Hlavní navigace

Secret Maryo Chronicles: instalatérské kroniky

30. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní putování bude cestou, která snoubí nostalgické vzpomínky na jednoho vskutku neobyčejného instalatéra a jeho nová dosud nepoznaná dobrodružství. Vydáme se společně do mnoha světů, které nepřinášejí pouze úsměv a bezstarostnost. Jste-li připraveni nahlédnout do tajných kronik, můžeme vyrazit.

Secret Maryo Chronicles je arkádou v dvourozměrném prostředí inspirovaném legendou zvanou Mario. V červeném hávu oblečený instalatér se stal inspirací pro mnoho pozdějších titulů a jeho remaky či klony jen tak neustanou. Zda se podařilo autorům vytvořit hru vyčnívající z šedi průměru, se již brzy dozvíte. Náš hrdina Maryo stejně jako jeho předchůdce prochází rozmanitými světy a jejich úrovněmi. Každý je přitom ojedinělý a přináší nám své specifické protivníky a nástrahy. Mezi světy se pohybujeme pomocí mapy, na které jsou jednotlivé zastávky vyznačeny. Dojdeme-li zdárného konce, je pouze na nás. Nyní se již podívejme na hru samotnou.

smc 1

Po spuštění nás přivítá přehledná hlavní nabídka. Secret Maryo Chronicles je možné takřka kdykoli uložit a opětovně nahrát, což bohužel hraní podstatně zjednodušuje, ale zároveň jsou chvíle, kdy to pravděpodobně oceníme. Jakmile nás nabídka omrzí, nastal pravý čas vydat se vstříc prvnímu ze světů, a tak zvolíme položku Start. Následuje pár voleb, které snadno zdoláme a již jsme vtaženi do počátku našeho dobrodružství. Přivítá nás známe prostředí čtverců skrývajících bonusy či mince, mráčky obdařené zrakem, ale také podivná stvoření s neopominutelnou želvou a jejím zabijáckým krunýřem. Zkrátka vše, nač jsme zvyklí a naštěstí celou řadou věcí, které jsou přínosem. Bez nich by to byl jen další klon, takto získává potenci na něco víc. Mezi hlavní lákadla patří zajisté přidání dalších stádií Maryova vývoje, více bonusů, více nepřátel, rozmanitější země a další.

smc 2

Podívejme se blíže na některé z těchto pozitiv. Zmínil jsem více stádií vývoje. Nejspíš si vzpomínáte, že klasického Mario jsme mohli pomocí houby nechat vyrůst a následně sebráním kytičky získat ohnivou palebnou sílu. To se nezměnilo. Dále však můžeme ziskem modré houby nabýt ledových střel. Někteří nepřátelé jsou imunní vůči ohni, jiní vůči chladu. Obzvlášť patrné to bývá u závěrečných bossů. Další přátelskou kloboučnicí je zeleně zbarvená. Ať již jasně, přinášející život navíc, nebo matně, která nám propůjčí dar neviditelnosti. Rovněž se vyplácí sbírat hvězdy, které poskytují další vymoženosti jako vyšší skok, rychlejší běh atd. Řadu pozitiv musí vždy alespoň částečně vyvážit něco nepříjemného. Zde je to pěkně nakreslená houba s vizáží smrťáka, ta má zhoršující účinek. Nezabije nás, ale navrátí o stupeň vývoje nazpět. Výjimkou je moment, kdy nebyl možný krok zpět, v tom případě je smrt nevyhnutelná.

smc 3

Jak bývá zvykem, jsme omezeni časovým limitem ubíhajícím v horní části obrazovky a počtem životů. Naopak se snažíme přežít a ještě přitom získat co největší skóre, které získáváme jak ziskem bonusů, tak také eliminací protivníků. Neodmyslitelné jsou také květináče, z nichž některé skrývají tajné lokace.

smc 4

Po stránce zpracování udělali autoři opravdu hodně. Celá hra se odehrává v pěkném a příjemném prostředí. Vše navíc umocňuje rytmická hudba, která je po čase návyková. Ovládání se oproti základní verzi zkomplikovalo, ale spíše ve smyslu větší palety možností. Není nijak složité na pochopení. Hratelnost je bez jakýchkoli problémů. Hardwarové nároky jsou samozřejmě vyšší než u Mario, ale přesto přijatelné. Za doporučené se považuje 1 GHz, RAM 512 MB, grafická karta 128 MB, ale k rozběhnutí hry postačí i poloviční parametry.

root_podpora

smc 5

Závěrem nezbývá než titul Secret Maryo Chronicles jednoznačně doporučit. Nejen mladší hráči si jej rádi zahrají. Neagresivní chvíle si přece můžeme vychutnat všichni. Užijte si zkoumání rozličných světů.

Chceme-li si hru vyzkoušet, stáhneme si aktuální verzi 1.5 ze stránek hry. K dispozici jsou balíčky pro ohromné množství distribucí – Gentoo, Ubuntu, Debian, Slackware, Fedora… a opravdu podrobný wiki manuál k instalaci ze zdrojových kódů – ten jsem také následoval. Po instalaci nezbytných knihoven nás čeká klasická kompilace ./configure; make; make install. Hra se spouští příkazem smc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku