Hlavní navigace

SCO vysvětlovalo v Praze své postoje

9. 6. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulou středu se konala v Praze tisková konference SCO. Obsahem byla prezentace názoru SCO na žalobu IBM. Společnost SCO reprezentoval Greg Bogochwalski, ředitel SCO pro střední a východní Evropu. Zástupce ROOTa samozřejmě nemohl na této akci chybět.

Zazněla silná slova. Nerad bych svazoval své osobní názory s prezentací SCO, proto první část obsahuje překlad otázek a odpovědí, v druhé části se k tvrzením SCO vyjádřím.

Ptal jsem se na několik věcí, po otazníku následuje odpověď Grega Bogochwalskiho.

Jak SCO definuje Linux?
Linux jsou kusy kódu přijaté Linusem Torvaldsem.

Odkdy Linux obsahuje SCO kód?
SCO kód se do Linuxu dostal mezi léty 1996 a 2003, nejvíce nelegálního kódu je v jádru řady 2.4. K tomuto výsledku dospěly nezávisle na sobě tři společnosti, jež byly najmuty SCO. Navíc nejde jen o kód, ale o použití interních metodických postupů SCO pro vývoj softwaru.

Není možné, že „vadný“ kód do linuxového jádra vložilo samotné SCO?
Toto je paranoia a absurdní myšlenka. Pokud by byla tato věc dokázána u soudu, tak SCO může zavřít obchod.

Proč SCO žaluje IBM a nikoho jiného?
IBM je dobrý příklad a její představitel prohlásil, že v budoucnosti IBM počítá s Linuxem jako jediným operačním systémem a hodlá tak zničit hodnotu komerčních UNIXů. (Steve Mill, zaměstnanec IBM, LinuxWorld 2003)

Bude SCO žalovat koncové uživatele?
Prozatím ne.

Co se snaží SCO dokázat?
Žalobou IBM se SCO snaží ukázat, že ve FOSS (Free and Open Source) komunitě neexistují postupy, jak zabránit pronikání proprietárního, chráněného kódu do veřejné domény.

Viděl jste osobně zmiňovaný kód, tedy můžete potvrdit existenci důkazu?
Ne, pravděpodobně bych mu stejně nerozuměl.

Proč jste již nezveřejnili zpronevěřený kód nebo alespoň jeho část?
Je to náš jediný důkaz, proto svědci musí podepsat NDA (Non Disclosure Agreement – taková dohoda zakazuje třetí straně zveřejnit, čeho byla svědkem). FOSS komunita by měla být schopná najít vadný kód sama.

Tímto bych uzavřel nezávislou část. Dále prezentuji své osobní názory a doměnky.

Z tiskové konference jsem odcházel značně rozladěn. Myslím si, že FOSS komunita je na právnících a správně definovaných licencích závislá více, než si myslí. Je třeba podporovat organizace jako EFF (Electronic Frontier Foundation) a GNU nejen prací, ale i finančně. Pokud se nemýlím, tak české právo neumožňuje autorovi se zbavit copyrightu. Možná i zde by mělo smysl zapracovat.

Byť na začátku tiskové konference jasně zaznělo, že proprietární kód SCO je v linuxovém jádře, na konci pan Bogochwalski zamlžil a řekl, že SCO kód může být i mimo samotné jádro. Věta „Do not shoot the messanger, send hate mail to IBM, not SCO.“ jasně demonstruje, že SCO chce být viděno jako „zachránce“ FOSS komunity. SCO podle sebe žalobou na IBM ukázalo na neexistující možnost kontroly zdroje kódu používaného FOSS komunitou. IANAL, myslím si však, že licence GPL kvalitně ošetřuje výskyt jakkoli chráněného kódu, jenž by se stal součástí projektu krytého GPL. Nevím, proč by měla FOSS komunita posílat nenávistnou poštu společnosti, která byla vybrána jako vhodný kandidát na žalobu proto, že jasně definovala budoucí linuxovou politiku.

SCO žalobu zdůvodňuje také tím, že IBM neměla praktické zkušenosti s UNIXem na procesorech Intel a nyní aktivně podporuje vývoj Linuxu. IBM proto měla zpronevěřit kód vyvinutý společně se SCO a darovat ho FOSS komunitě. Myslím si, že samotná komunita má dostatek znalostí a zkušeností s vývojem klonů UNIXu pro intelovské procesory, asistence znamenající kopírování částí kódu by se nesetkala s pochopením.

O zneužití jakého vlastnictví vlastně jde?

  • Copyright: Novell prohlásil, že SCO autorská práva nekoupilo a spor SCO/Novell pravděpodobně skončí u soudu.
  • Trademark: Není možné, protože vlastníkem UNIXové značky je OpenGroup, nikoli SCO.
  • Contract breach, neboli porušení smlouvy: Toto je pravděpodobně jediná věc, kvůli které může SCO někoho zažalovat.
  • Intellectual property alias duševní vlastnictví: Pojem „interní metodické postupy SCO“ a jejich zneužití mne zanechávají chladným. Buď jsou postupy vývoje softwaru veřejně známy (např. výuka na univerzitách, knihy o programování), a nebo výskyt chráněných, interních postupů SCO v linuxovém jádřenavádí k domněnce, že by si nejdříve mělo SCO zamést před vlastním prahem.

V komerční části prezentace jsem se dozvěděl, že SCO bude nadále podporovat Linux na úrovni služeb, nikoli distribuce, a hodlá ve svých produktech nabízet Web Services. Suma sumárum, IBM je čistá konkurence, možná i to je jeden z důvodů žaloby.

Pokud se v linuxovém jádře skutečně vyskytuje kód SCO, bude muset být dříve či později zveřejněn. Předpokládám, že přepis do čistého, nezávadného kódu může trvat spíše dny než měsíce. Doufám však, že IBM ze soudu vyjde bez poskvrny a bude vytvořen precedens. Pokud je tajemství zveřejněno bez vědomí vlastníka, neměl by být napadnutelný adresát, ale ten, kdo ho zveřejnil.


Autor je zaměstnancem společnosti Actinet Informační systémy s.r.o.

Články a informace obsažené v tomto textu se nemusí shodovat se stanovisky společnosti Actinet Informační systémy s.r.o., vyjadřují pouze osobní názor zde podepsaného autora.

root_podpora

Osobní dotazy (flames apod.) možno směřovat na mailzavinacja­kubsafarteckac­z, Dotazy související se společností Actinet Informační systémy s.r.o. prosím směřujte na adresu presszavinacsup­portteckaacti­netteckacz

Tento text je šířen pod licencí „Creative Commons Attribution 1.0“, pokud není řečeno jinak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku