Hlavní navigace

SecurityProgz (9. 5. 2002)

9. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je čtvrtek a root vám opět přináší nejčerstvější recenze bezpečnostních programů pro Linux a BSD systémy. Podíváme se například na nejnovější verzi Astaro Security Linuxu, Mail Scanneru, zajímavého prográmku s názvem Quick And Dirty Packet Forwarder nebo na řadu zajímavých nástrojů, které ocení především správci lokálních sítí. Jistě si vyberete i vy...
ASTARO SECURITY LINUX v. 3.051beta
Download:http://ww­w.astaro.com/pro­ducts/index.html
Platforma:

Linux, POSIX

Projekt, jehož vývoj se rozjel na plné obrátky. Přesně takový je Astaro Security Linux, s jehož novými verzemi se setkáváme velmi často. Jedná se o velmi dobře zpracovaný firewall, který nabízí mnohem víc, než jen prostou ochranu proti scannování portů a zápis do logů při pokusu o exploitování. Samozřejmostí jsou služby jako kontrola procházejících paketů, vyhledávání virových řetězců v přenášených datech nebo autentizace přístupu vzdálených uživatelů. Stranou však nezůstává ani podpora VPN s IPSec a PPTP. Ke konfiguraci programu slouží prostředí WebAdmin, které je uživatelsky nenáročné a intuitivně ovladatelné. Aby toho nebylo málo, můžete si také automaticky stahovat nejnovější updaty a patche, které se pravidelně objevují na stránkách projektu.

FWANALOG v. 0.8
Download: http://tud.at/pro­gramm/fwanalog/
Platforma: Linux, OpenBSD

FwAnalog je program, pomocí něhož můžete vyhodnocovat a analyzovat všemožné výpisy z firewallu. Tento projekt už také není žádnou novinkou, přesto o něm zatím nebylo mnoho napsáno. Pomocí tohoto programu můžete ve výpisech firewallu odhalit nejrůznější podezřelá místa, která mohou hodně vypovědět o tom, co se vlastně útočník pokoušel s vaším systémem provést. K vyhodnocování a sestavení koncového výpisu je použit program Analog.

XCOUNTER v. 1.0.6
Download: http://member­s.fortunecity­.com/mrsi/
Platforma: Linux

Tento zajímavý prográmek patří do skupiny velmi užitečných utilit. Jedná se totiž o monitor provozu na síti. Nejenže podrobně vypíše velikost přenášených dat v konkrétním okamžiku, ale ukazuje vám také podrobné statistiky probíhajících spojení, tj. délku jejich trvání a průměrnou rychlost v posledních 5 sekundách. XCounter je navíc schopen pracovat s ISDN, PLIP nebo Ethernetem.

QUICK AND DIRTY PACKET FORWARDER v. 1.04
Download: http://www.haw­ksley.net/sof­tware/qdpf/
Platforma: Java

Po delší době jsem vybral opět nějakou „crackerskou utilitku“. Díky programu, který se honosí zdlouhavým, avšak naprosto výstižným, názvem Quick And Dirty Packet Forwarder můžete totiž přesměrovat procházející TCP/IP pakety na vámi zvolené místo. V praxi tedy nainstalujete tento program na cracknutý počítač, který spojuje například dvě sítě. Ve chvíli, kdy prochází paket z jedné sítě do druhé, odešle se jeho kopie do vámi určeného cíle.

root_podpora

NETWORK SECURITY ANALYSIS TOOL v. 1.43
Download: http://nsat.sou­rceforge.net/
Platforma: Linux, OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Solaris, SunOS

Network Security Analysis Tool je vynikající nástroj, který ocení jistě hlavně správci sítí na platformě Unix. Pomocí tohoto propracovaného auditního systému můžete zkontrolovat verze programů nainstalovaných na vašem systému, prověřit jejich bezpečnost, získat mnoho cenných statistických informací o vaší síti, serveru a mnoho a mnoho dalšího. Tento program patří zcela jistě k tomu nejlepšímu, co je v této oblasti vůbec k dispozici.

MAIL SCANNER v. 3.12–3
Download: http://www.sng­.ecs.soton.ac­.uk/mailscanner/dow­nloads.shtml
Platforma: Linux, OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, SunOS, AIX, HP-Unix

V uplynulých dnech jsme se dočkali nejnovější verze známého programu Mail Scanner. Ten zajišťuje antivirovou kontrolu příchozí pošty a umožňuje také nastavit filtrování spammů (ačkoliv pro tuto činnost existuje řada lépe propracovaných programů). Umožňuje spolupráci s antiviry firem McAfee a Sophos. Snadno se instaluje a nevyžaduje žádné složité konfigurační postupy.

Tolik tedy dnešní SecurityProgz. Ale už za týden se na rootu setkáte s dalšími zajímavými recenzemi nejnovějších bezpečnostních programů pro ochranu vašich tučňáků proti zhoubným chorobám a zlým crackerům. :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku