Hlavní navigace

Šeptanda (20. 1. 2000)

20. 1. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnešní šeptanda bude jenom takové "letem světem", neboť jí píšu v poměrně pozdní hodině a sám se cítím poněkud indisponován (což značí v mém případě "velice unaven" a nikoliv "vožralej jako prase" :).
Corel hledá betatestery

Společnost Corel, která se, jak známo, v poslední době pokouší dobýt linuxový trh, hledá betatestery pro novou verzi grafického řešení CorelDRAW 9 for Linux. Pokud tedy chcete být jedním z prvních „šťastlivců“, kteří si osahají nové grafické programy této společnosti a navíc vůbec poprvé ve verzích pro Linux, neváhejte a zkuste se přihlásit. Každý betatester musí mít:
Linux (kupodivu) s jádrem 2.0.30 nebo lepším, X Window System (minimálně 800×600×256), emailovou adresu, web browser s podporou javascriptu a rámců, procesor Pentium 133 nebo lepší, 32 MB RAM (raději ale 64), CD ROMku a 400 MB místa na disku.
A pokud tohle všechno vlastníte, stejně nemáte vyhráno, protože betatestery se stanou jenom někteří vybraní jedinci. Což je pochopitelné, neboť lze předpokládat, že k testování se nejspíš přihlásí tisíce zájemců.


Linux na Nintendo 64
Zvláštní cíl si zvolil jeden student earlhamské univerzity. V rámci předmětu Principy organizace počítačů začal pracovat na portu Linuxu na herní konzoli Nintendo 64. Řekl bych, že je to asi jeden z těch bizarnější pokusů, které kdy kdo s Linuxem prováděl, i když třeba port na kapesní počítače Palm je podobně neuvěřitelný a přeci skutečný. Pokud tedy není celá záležitost s N64 jenom vtip, uvidíme, jestli Linux touto zkouškou projde. Otázkou zůstane, jestli je smysluplné tlačit Linux i tam, kam se podle mnoha hackerů snad ani nehodí…


Linus vysvětluje problematiku ochranných známek
Linus Torvalds poslal nedávno do konference linux-kernel svoje vysvětlení k situaci s ochrannými známkami okolo jména Linux. Důvodem, jak sám Linus říká, bylo množství emailů, které dostává k tomuto tématu. Po přečtení byste měli být obeznámeni s tím, kdy nejste v použití tohoto jména nijak omezeni a kdy naopak postupujete nesprávně, případně i protiprávně. V podstatě lze říct, že jméno Linux lze používat naprosto svobodně, pokud není podstatou vašeho jednání například pouze vypočítavost (Linus uvádí jako příklad registraci domény mylinux.com s cílem doménu v budoucnosti prodat). Termín Linux se může dokonce objevit i v jiných ochranných známkách, ale nesmí jít o obecné názvy (Linux Expert). Zkrátka lidem dobré vůle není používání slova Linux zapovězeno a dokonce nemusíte ani uvádět obligátní „Linux je registrovanou ochrannou známkou Linuse Torvaldse“.

root_podpora


A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?