které je snadno použitelné i pro obyčejné uživatele. V následujícím článku se pokusíme ukázat možnosti nástroje, který umožní vytvořit pěkný graf snadněji, než v populárním a zcela nevhodném Excelu.

V roce 2007 byl SciDAVis založen jako fork QtiPlotu s tím, že by měl nabídnout lepší (přehlednější) grafické prostředí a uživatelsky přístupnější ovládání. Základní myšlenka se tak zdá být zřejmá – produkt se snaží zaujmout především ty uživatele, pro které jsou nástroje jako Origin či QtiPlot příliš komplikované a sofistikované. Jedná se o sortu aplikací, které se tradičně nějak ovládají a nový nezkušený uživatel může mít s jejich využíváním problém. Má osobní zkušenost je ale symetrická – zkušený uživatel Originu nebude s ovládání tohoto nástroje nadšen, bude tápat a hledat. Cílovou skupinou jsou tak opravdu spíše začínající uživatelé.

Myslím, že v tomto směru má projekt značné marketingové šance. Je multiplatformní, zdarma dostupný a vyrobit v něm pohledný graf je podstatně snazší než v tabulkovém procesoru, s podstatně lepším výsledkem. Také analýza vizualizovaných dat je poměrně jednoduchá. S trochou nadsázky by mohl být prvním programem, kde se uživatelé naučí tvořit grafy. Navíc získá takový uživatel celou řadu užitečných návyků. Má zkušenost z výuky tabulkových procesorů je taková, že uživatelé mají velký problém s definicí datových řad a sloupců nebo nastavením os. Zde je vše poměrně intuitivní a přehledné. Co pochopitelně zaostává, je finanční oblast a marketing.

Předně se o tomto nástroji příliš mnoho nemluví, a pak panují proti věcem, které mají souvislost s fyzikou či matematikou, nemalé předsudky, pocit, že se jedná o program pro profesionální a mírně vyšinuté vědce. Samozřejmě chybí i jakákoli další propagace a i délka článku na Wikipedii (navíc dostupný jen anglicky, německy a rusky) naznačuje, že se jedná o projekt spíše nenápadný. Webové stránky projektu vypadají navíc poměrně chudě a snad až příliš jednoduše. Peníze nechybí jen na propagaci a marketing, ale také na dotažení některých „rozdělaných“ věcí, lokalizaci, či hezčí manuál.

Právě manuál ukazuje na rozdíl, mezi projektem, který se umí prodávat a tím, který má kvalitu, ale prodat se prostě neumí. Autoři zvolili velmi konzervativní design, což je nutné respektovat. Mimo to ale nabízejí relativně málo obrázků (komu by se chtělo číst a pak to někde v praxi hledat) a ty obvykle ukazují grafy, které patří k tomu nejméně vkusnému, co program je schopen vůbec stvořit. Jinak je manuál obsáhlý, relativně přehledný a podrobný, takže jeho užívání poměrně bezproblémové.

Funkce, možnosti, zkušenosti

SciDAVis nabízí základní paletu funkcí, které bychom očekávali od nástroje pro analýzu a vizualizaci dat. K dispozici je tedy základní spektrum grafů dvojrozměrných, těch 3D je k dispozici ještě více. Nechybí možnost vynést pouze body, propojení nejrůznějšími křivkami, sloupcové grafy, koláčové, polární a mnohé další. Trochu zamrzí, že možnosti výběru jednotlivých variant jsou poměrně omezené – jistě, mnohé lze nastavit, ale vzhledem k zaměření programu na méně zkušené uživatele zde vidím drobný hedikep. Je pravda, že oproti mateřskému QtiPlot některé grafy chybí, ale to možná souvisí právě s požadavkem na to, aby byl program dostatečně přehledný. Z důležitých grafů postrádám především bublinkový, který v některých situacích může působit velice výstižně.

SciDavis

Pokud jde o analytické nástroje, pak je zde opět funkcionalita zaměřena na základní operace – lineární či polynomické proložení, exponenciální proložení, Gausova křivka a tak podobně. Nechybí ale ani nástroje na ošetření chyb,práce s vícepíkovým grafem, filtraci, interpolaci, nebo možnost nadefinovat si vlastní funkci na proložení v poměrně intuitivním průvodci. Do grafu je možné vkládat obrázky, další graf či text. Existuje zde také snadný nástroj na výměnu os. Nechybí ani funkce na odečítání hodnot, tvorbu popisků či šipek.

Vkládání funkcí je bezproblémové. Navíc stačí jen kliknout na funkci v grafu a zcela triviálním způsobem jí nastavit například meze, přidat člen taylorovy řady nebo nastavit množství vypočtených bodů. Co mám tvůrcům za zlé, je, že se informace o křivkách vypisují do log souborů. Především pro nezkušené uživatele by bylo daleko přehlednější, kdyby jim po proložení vyskočila tabulka s informací, jakou funkcí to bylo proloženo, jaké jsou koeficienty a s jakou přesností. To je to, co obvykle potřebujeme vědět. Log soubor by tak měl mít účel spíše pro informace navíc.

SciDavis

UX DAy - tip 2

Bezkonkurenční záležitost je ale jednoduchý panel vedle tabulky. V něm si vyberete do kterého sloupce chce vložit odvozená data a jednoduše do něj „naklikáte“ vzorec, který pracuje s daty ve vedlejším sloupci. Velmi jednoduše, rychle a intuitivně.

Závěr

Program funguje bez problémů a dovolím si tvrdit, že tvorba grafů je v něm o poznání rychlejší, jednodušší, efektivnější a mocnější než v běžně užívaných tabulkových procesorech. Je postaven tak, aby jeho služby mohl využívat opravdu každý. Své využití tak může najít nejen ve školách, ale také všude tam, kde po zaměstnancích vyžadujeme tvorbu pohledných grafů a případnou jednoduchou analýzu dat. Vedle Excelu či Calcu se z něj stane příjemný společník a doplněk. Pro českého uživatele je snad jen drobnou nevýhodnou absence češtiny. Pro využití ve vědě se příliš nehodí a zřejmě neuspokojí ani náročné uživatele. Ale to konec konců nebylo ani jeho cílem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.