Hlavní navigace

Názor k článku Scribus 1.5: blížící se novinky od Ondrej Nemecek - Inkscape i Scribus používám již dlouho a poměrně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2014 21:38

    Ondrej Nemecek

    Inkscape i Scribus používám již dlouho a poměrně obsáhle.

    K Inkscape nemám větších výhrad, je opravdu velmi dobrý - jediné dvě výtky jsou nikoli bezproblémový export do pdf (výplně vektorovými vzory nefungují spolehlivě a celkově má exportu řadu problémů, které komplikují přípravu tiskových dat do tiskárny) a dále výtka ohledně pomalejších reakcí u velkých rozměrů nebo složitých dokumentů.

    Co se týče Scribusu je to složitější - narozdíl od Inkscape je určen pro tvorbu obsáhlejších mnohastránkových dokumentů, k čemuž se hodí řada funkcí, které prostě nejsou hotové. Částečně to řeší další verze Scribusu mimo hlavní strom, ale stabilita není ideální a hodilo by se mít všechny funkce začleněné v upstreamu. Nápady na chybějící funkce viz http://www.scribus.cz/hledame-napady-na-skript-nebo-plugin-do-scribusu/ a http://forum.liberix.cz/index.php/topic,201.msg Vadí taky to, že je Scribus hodně pomalý u větších dokumentů, nad 50 stránek se postupně stává nepoužitelným.

    Oběma programům fandím, ale je důležité znát jejich limity. Myslím, že by pomohlo angažmá profesionálních sazečů a grafiků - mám na mysli jejich oponenturu a pomoc s návrhem funkcí pro běžné pracovní postupy. Byl by to hezký projekt :-)