Hlavní navigace

Názor k článku Sčítání.cz: jak to příště zvládnout lépe aneb úvahy o dnešním IT od Miroslav Šilhavý - @Václav Dvořák Ten mezičlánek byste měl mít, i když...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2021 16:09

    Miroslav Šilhavý

    @Václav Dvořák

    Ten mezičlánek byste měl mít, i když neoutsourcujete. Když ho nemáte, přináší to ty samé problémy, jen trochu jinou formou. Při outsourcingu do zahraničí se to projeví nefunkčností. Když Vám to chybí interně, tak se to projeví na prodělku na projektu. Nikdo nemůže pracovat s trvalým prodělkem, musí si to někde vynahradit, nebo zkrachovat. Právě tento moment vede ke korupci. Soutěžitel zanedbá některý aspekt projektu, ale domluví se se zadavatelem (úředníkem), že nad tím pak přimhouří oči nebo nebude tlačit na pilu. Ostatně, takto se sichrují i výběrová řízení. Podají je dvě spřátelené firmy - jedna levně, ale s formální chybou, druhá draze, bez chyby. Pokud to stačí na vítězství drahé firmy, tak se formální chyba najde a levná nabídka se vyloučí. Pokud tam skočí nějaký konkurent, tak se formální chyba přehlédne a vyhraje to levná nabídka.

    Když budete mít aspoň soubor minimálních požadavků na specifikaci projektu, omezí se tím ta prázdná místa a nebude tolik docházet ke korupci. Ani pro jednoho nebude platit "že přehlédl, nedomyslel" a úředníkovi se nedostane do ruky moc nad tím přimhouřit oko. Nebude mít co rozhodovat, kromě objektivních skutečností. Pokud rozhodne proti faktům, bude postihnutelný.