Hlavní navigace

SecurityProgz (17. 10. 2002)

17. 10. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Toto vydání SecurityProgz věnujeme primárně nástrojům pro audit a inventarizaci systému a sítě. Podíváme se na nejrůznější bezpečnostní a síťové scannery, analyzátory logů a nejrůznějších záznamů a mnoho a mnoho dalšího. Věřím, že si dnes vybere každý, protože nabídka je poměrně široká.

FASTRESOLVE v. 2.9
Download: http://www.pix­.net/staff/djm/sw/fas­tresolve/
Platforma: Linux, POSIX

Jako první tu dnes máme Fastresolve ve verzi 2.9. Tento program slouží k analýze a sběru informací o DNS a vlastnících domén. Chcete-li tedy zjistit co nejvíce informací o nějaké doméně a všem kolem ní, pak je Fastresolve tou pravou volbou pro vás. Podle vývojářů je dokonce 3–50× rychlejší než ostatní podobné programy. Jistě stojí za vyzkoušení…


N-VIEW v. 2.1
Download: http://www.n-view.de/index_en­.html
Platforma: Java

Jestliže potřebujete kvalitní program, který vás bude informovat o všech možných i nemožných informacích, souvisejících s vaší sítí, pak je N-View tou pravou volbou pro vás. Dokonale zmapuje vaši síť, včetně podsítí a nejrůznějších uzlů, vyzkouší dostupnost všech stanic a mnoho a mnoho dalšího. Pro ovládání a konfiguraci má k dispozici podařené grafické rozhraní. Aby toho nebylo málo, zkouší také dostupnost stanic pomocí telnetu nebo ssh. Umí toho skutečně hodně a neměl by chybět žádnému administrátorovi, který si chce ve své síti udržet přehled.


IPTABLES LOGGER v. 3.0
Download: http://www.ge­ge.org/iptables
Platforma: Linux

Další utilitka, která usnadní práci každému správci linuxové sítě, nese název IPtables Logger. Pomocí tohoto programu můžete ve zlomku okamžiku zpracovat veškeré logy iptables do přehledného HTML dokumentu. Mimo řady jiných zajímavých věcí zde například naleznete kompletní informace o přijatých, odmítnutých a změněných paketech. Umí toho velmi mnoho a určitě se vám bude líbit. Stačí vyzkoušet…


NESSUS v. 1.2.6
Download: http://www.nes­sus.org/
Platforma: Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris, MS Windows 9×/2000/NT/ME/XP

Dnes se zaměřujeme téměř výhradně na nejrůznější analyzátory, scannery a monitory. Ani teď tedy neuděláme výjimku a představíme si nejnovější verzi legendárního bezpečnostního scanneru Nessus. Pomocí tohoto nástroje můžete vzdáleně prověřit bezpečnost vašeho systému. Vyhledává veškeré potenciální bezpečnostní chyby a problémy, které jste při konfiguraci a zabezpečování zřejmě přehlédli. V současné verzi je implementováno již více než 920 bezpečnostních testů, které provádí.


WELLENREITER v. 16
Download: http://www.remote-exploit.org/
Platforma: Linux, POSIX

root_podpora

V závěru dnešního souhrnu se podíváme na další program analytického zaměření. Wellenreiter je nástroj, s jehož pomocí můžeme zkoumat a spravovat bezdrátové sítě. Aby to nevyznělo nějak podezřele, vysvětlím, že se jedná o program určený pro správce menších bezdrátových sítí, kteří chtějí mít přehledné statistiky (přenosy dat, propustnost, kvalita signálu apod.). K dispozici je opět podařené grafické rozhraní.


Další SecurityProgz tedy končí a já se těším na shledání u dalšího dílu, který se objeví už za pouhý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku