Hlavní navigace

Sid Meier's Civili­zation V: ovládněte svět

13. 6. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hra Sid Meier's Civili­zation V není obyčejná tahová strategie, je to instantní a živý svět, který osidlujete a tvoříte mu dějiny. Zasaďte zárodek svého vlastního národa a nechte ho růst. Je jen na vás, zda se vydáte cestou boje nebo míru. Komplexnější strategie, jako ty ze série Civilization, totiž téměř neexistují.

Zasadit semínko své vlastní civilizace a koukat se, jak pomalu roste a sílí v mohutný strom, do něhož jsou vyryté letité dějiny, které utvářely svět ke své konečné podobě. Přesně takový pocit máte při hraní jakéhokoliv dílu z herní série Civilization. Princip hry zůstal i po x letech nezměněn, přesto hra královsky baví i po pěti dílech a desítkách různých rozšíření.

Asi není moc hráčů, kteří by jeden díl ze série alespoň na chvíli nezkoušeli. Jedná se o tahovou strategii, kde ve svém vlastním tahu musíte přiřadit příkaz všem jednotkám a městům. To je někdy zdlouhavé, ale i tak si Civilization udržuje značné tempo a i zábavnost. Vyhrát můžete několika způsoby a končíte, pokud padne vaše poslední město i bojová jednotka.

Sid Meier's Civilization V - obrázky ze hry.

Řádný nástupce

Nechme stranou vášnivé diskuze fanoušků, jaký díl je nejlepší a zdali pomalým zjednodušováním nesměřuje série pomalu ke svému zániku. Civilization V se totiž hraje skvěle a po letech čekání od jejího vydání si hru můžeme konečně vychutnat i na Linuxu, a to bez omezení včetně všech přídavků a výhod, které poskytuje podpora distribuční služby Steam.

V Civilization V si opět vyberete jednoho ze světových vůdců a projdete s vyvoleným národem všemi historickými mezníky lidstva, až dospějete do blízké budoucnosti. Nikdo vám nediktuje, jak máte hrát nebo jaká rozhodnutí učinit. Lid máte plně pod kontrolou a tvarujete ho podle potřeby. Někomu tak pod rukama vznikne bojovný a hrdý národ, jiní vůdcové zas mohou vsadit na kulturu a pečování o lidského ducha. Ani jedna ze strategií není špatná a s každou se můžete stát světovou velmocí bez jediného konkurenta v dosahu.

Sid Meier's Civilization V - obrázky ze hry.

Veďte svůj národ k nesmrtelnosti

Civilization V vám zprostředkuje virtuální realitu s jednoduchými, nicméně velmi komplexními pravidly. Každý může naplno rozvíjet svou vizi, jak by se měl vést národ k velikosti. Základní verzi pátého dílu bylo vyčítáno značné zjednodušení a osekání některých zásadních mechanismů, na které jsme byli zvyklí třeba v brilantním čtvrtém díle. S novým placeným obsahem však byly všechny chybějící kousky skládačky opět doplněny. Jediné, nad čím může fanoušek naříkat, je, že to vývojářům trvalo moc dlouho a hráči za nový obsah zaplatili poměrně vysoké peníze.

Sid Meier's Civilization V - obrázky ze hry.

Pátý díl ale přivedl do série i několik inovací. Pole, po němž se jednotky pohybují, je hexové. To zásadně zpříjemňuje pohyb po mapě. Dále se mohou města bránit, jako by byly bojové jednotky. Nemusíte se tak bát, že vám nejslabší vojenský oddíl obsadí hlavní město bez ztráty jediného muže. Dobývání se tak stalo větší výzvou a jste více nuceni se spoléhat na dobývací zbraně a ne jen lučištníky a pěchotu.

Sid Meier's Civilization V - obrázky ze hry.

Konec odlehčené komiksové verze

Zásadně byla přepracovaná i grafika. Autoři ve čtvrtém díle vsadili na komiksový a odlehčený styl. Pátý díl se ale vrací ke kořenům a komiksové postavy vystřídaly reálně působící. Grafika tak sice ztratila svou nadčasovost, ale hra má opět vážnější tón. Stejně tak je tomu i u soundtracku. Ten brnká na mnohem vážnější struny. Rozjásanost a sluníčkovost se z něho vytratily.

Sid Meier's Civilization V - obrázky ze hry.

Velkou výhodou pátého dílu je propracovaný systém multiplayeru. Můžete v něm využívat různé fanouškovské módy a ty synchronizovat s ostatními hráči. Také využijete plně všech komunitních výhod Steamu. S módy pro Linux je však momentálně složitější. Mnoho z nich se musí teprve optimalizovat pro nově podporovaný operační systém a ne všechny jsou tak funkční. To se snad časem změní. Nicméně, hra v základu toho nabízí tolik, že se několik desítek hodin rozhodně nudit nebudete ani se základní verzí.

UX DAy - tip 2

Sid Meier's Civilization V - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Civilization V je neskutečně návyková hra. Hodiny v ní utíkají jako minuty a často se dostavuje známý syndrom: „Ještě jeden tah a půjdu spát.“ Pátý díl podle některých fanoušků série možná nedosahuje kvalitám těch předchozích. Je však zábavný a se vším dostupným obsahem se jedná o velmi komplexní strategii, kterou by byla opravdová škoda minout. To, že se Civilization V dostala i na Linux, je skvělým příslibem, že našemu oblíbenému operačnímu systému se budou zásadní hry vyhýbat řidčeji než v minulosti.

Výhody:

  • Herní mechanismy
  • Hratelnost
  • Multiplayer a módy
  • Audiovizuální zpracování

Nevýhody:

  • Návykovost
  • „Osekaná“ základní hra
  • Nemusí sednout každému

Byl pro vás článek přínosný?