Hlavní navigace

Šeptanda (26. 5. 2000)

26. 5. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Malá přehlídka nejzajímavějších událostí posledních dní. Dnes o dělení Micro$oftu, o vůbec prvním linuxovém jádře, které nese označení 2.4 a o svaté válce editorů.

Jak se dělí Micro$oft?

Jak se dalo předpokládat, soudce Jackson, na kterého připadl těžký úkol rozřešení antimonopolního řízení proti Micro$oftu, odmítl návrhy přednesené právníky společnosti a rezolutně dává najevo, že míní vše řešit v co nejkratším čase. Skutečnost, že je soudce o vině M$ přesvědčen, dokazuje i jeho středeční vyjádření pochybností o vládním návrhu, který předpokládá rozdělení společnosti na dvě části – jedna by měla mít na starosti Windows a druhá aplikace. Sám Jackson se kloní spíše k rozdělení Micro$oftu na tři části. Vládní návrh tak rozšiřuje o společnost, která by vyvíjela odděleně Internet Explorer. „Rozdělení na dvě části bude mít za důsledek pouze vytvoření dvou nových monopolů“, řekl Jackson. Je si tedy zřejmě dobře vědom, co jsou základní kameny, s nimiž stojí a padá monopol Micro$oftu – Windows, Office a Internet Explorer. Jejich ostatní softwarové produkty sice pomáhají dotvářet celek, ale žádný z nich nemá nezdolnou pozici. Zajímavé je, že jsem nedávno hovořil s burzovním analytikem jedné prestižní makléřské společnosti právě na téma Micro$oft a jeho dělení, a slyšel jsem od něj prakticky totéž, co včera řekl Jackson – dva díly nebudou stačit. No, uvidíme, první kroky určitě můžeme očekávat v krátké době. Otázkou je, jak velký prostor k manévrování Micro$oftu poskytne právní systém USA, zejména kolikrát se bude moci ještě odvolat, než rozsudek nabude právní moci. Proslýchá se ale, že definitivní rozhodnutí padne nejspíš ještě letos.

Komentáře situace na Slashodutu
 

Jádro s označením skoro-2.4 je na světě

Linus uveřejnil novou verzi jádra, která nese označení 2.4.0-test1. Pozor, tohle opravdu není finální verze, ale rozhodně je jí zase o kousek blíž. V přiloženém README Linus zmiňuje, že bude zajímavé sledovat, jak rychle se tahle zpráva rozkřikne, aniž by to někde oznámil. Trvalo to jenom několik hodin a už se o tom píše třeba Slashdot, LinuxWorld, …, Root :)
Trošku smůlu mají debianisté, velmi přesně to vystihuje povzdech ze Slashdotu: „Proč se ty nejzajímavější věci začaly objevovat až po zmražení Potata?“. Pro lidi věci neznalé podotýkám, že Potato je kódové označení vývojové verze Debianu, která se už brzy stane verzí stabilní, a že samozřejmě použití jádra 2.4 bude i v Potatu možné, jenom to už určitě nebude výchozí volba. Tak, šíření paniky bylo zabráněno :)

root_podpora

Pověz mi v čem edituješ a já Ti řeknu, jaký jsi

Na serveru Linux.com probíhá právě hlasování o nejpopulárnější editor. První dvě místa nejsou překvapivá. Vede vi a jeho klony se 40% a na druhém místě je Emacs (samozřejmě také včetně různých mutací) s 21%. Pro mě je asi trošku překvapivé třetí místo, které si s přehledem drží Pico. Myslím, že podle ohlasu lze odhadovat, že kdyby byl v nabídce také joe, mohlo to být ještě trochu jinak. Apropos, když už mluvím o ohlasech, ty jsou myslím ještě zajímavější, než žebříček samotný. Je srandovní sledovat, jak si každý zuřivě hájí svůj oblíbená editor a pokud možno se ještě pokouší rýpnout do konkurentů. Jako kdyby nebylo jedno, v čem kdo edituje :) Našel jsem zde ale i pár velmi vtipných průpovídek. Například „Emacs je pěkný operační systém, ale chybí v něm dobrý textový editor“, nebo „Emacs = Eighty Megs And Continually Swapping (osmdesát megabajtů a nepřetržitě swapuje)“ :) Ehm, čím to je, že ty nejlepší vtípky jsou převážně na Emacs? Já proti němu nic nemám, vážně! Tak aspoň jedna narážka na vi (které používám, takže vidíte, že si umím dělat srandu i sám ze sebe :) „Víte co znamená VI? Very Intolerable (úplně nesnesitelný)“ :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku