Hlavní navigace

SDLjump

30. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vánoční čas je také obdobím příběhů. Většinou srdceryvných, které však přinášejí veliké moudro a naději. Jeden takový vám s potěchou povím. O muži, jenž mířil stále výš a výš. Ne, nemám na mysli Rimmera. Jeho osud je ve vašich rukou. Bezmezně je spjat s plošinami ve hře SDLjump. Chcete vědět více? Čtěte.

SDLjump je inspirována starší hrou Xjump. Jedná se o klasickou plošinovku. Vžijete se do role postavičky, která úpěnlivě skáče z římsy na římsu. Podlaha mu doslova mizí pod nohama. Jakmile nebudete dostatečně rychlí, zahynete. Smutné, že? Dějištěm dramatu budiž ponurá hradní věž. V případě, že si zvolíte motiv Auri, jsou postranní zdi symbolického rázu a celá hra je spíše v pestrobarevném rázu hippies. A přesto stále teskná. Tím jsem nakousl, že jsou tu i jiné, prozatím neznámé motivy. Nacházejí se v úvodním menu v kolonce Themes. Dále klikněte na Choose Theme. Vybrat si můžete původní Xjump, základní (default) SDLjump a zmíněné Auri. Liší se hlavně grafickým zpracováním.

SDLjump 1

Příběh vskutku není nikterak silný, zato však je opředen tmavou rouškou neznáma. Základní filosofické otázky opět vyvstávají z děl klasiků. Kdo jsme? Proč tu jsme? Aspoň již teď víme, kam směřujeme. Vzhůru. Sice ne po spirále, jak bychom měli, nýbrž po lomené křivce, fantazie však může zapracovat. Každý si najde důvod, proč skáče. Jelikož jsme vlastenci, nebo protože nechceme umřít v propadlišti minulosti jako podlaha. S přibývajícími poschodími se rychlost zvyšuje a je stále těžší zavčas najít místo na bezpečné římse. Pomoci si můžete i skoky o stěnu. Odrazíte se tak výše.

SDLjump 2

Ačkoli je princip hry prostý a vše se jeví lehké, není to zcela pravda. Plošiny jsou kluzké a udržet se na nich je chvílemi heroický čin. Také v momentě, kdy naberete krapet větší rychlost, nezbývá mi, než vám popřát štěstí a zaslat smuteční růži. Budete-li natrénováni, doporučil bych přejít ze singleplayeru jednoho hráče na multiplayer. Ten je asi nejsilnější a nejzábavnější stránkou hry. Na jednom počítači mohou hrát najednou až čtyři hráči. Samozřejmě, když bude jeden zkušenější a vyskočí příliš vysoko, obrazovka se posune a ostatní jsou pohřbeni. Je na vás, kdo zůstane a na jak dlouho.

SDLjump 3

Na levém okraji obrazovky se zobrazuje skóre jednotlivých hráčů. V módu Xjump jej naleznete nahoře. Počítá se následovně – co bod, to zdolaná plošina. Pokud klesnete, odečte se. Vynecháte-li například první dvě plošky a skočíte až na třetí, máte samozřejmě tři body. Stanout na římse není podmínkou.

SDLjump 4

Grafické pojetí není špatné. Přirozeně záleží na tom, který motiv máte zvolený, zda vsadíte na originální zpracování či modernější a veselejší zjev. Doprovodná hudba a zvuky obecně jsou obdobného zaměření jako příběh. Jakou si domyslíte, takovou uslyšíte. V hlavní nabídce lze nastavit ovládání jednotlivých hráčů, grafické detaily, počet životů od jednoho do pěti, FPS limit, rotaci skoku, pojmenování hráčů atd. Dole v rámečku máte vždy popsáno, co vlastně pácháte. Nevýhodou však jest, že v jazyce anglickém. Je to škoda už z toho důvodu, že na některých hláškách lze pozorovat smysl pro humor autorů hry. Hratelnost je výtečná. Nenacházím žádné větši nedostatky. Ovládání je volně nastavitelné. Ostatně tři klávesy byste zvládli, i kdyby byly pevně stanoveny. Pohyb doleva, doprava a skok. Myslím, že je zřejmé, k čemu slouží.

SDLjump 5

SDLjump je příjemná hra, při níž se pobavíte. Obzvláště když je ve hře více hráčů. V případě, že hrajete sami, se hra stává po čase monotónní. Plusem je i fakt, že se zpracování drží předlohy. V nastavení se nacházejí i parametry Xjump, které jsou vždy zvýrazněny. Možná měli autoři v části vlastního produktu zapojit nějaké novinky. Na počátku jsem se zmiňoval o příběhu. Nastala chvíle vyvrcholení děje. Smutné to bylo snad dostatečně. Moudro si vyvodíte sami. Pokud ne, tak vězte následující. Budete-li zavřeni ve věži, podlaha mizí v nicotě a vy z nepochopitelného důvodu chcete ještě chvíli žít. Doporučuji skákat a lézt nahoru. V srdci si uchovejte naději, že nahoře budou dveře ven. A také, že jsou odemčeny. Nebo si nalouskejte oříšky, stáhněte SDLjump a hrajte.

root_podpora

Pokud tedy již skáčete nervozitou či nadšením, zaskočte na sdljump.source­forge.net. Stáhněte příslušný balík a s chutí rozbalte (když vám to v sobotu tak pěkně šlo :-). K úspěšné kompilaci vám dopomáhej knihovna SDL a SDL_image. Instalace je krásně standardní:

./configure
make
make install 

Hra se spouští příkazem sdljump. Kdo neskáčen není Čech! Hop, hop, hop!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku