Hlavní navigace

Šeptanda (27. 12. 1999)

27. 12. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zajímavé události svátků nedbají a tak i v čase vánočním může vyjít Šeptanda. Važte si jí, je to určitě poslední díl v tomto roce :)
Zeus na vzestupu

Prosincové měření Netcraft Web Server Survey nepřineslo žádné nečekané zvraty na prvních místech pomyslného žebříčku používání HTTP serverů. Již poměrně dlouhou dobu mírně klesá podíl Apache, který po zhruba jednoprocentním vzestupu v minulém měsíci v tomto trendu opět pokračuje (mluvíme teď o „originálním“ Apachi bez započtení klonů a mutací).
Ani podíl Micro$oftu nevykazuje žádné výrazné změny – jeho IIS ztratil téměř půl procenta. Výrazné změny k lepšímu se dočkal M$ před třemi měsíci, kdy získal bezmála 3% k dobru, ale důvodem bylo hlavně spuštění freehostingu WebJump na bázi NT.
Lze tedy konstatovat, že dva největší rivalové, Apache Foundation a Micro$oft, kteří dlouhodobě okupují čelo tabulky, si „nekradou“ body navzájem, ale spíše přepouštějí část trhu konkurenci. Až nečekaný nárůst zaznamenal server Zeus, který má nyní podíl 2,07% trhu. Zeus boduje zejména od té doby, co byl mnoha komentátory vyzdvihnut v souvislosti se studií společnosti Mindcraft (která srovnávali NT+IIS a Linux+Apache, pokud byste si to nepamatovali). Přesně stejný podíl jako Zeus má nyní i open source server thttpd, pro nějž je to podle mě obrovský úspěch, protože prosadit se na dnešním trhu, kdy pojem HTTP server značí pro 90% lidí synonymum k Apache, IIS nebo Netscape-Enterprise server, je jistě velice těžké a thttpd nepřináší nic převratného (čímž nechci ovšem jeho kvality nijak snižovat, je to solidní rychlý server).
Netcraft Web Server Survey, Apache, Micro$oft, Zeus, thttpd

Micro$oft šetří … ale na nesprávném místě
Ekonomická situace společnosti Micro$oft zřejmě není růžová a tak se zavádějí úsporná opatření. Jak si jinak vysvětlit, že M$ nezaplatit 35 dolarů za doménu passport.com? Ona to totiž není jen tak nějaká lecjaká doména – běží pod ní totiž služba umožňující používat jedno uživatelské jméno a heslo ke všemožným službám na Internetu. A co je hlavní, autorizuje se přes ní i do Hotmailu, zřejmě největší freemailové služby tohoto Internetu. Nezaplacení zmiňovaného poplatku způsobilo, že doména zmizela z kořenových nameserverů a tím pádem během několika hodin doslova přestala existovat. To znamenalo, že se tisíce uživatelů nedostalo ke své poště na Hotmailu.
Nu což, stát se může ledaco, třeba si v M$ zařádil Y2K a proplacení faktury bylo odloženo na 1. 1. 1900 :). Jenže tím příběh nekončí. Na pikantnosti získal hlavně tím, že do hry vstoupil jistý linuxák jménem Michael Chaney. Velice rychle se zorientoval v situaci a výpadek řešil po svém. Zaplatil za Micro$oft dlužnou částku, takže doména se po relativně krátkém výpadku zase zvolna vynořila z hlubin nicoty. Michaelovi se tato investice vyplatila, již několik hodin po této události jej začali kontaktovat novináři ze známých periodik, stal se velice známým a pro mnoho lidí je jistě již teď takřka kultovní postavou (chtěl bych vidět jeho mailbox, řekl bych, že ten teď praská ve švech :). Komunita se baví – důležité služby Micro$oftu fungují nyní díky sponzoringu obyčejného linuxáka. Jediným nespokojeným asi zůstane Micro$oft, který má z ostudy kabát. Ale co, dobře mu tak – sám by měl nejlépe vědět, že ten, kdo je na vrcholu pyramidy, musí být také desetkrát ostražitější než ti pod ním. Svět čeká na jeho chyby a kvituje je s uspokojením.
Passport.com, Michael ChaneyA to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku