Hlavní navigace

Názor k článku Šifrované SNI lepí díru do soukromí, jako první ho bude umět Firefox od Miroslav Šilhavý - Dojde na to, co jsem tvrdila už před...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2018 6:29

    Miroslav Šilhavý

    Dojde na to, co jsem tvrdila už před desetí lety, že je potřeba aby IPv6 začal tlačit stát, protože trh toto sám nezvládne.

    Toto je velmi nebezpečná myšlenka. Máme už historickou zkušenost, že internet se rozvíjí, prosazuje ve společnosti a jeho cena klesá, aniž by do toho stát zakazoval. Naopak víme, že do jakékoliv oblasti zasáhne stát, nastávají průšvihy. Buďto legislativa pouze dobíhá technologický vývoj (poslanci nejsou IT-experti), nebo dokonce vzniká prostor pro korupci (dřív nebo později vznikne otákza zřízení státní infrastruktury a výběrového řízení (řízeného výběru) na dodavatele).

    Tady dokud nebude alespoň možnost okamžitě a bez sankcí vypovědět smlouvu ISP, (...) lidé platí běžně pětikilo za 2MBit/s (...) uzavřeli smlouvu na 48 či 96 měsíců, no. Takže oni nemají motivaci těm lidem dát IPv6.

    Zákony by měly chránit před excesy. Aby podomní prodejce hrnců nepřipravil důchodce o celoživotní úspory. Pokud někdo platí za internet 500 Kč měsíčně, nemusí do toho strkat stát nos. Lidé to prostě vypovědí a budou příště žádat lepší službu. Je rozhodně lepší počkat se vším 48 měsíců, než zasahovat do smluvních vztahů.

    Protože většina lidí, kteří na roota chodí, jsou právě nějací garážističtí ISP, kterým se tohle přirozeně líbit nebude, protože ví, že by to byl jejich konec.

    IPv6 se neprosazuje, protože ve skutečnosti nepřináší nic platícímu zákazníkovi. Zákazníkovi běhají služby na IPv4, takže neexistuje společenská poptávka po IPv6. Po IPv6 pláčí jen odborníci, ale nenašli žádný přínos, za který by chtěl zákazník platit. (Narozdíl např. od televizních operátorů, kteří se na HD a UHD vysílání připravovali a investují do toho, že zákazník tyto programy bude vyžadovat).