Hlavní navigace

Sdružení NIX.CZ snižuje ceny za využívání 10GE a 100GE přípojek

10. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sdružení NIX.CZ po dvou letech mění ceník a snižuje poplatky za 10GE a 100GE přípojky. Nejrychlejší přípojku je možné nyní pořídit o 30 tisíc korun měsíčně levněji.

Na začátku roku představilo sdružení NIX.CZ, neutrální internetový propojovací uzel, nový ceník [PDF]. Aktuální změny se týkají měsíčních poplatků za využívání 10GE a 100GE přípojek. V prvním případě je nyní cena měsíčního připojení 15 tisíc korun (dosud 16 tisíc korun). Zájemci o využití 100GE připojení budou od začátku ledna platit 55 tisíc korun měsíčně (dosud 85 tisíc). Sdružení NIX.CZ mění svůj ceník po dvou letech.

100GE technologie se stává stále více dostupnější. Tento fakt potvrzuje poptávka po této technologii, kterou jsme v loňském roce zaznamenali. Cenu za 100GE připojení je aktuálně snížili prakticky o třetinu. Doufáme, že tímto krokem pomůžeme k jejímu širšímu využívání, říká Martin Semrád, ředitel propojovacímu uzlu NIX.CZ.

Ze současného ceníku plyne, že firma se čtyřmi 10GE přípojkami může přejít na jednu 100GE linku a ještě ušetří 5 tisíc korun. Je to kompenzace toho, že pořízení 100GE technologie na straně poskytovatelů je výrazně dražší než stávající 10GE.

Ceník NIX.CZ pro rok 2017

Především nám rostou počty připojených kapacit a čím více jich je, tím více si můžeme dovolit snižovat cenu. Jako neziskové sdružení se snažíme vyjít maximálně vstříc svým členům a našim cílem není generovat zisk, říká Martin Semrád.

UX DAy - tip 2

Před dvěma lety NIX.CZ přešel na nové přepínače Nexus 7710, které umožňují až 12 portů s kapacitou 100GE na jednu kartu. Zároveň se jedná o progresivní technologii a poptávka po ní stále roste. V současné době máme nainstalovaných 11 takto rychlých portů a v jednání jsou další, vysvětluje Martin Semrád.

V případě slovenského internetového propojovacího uzlu NIX.SK zůstávají ceny beze změny. Porty 1GE a 10GE mají měsíční cenu 75 eur, 100GE port je možné na Slovensku použít za 750 eur. Porty 10GE a 100GE mají od spuštění slovenského uzlu sníženou cenu, která odráží objemy vyměňovaného provozu v uzlu NIX.SK. Martin Semrád předpokládá, že v blízké době datové toky na Slovensku porostou, ale snížené ceny jsou garantované pro letošní rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.