Hlavní navigace

SecurityProgz (4. 4. 2002)

4. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden uběhl jako voda. Nedočkali jsme se jen pěkných velikonočních svátků, ale také celé řady zajímavého software pro unixovou bezpečnost. Tak jako vždy, bylo i nyní z čeho vybírat. Produkce je více než enormní, a proto vám dnes mohu předložit výběr toho nejlepšího, co se za posledních několik dní objevilo.

Kdo ví, jestli to byl velikonoční zajíc, nebo velikonoční tučňák, kdo podnítil aktivitu programátorů po celém světě. V uplynulém týdnu se totiž objevilo skutečně velké množství zajímavých programů. Mezi nimi třeba i nová verze Nmapu, na kterou jsme se už tak dlouho těšili. Buďme tedy rádi a doufejme, že tento směr vývoje i nadále vydrží. Teď už ale přejděme k samotným (mini)recenzím…

NMAP v. 2.54 beta
Download: http://www.in­secure.org/nmap/
Platforma: Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris, AIX

Kdybych si dovolil zařadit na první místo něco jiného než již zmíněný Nmap, asi bych byl brzy ukamenován. Nebudu na tomto místě tento scannovací nástroj představovat, protože by to jistě bylo nošení dříví do lesa. Tento evergreen si získal přízeň každého, kdo se o unixovou bezpečnost kdy zajímal. Nová verze, nebo lépe řečeno betaverze, nepřináší žádné převratné novinky. Přesto ji ale asi každý ocení. Autoři přidali několik dalších řetězců pro rozpoznání cílového operačního systému (fingerprinting). Své místo v nové verzi našly i některé další funkce k zajištění rychlejšího a spolehlivějšího scannování systému (například některé nové volby pro ICMP scan apod.).


SECURE INTERNET LIVE CONFERENCING CLIENT v. 0.8.4
Download: http://silcnet­.org/
Platforma: Linux, Solaris

Potřebujete program, který vám umožní pořádat live-konference na Internetu? A ještě k tomu bezpečně? Pak není nic jednoduššího – stáhněte si Secure Internet Live Conferencing Client. Tento program je celý založen na projektu Irssi a zahrnuje v sobě vlastně celý Irssi SILC Client, který podporuje všechny potřebné funkce. Uživatelské rozhraní je taktéž vybudováno na základě prostředí známého z projektu Irssi. Kdybych měl SILC Client hodnotit, myslím, že bych mu dal hodně vysoký počet bodů, protože velmi dobře splňuje nároky kladené na efektivitu a spolehlivost tohoto typu programu. Mezi nejzajímavější možnosti patří také to, že tento program podporuje kompresi dat pomocí GZIP, dokáže spolupracovat s firewallem a můžete jej nainstalovat bez nutnosti privilegií superuživatele, tedy uživatele root.


CRYPTNET KEYSERVER v. 0.1.0 beta
Download: http://www.cryp­tnet.net/fsp/cks/
Platforma: Linux

Tento program je teprve ve fázi vývoje a betatestování. Je vytvořen v jazyku C, což zajišťuje přenositelnost mezi distribucemi a navíc garantuje i vysokou rychlost. Jedná se vlastně o veřejný OpenPGP keyserver, využívající k uchovávání klíčů databázi PostgreSQL. Dokáže také spolupracovat s jinými keyservery pomocí protokolu HTTP. Rozhodně je to zajímavý projekt a můžeme jen doufat, že se bude i nadále vyvíjet stejně dobře jako doposud.


OPEN VPN v. 1.0.2
Download: http://openvpn­.sourceforge.net/
Platforma: Linux, POSIX

OpenVPN je program, který mě velmi zaujal. Umožňuje propojit několik (dvě nebo více) privátních sítí pomocí šifrovaného tunelu přes Internet. Celý IP tunelling je po stránce bezpečnosti zajištěn pomocí knihoven OpenSSL a umožňuje využívat běžné služby, jako je autentizace uživatele a procházejících paketů, kontrola certifikátů apod. Můžete si vybírat mezi mnoha druhy šifrování spojení a celý proces si nakonfigurovat tak, aby přesně odpovídal vašim požadavkům.


RELIABLE SSH TUNEL v. 0.9.0
Download: http://source­forge.net/pro­jects/rstunnel/
Platforma: Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris, SunOS

Pomocí programu Reliable SSH Tunnel můžete pohodlně a hlavně bezpečně propojit dvě sítě v Internetu přes protokol SSH. RSTunnel (Reliable SSH Tunnel) vám nejprve toto spojení s využitím SSH vytvoří a následně bude kontrolovat jeho stabilitu.


DATA SAFE COMMAND LINE ENCRYPTION LINUX
Download: http://www.reg­noc.com/dscmd­.htm
Platforma: Linux

root_podpora

Jestliže potřebujete přenášet citlivá data přes Internet pomocí protokolů HTTP, FTP nebo ve formě přílohy k e-mailové zprávě, pak je pro vás tento program jako stvořený. Umožňuje totiž zašifrovat jakýkoliv datový soubor, takže jeho případné „odcizení“ nebude žádnou bolestivou ztrátou. Pokud nemáte možnost využívat přenos dat pomocí zabezpečených cest s využitím SSL/SSH, rozhodně doporučuji vyzkoušet právě tento program.


Tolik tedy dnešní SecurityProgz. Za týden jsme tu zas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku