Hlavní navigace

SecurityProgz (18. 7. 2002)

18. 7. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden je za námi a nejžhavější novinky ze světa unix security software před námi. Tak jako vždy vám i dnes přinášíme výběr toho nejlepšího, co se na tomto poli v uplynulém týdnu urodilo. V dnešním souhrnu nás čeká nejeden pěkný program pro ochranu před nevyžádanou poštou, jeden skvělý chatovací klient, který podporuje zabezpečenou komunikaci a na závěr si pak povíme o velmi zajímavém programu pro zabezpečování rozsáhlejších sítí. Tak tedy dost zbytečných slov a pojďme se podívat, co nám uplynulý týden přinesl...

SAVE MY MODEM v. 0.0.6
Download: http://web.ge­nie.it/utenti/g/ga­reuselesinge/smm/
Platforma: unix, MS Windows 95/98/2000/NT/XP

Jako první si dnes představíme podařenou utilitku SaveMyModem, jejímž úkolem je ochránit uživatele s pomalým dial-up připojením před stahováním ohromných množství zbytečných dat v podobě spamů. Pomocí tohoto programu můžete pohodlně nastavit několik filtrů, které mohou plnit mnoho úkolů, mezi nimiž nechybí třídění doručené pošty, tedy oddělování spamů a jejich ukládání do zvláštní složky nebo přímo mazání příslušných zpráv na serveru. Rozhodně se hodí pokud vám, stejně jako mě, chodí každý den mnoho desítek různých spamů a nechcete zbytečně zpomalovat své, už tak dost pomalé, připojení k Internetu. Výhodou je také to, že existuje více mutací programu, mezi nimiž nechybí ani verze pro „okenní uživatele“. Využíváte-li například dva operační systémy (Linux + Windows), můžete tedy SaveMyModem klidně používat pod oběma těmito systémy.


MESSAGE WALL v. 0.9.32
Download: http://message­wall.org/
Platforma: POSIX

Dalším z celé řady prostředků pro ochranu před spamy a zákeřnými viry z Internetu je jedinečný program MessageWall. Jedná se o jakousi bariéru, která se postaví mezi váš poštovní server a okolní svět. Nepustí přes sebe žádné viry a ani žádný spam. Pro rozpoznávání spamu využívá mnoho metod mezi nimiž nechybí ani DNSBL („blacklist“ IP adres založený na DNS) nebo kupříkladu antivirový test s využitím projektu OpenAntivirus. Na rozdíl od legendárního SpamAssassinu a podobných funguje tento program jako SMTP proxy. Určitou zajímavostí je „známkování“ spamu. Podle nastavených pravidel je odhadnuta přesnost určení spamu – tedy čím více filtrů označí daný e-mail jako spam, tím vyšší má tento e-mail bodové hodnocení a je tedy větší pravděpodobnost, že se program nespletl a jedná se skutečně o nevyžádanou poštu. MessageWall je bezpochyby velmi zajímavý projekt, který jistě ocení řada uživatelů.


GNUZZA v. 0.4.1
Download: http://www.win­pt.org/cryptchat
Platforma: Linux, MS Windows 95/98/2000/NT/XP

Na třetím místě v dnešním SecurityProgz si povíme něco málo o velmi zajímavém programu pro chatování. Gnuzza je chatovací klient, který zajišťuje mezi zúčastněnými uživateli plné šifrování a ochranu komunikace. Podporuje Diffie Hellmanovu výměnu klíčů, autorizaci uživatelů a nabízí možnost výběru šifrování pomocí 3DES, Blowfish, Twofish, CAST5 a Rijndael. Jestliže chcete na Internetu probírat nějaké citlivější záležitosti, jistě vám tento program přijde vhod. Velkou předností je i fakt, že není omezen na jednu platformu, ale je k dispozici jak pro MS Windows tak i pro Linux, ačkoli to nebylo původním záměrem vývojářů.


NETWORK SECURITY POLICY COMPILER v. 1.3
Download: http://netspoc­.berlios.de/
Platforma: unix

root_podpora

V závěru dnešního souhrnu si představíme program, který ocení zejména správci rozsáhlejších sítí. NetSPoC, neboli Network Security Policy Compiler, je nástroj pro zabezpečení právě těchto rozsáhlých sítí. Generuje konfigurační soubory pro filtrování paketů, na základě stanovených pravidel. „Security Policy“ je vlastně jakýsi soubor pravidel, jež definují, které pakety jsou a které nejsou oprávněny k průchodu sítí. Podrobnější činnost tohoto programu je velmi dobře vysvětlena v dokumentaci projektu a rozhodně stojí za přečtení. Věřím, že si tento program brzy získá vaši přízeň.


A to by bylo pro dnešek vše, přátelé. Věřím, že nám zachováte svou přízeň a za týden se společně setkáme u dalšího pokračování SecurityProgz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku