Hlavní navigace

SecurityProgz (22. 8. 2002)

22. 8. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

A už je tu další pokračování našeho aktuálního souhrnu z oblasti unix security-software. Ani dnes nebudou chybět recenze toho nejzajímavějšího, co jsme pro vás v uplynulém týdnu objevili. V úvodu si představíme jeden zajímavý filtr nevyžádané pošty pro sendmail, následně několik programů pro práci s nejrůznějšími logy a mnoho a mnoho dalšího. Proto neváhejte a i dnes čtěte SecurityProgz.

SPASM ANTI-SPAM MILTER v. 0.22
Download: http://www.the­asylum.org/spas­m/
Platforma: Linux

Jako první si dnes představíme avizovaný SPASM Anti-spam Milter. Jedná se o vynikající filtr nevyžádané pošty pro sendmail 8.12 a vyšší (s podporou libmilter). Samozřejmostí, která u tohoto programu nemůže chybět, je logování zamítnutých e-mailů nebo používání „whitelistu“ a „blacklistu“, kde specifikujeme, od koho chceme, nebo od koho nechceme dostávat (resp. stahovat) poštu. Tyto seznamy mohou být vytvořeny na základě mnoha kritérií, mezi nimiž pochopitelně nechybí třídění podle DNS apod. Jedná se zkrátka o typického představitele současných filtrů nevyžádané pošty…


NETFILTER 2 HTML v. 0.6beta
Download: http://webtool­s.linuxsecuri­ty.com.br/
Platforma: unix

Neuvažovali jste náhodou nad konverzí logů z iptables a netfilteru do podoby HTML dokumentu? Pokud ano, pak je tu právě pro vás program Netfilter2html. Jedná se vlastně o AWKový skript, který zkonvertuje výše uvedené logy do přehledné webové stránky, kterou si pak pro svou potřebu můžete nechat s pravidelnou aktualizací odesílat na webserver a zpřístupnit si ji tak prakticky odkudkoliv, anebo vám možná přijde vhod jen proto, že je přehlednější než původní logy. Bezesporu zajímavý program, který si zaslouží vaši pozornost…


ADVISOR v. 1.2.6–3
Download: http://www.nif­tybox.com/dow­nload.php
Platforma: Linux

Možná si vzpomenete, že jsme si minule představili nejnovější verzi programu Nessus. Abyste měli na výběr, rozhodl jsem se vám dnes předvést nejnovější verzi „konkurenčního“ produktu – Advisor. Tento program monitoruje systém v interakci se svou interní databází bezpečnostních chyb. Jakmile objeví v systému známou chybu, tedy takovou, kterou má uvedenou ve své databázi, ihned vás na tento fakt upozorní. Mezi podporovanými distribucemi v současné době nalezneme RedHat a Mandrake Linux. Kdo ví, možná tento program vás zaujme.


LOG AGENT v. 2.1
Download: http://securit­.iquebec.com/
Platforma: Linux

root_podpora

V závěru dnešního souhrnu si představíme jednu utilitku, která slouží k centrálnímu ukládání logů nejrůznějších aplikací. Jmenuje se LogAgent. Její využití je vhodné zejména tam, kde pracujeme s rozsáhlejším systémem a používáme řadu služeb, které logují některé činnosti. Pomocí tohoto perlovského programu můžeme všechny tyto logy shromažďovat na jednom místě, a to samozřejmě v reálném čase (tedy v průběhu jejich vytváření). Bezpochyby zajímavý program, který si jistě brzy získá vaši přízeň.


A to by bylo pro dnešek vše. Zachovejte nám svou přízeň, za týden jsme tu zas. :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku