Hlavní navigace

SecurityProgz (22. 3. 2002)

22. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další týden je úspěšně za námi a společně se opět podíváme do světa unix security-software, abychom zjistili, co se pro naše tučňáky, čertíky a kdovíco všechno ještě urodilo za zajímavé programy a utility. Musím podotknout, že i tento týden přinesl opět velkou spoustu zajímavého software a bylo z čeho vybírat. Tak tedy hurá na to!

NETSAINT v. 0.0.7
Download: http://www.net­saint.org/
Platforma: Linux, Solaris, IRIX, HP-UX

Ve verzi připomínající označení jistého britského agenta se nám dnes na prvním místě představuje program s názvem NetSaint. Pomocí této pěkné utilitky můžete pohodlně monitorovat provoz ve vaší síti – zvládá sledování síťových služeb (SMTP, POP3, HTTP, NNTP, PING atd.) a v případě problému umí zaslat mail nebo zprávu na pager. NetSaint je napsán v jazyku C a je navržen pro provoz pod Linuxem, nicméně existují implementace pro řadu unixů a na dalším rozšiřování repertoáru se intenzivně pracuje. Umí toho opravdu hodně.


FILE::SCAN v. 0.13
Download: http://www.cpan­.org/authors/id/H/HD/HD­IAS/
Platforma: Perl

Dalším v pořadí je program se zajímavým jménem – File::Scan. Není to sice nic světoborného, ale za povšimnutí přesto stojí. Pomocí tohoto prográmku můžete provádět antivirovou kontrolu systému. Výhodou je, že se jedná o multiplatformní utilitu (díky tomu, že je napsána v jazyku Perl), takže s ní můžete pohodlně pracovat v Linuxu stejně jako v MS Windows. Program má dvě části – samotný antivirový scanner a databázi s virovými vzorci, podle které vyhledává viry ve vašem systému (a kterou je možné aktualizovat).


FBUILDER PLUS v. 2.4.3
Download: http://www.in­nertek.com/
Platforma: Linux

Třetím v pořadí dnes bude program fBuilder Plus. Nejedná se o nic jiného než o utilitu, sloužící k budování a udržování firewallu. Existují vlastně dvě verze programu – fBuilder Lite, který je šířen jako free-software, a právě fBuilder Plus, spadající do komerční sféry. Placená verze vám umožní kromě standardních nástrojů, které máte k dispozici i ve verzi Lite, používat i další nadstavbové možnosti, jako například nastavování nejrůznějších externích logů, určování pravidel pro logování apod. Zahrnuje také podporu pro DHCP. Aby toho nebylo málo, firma Innertek Software, která u zrodu tohoto programu stojí, vypustila do světa i další utility, jako například fCluster v. 1.0.3 nebo Proxy-2.2.4. Podrobnosti o nich můžete nalézt na stránkách společnosti. Osobně si však myslím, že právě fBuilder je tím nejlepším, s čím tato společnost v poslední době přišla.


GRINGOTTS v. 0.3.1
Download: http://devel.plu­to.linux.it/pro­jects/Gringot­ts/
Platforma: Linux, POSIX

Potřebujete snadno zašifrovat nějaká citlivá data, jako jsou hesla, čísla kreditních karet, PINy apod.? Pak je tu právě pro vás skvělý program Gringotts. K šifrování používá céčkové knihovny MCrypt a MHash. Pomocí velmi pěkně provedeného uživatelského rozhraní v GTK+ 2 můžete snadno nastavit potřebné parametry, například způsob uchovávání dat (jak bude výsledný soubor vypadat) apod. Vřele doporučuji.


NSTATS v. 0.3.4
Download: http://reeler­.org/nstats/
Platforma: Linux, POSIX

Tento program jistě není třeba příliš představovat. Je už vcelku známý a hojně používaný. Tak tedy jen stručně. Jedná se vlastně o monitor sítě. Sleduje zatížení, přenos dat, umí počítat procházející pakety a bajty jednotlivě pro každý protokol, určit průměrnou velikost paketu a řadu dalších zajímavůstek.


FREE RADIUS v. 0.5
Download: http://www.fre­eradius.org/
Platforma: Linux, Solaris, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD

root_podpora

Potřebujete vytvořit a provozovat RADIUS server? Není nic snazšího, než si nainstalovat FreeRadius ve verzi 0.5. Tento program obsahuje bohatou zásobu vymožeností a pomocných utilit. Může se pochlubit moduly pro podporu MySQL, PostgreSQL, Oracle, IODBC, IBM DB 2, LDAP, Kerberos, PAM nebo třeba MS-CHAP. Výčet není zdaleka úplný. Součástí programu je také pěkně provedené administrační prostředí. Za zmínku také zcela jistě stojí podpora IP v6, řada vylepšení pro *BSD platformy nebo některá interní opatření proti DoS a DDoS útokům.


A to je pro dnešek vše. Další várka programů nás čeká opět za týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku