Hlavní navigace

SecurityProgz (14. 3. 2002)

14. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po týdnu napjatého čekání je tu pro vás připravena další várka informací ze světa unix-security-software. Představíme si několik zajímavých programů a utilit, které se v uplynulém týdnu objevily. Výběr byl vskutku náročný, protože počet programů neustále roste a rozhodně tedy je z čeho vybírat. Doufám, že zde naleznete právě to, co potřebujete.

Na úvod dnešního pokračování SecurityProgz bych se ještě rád vrátil k předchozímu dílu a poděkoval všem čtenářům za jejich reakce, týkající se problémů s MS Windows a Microsoftem. Přišlo mi jich skutečně hodně a je jasně vidět, že Microsoft dělá problémy snad úplně všude a těžkostí způsobených jejich tzv. „operačním systémem“ jen přibývá. Budu i nadále vděčný za všechny reakce týkající se tohoto tématu. Pokud máte zájem připojit se do našeho „Klubu AntiWindowsáků aneb Sdružení bojovníků za práva tučnáků“, neváhejte mě kontaktovat na můj e-mail. :-) Teď už ale k dnešním recenzím.


FWLOGVIEW v. 0.2.1
Download: http://immo.my­ip.org/computin­g/fwlogview/
Platforma: Linux

Jako první si dnes představíme poměrně zdařilý prográmek, který vám umožňuje snadný přístup a přehledné zobrazení nejrůznějších logů z vašeho firewallu. Celý program je napsaný v Javě, takže je po menších úpravách snadno přenositelný i na jiné platformy. Výčet jeho funkcí by byl vcelku krátký, příliš mnoho toho totiž neumí. Přesto je však neocenitelným pomocníkem, pokud se neradi „hrabete“ v nepřehledných zápisech.


GUARD DOG v. 1.9.12
Download: http://www.si­monzone.com/sof­tware/guarddog
Platforma: Linux

Dalším v pořadí je firewall GuardDog. Umí toho poměrně hodně a určitě bych jej doporučil každému, kdo to s bezpečnostní svého počítače myslí vážně. Pomocí přehledného a intuitivně ovladatelného rozhraní pro KDE můžete celý firewall skutečně snadno nakonfigurovat. Umožňuje samozřejmě povolení a zakázání jednotlivých portů a další standardní služby. K dispozici je rozsáhlá dokumentace, v níž naleznete odpovědi snad na všechny případné otázky.


KNOCKER v. 0.6.5
Download: http://knocker­.sourceforge.net/
Platforma: Linux

Třetím programem, který si v dnešním SecurityProgz představíme, je Knocker. Jedná se o poměrně známý a rozšířený portscanner, napsaný v C. Dokáže přesně rozpoznat služby běžící na cílovém systému. Je dostupný jak ve verzi pro textový režim, tak i ve verzi s GTK+ rozhraním. Dokumentace je opět velmi rozsáhlá a podrobná. Na Internetu je navíc k dispozici celá řada materiálů, v nichž naleznete například řešení nejčastějších problémů, různé rady pro zrychlení scannování apod.


LIN VPN v. 2.2
Download: http://void.com­.br/linvpn/
Platforma: Linux, POSIX

Jestliže chcete mezi dvěma systémy na platformě Linux vytvořit virtuální síť VPN, pak je tu právě pro vás program zvaný LinVPN. Další popis je asi vcelku zbytečný. K dokumentaci projektu bych ale jednu výhradu měl – je dost zobecněná a při řešení problémů s instalací vám s největší pravděpodobností příliš nepomůže. Proto doporučuji sledovat různé e-mailové konference, kde většinou odpověď na potřebné otázky získáte.


FWANALOG v. 0.6
Download: http://tud.at/pro­gramm/fwanalog/
Platforma: Linux, OpenBSD

Fwanalog je další program pro práci s výpisy (logy) z firewallu. Slouží k vyhodnocování a důkladné analýze logů, kde umožní odhalit chyby a podezřelá místa. Dokáže pracovat s logy z BSD ipf, Linux 2.2 ipchains a 2.4 iptables. K vyhodnocování a sestavení hlášení používá program Analog, který je také k dispozici jako free-software.


WELLENREITER v. 0.7
Download: http://www.remote-exploit.org/
Platforma: Linux

root_podpora

Provozujete-li bezdrátovou síť LAN, možná vám přijde vhod utilita s názvem Wellenreiter. Pomocí tohoto programu můžete totiž monitorovat právě bezdrátové sítě (statistiky, intenzitu signálu apod.). Program byl vytvořen v Perlu a je určen pro rozhraní XWindows. Umožňuje podrobně zobrazovat statistiky, které si zvolíte. Rozhodně se jedná o zajímavý nástroj.


Tolik tedy dnešní SecurityProgz. Ale nebojte se, za týden pro vás bude na rootu připravena další várka toho nejzajímavějšího, co se na poli security programů pro unixy urodilo. Ještě jednou bych rád vyzval všechny, kteří mají nějaké negativní zkušenosti s Microsoftem nebo jejich produkty, aby se mi ozvali na e-mail.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku