Hlavní navigace

Názor k článku Sčítání.cz: jak to příště zvládnout lépe aneb úvahy o dnešním IT od Miroslav Šilhavý - Pracovníci by měli mít definované role tak, aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2021 15:36

    Miroslav Šilhavý

    Pracovníci by měli mít definované role tak, aby využili svůj potenciál a nefungovali jako roboti-kodéři.

    To je nereálné i nehospodárné. Potřebujete mít armádu robotů-kodérů, kteří rozumí řemeslu, ale nic nového nevymyslí. Mnozí jsou skvělí, ale nechtějí přemýšlet do stran. Programátora často nezajímá, jak rychle obslouží server požadavek, jak se sečtou latence a kolik požadavků zvládne API. On je placený za svoji práci, kterou má mít hotovou. Když se začne vrtat v těchto dalších otázkách, možná by něco zlepšil, ale možná taky ne. Ale rozhodně by nestihl svoji práci, za kterou je hodnocen.

    Vidím v tom vliv módy outsourcování do Indie a dalších rozvojových zemí, kdy se projekty rozdrobí tak, aby práci zvládli kodéři bez znalostního přesahu a snahu to pak vše uřídít přes zuřivé Agile řízení.

    Zrovna toto ale může fungovat a mnohdy funguje. Kvalifikovaný je zadavatel, který umí sepsat a popsat, co se má vyrobit. Dělník provede - a může být třeba v Indii. Zrovna tento typ práce moc hezky ukazuje, kde leží odpovědnost - v rámci Česka se dohadujeme, že na to měl myslet programátor "protože přeci ví". U Inda to neočekáváme a víme hned, že něco zbabral zadavatel. To je nápověda, jak by to rozdělení odpovědností mělo fungovat.

    Myslím, že tímto přístupem si mnoho firem zadělává na problémy, které zatím vůbec neumí dohlédnout.

    Opačným přístupem taky. Zase Vám uletí čas na projektu. Je sice hotovo, ale proděláváte - to je stejně nefunkční model.