Hlavní navigace

Názor k článku Severní Amerika bez IPv4 adres: ARIN hlásí „zero“ od Santiago - Zaprve, v pripade heterogenni site tezko spolehat na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2015 11:33

    Santiago (neregistrovaný)

    Zaprve, v pripade heterogenni site tezko spolehat na to, ze konkretni implementace se chovaji nejak nad miru danou specifikaci.

    Zadruhe, z implementacniho hlediska i z hlediska toho, jak je psane RFC 4861, to chovani logicke neni. Ten text je vcelku jasne formulovan tak, ze ruzne zaznamy z RA se zpracovavaji nezavisle (router list, prefix list), takze nema moc smysl si tu informaci (od ktereho routeru je tento prefix) vubec pamatovat. Nehlede na to, ze ty propagovane prefixy nejsou primarne kvuli autokonfiguraci, ale kvuli urceni toho, ktere adresy jsou onlink, takze pri korektni konfiguraci routeru by kazdy router na lince mel propagovat vsechny prefixy, ktere se na te lince vyskytuji, ne jen 'kazdy svuj prefix'.

    Zatreti, Linux voli zdrojove adresy podle routovaci tabulky v IPv4. Co se tyce IPv6, tam AFAIK Linux pouziva primocare chovani dle RFC 3484, tedy sekvencni sada pravidel v zasade koncici vyberem podle longest matching prefix, kde 'dostupnost routeru propagujiciho dany prefix' nehraje roli (krom pripadu, kdy host sam ma vic interfacu, ale to neni ten use case, ktery tu resime).