Hlavní navigace

Singularity

4. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vše je matematicky a logicky dáno. Svět počítačů, výpočtů a kódů je naprosto neomylný. Přesto někdy dojde k chybě. Těžko si představit, co taková chyba může způsobit. Většinou něco skončí, něco se zničí. Konec je však pouhým začátkem. Tak také chyba je začátkem něčeho nového, nepoznaného, tajemného. Nevíte co to může znamenat? Tak zkuste okusit svět Singularity.

Hra Singularity je složitější k zaškatulkování. V podstatě se jedná o budovatelskou strategii, kde postupně tvoříte sami sebe. V moderním světě počítačů a umělé inteligence. Lehce bych nastínil děj Singularity. Nehrajete za akčního hrdinu ničícího hordy nepřátel ani technika stavícího velkolepé monumenty. Dokonce nehrajete ani za nejobyčejnějšího človíčka, který si jen tak sedí a čte tuto recenzi. Vlastně nehrajete vůbec žádnou humanoidní roli. Sžijte se s osudem umělé inteligence, jež vznikla pouhou náhodou.

Singularity 1

Váš zrod nebyl chtěný, nebyl žádoucí, ale stal se. Jste nyní samostatně žijící, dá-li se to tak nazvat, a samostatně uvažující nehmotná mysl. Vaším úkolem je utéci z hranic vašeho stávajícího počítače do světa a ještě dál. Aby se vám to podařilo, musíte provádět výzkum rozličných technologií na počítačích na vašich základnách. Některé z výzkumů nelze provádět na pozemských bázích. Ovšem než budete vesele zkoumat mimo Zemi, potřebujete k tomu technologii. Klasická spojitost všeho se vším. Dávejte si zároveň pozor, ať nedojde k odhalení vašich základen lidskými organizacemi. Jdou po vás jak utajené, tak veřejné složky. V případě pojetí podezření o vaší přítomnosti je základna zničena včetně probíhajícího výzkumu technologií.

Singularity 2

Při pohledu na hrací plochu spatříte místa, kde lze vybudovat opěrné body. Mimochodem tento pohled na Zemi je dílem samotné NASA, která svolila použití obrázku ve hře. Každé východisko je opatřeno jménem. To si vymyslíte sami, takže už vymýšlejte drsná pojmenování. Hrací plochou je v podstatě mapa světa. Budujete na pěti kontinentech: Afrika, Asie, Evropa, Severní a Jižní Amerika. Hru „Singularity“ zahajujete v Severní Americe s počtem dvou základen. Poté, co si zbudujete pár opěrných bodů, zahájíte zmiňovaný výzkum. Najede si na vytvořený server. Nyní máte dole nabídku změnit cíl vývoje. Kliknete tam a zadáte odvětví, o něž se momentálně zajímáte. Postupně budujete složitější propojené sítě a postupujete ve svém vývoji vstříc samostatnosti.

Singularity 3

Grafika není vůbec náročná, jedná se o pár oken, které se budou střídat. K běhu Singularity by bohatě stačilo pár základních barev. Zvuková stránka bohužel schází zcela. Hodila by se však, jelikož nekonečné klikání je uspávající. Tím se dostávám k ovládání, jež se skládá z monotónního pohybu prstem na tlačítku myši. Hra sice nabízí klávesové zkratky, které jsou vyznačeny podtrženými písmeny ve slovech, ale myslím, že se využijí v menší míře. Hratelnost obecně je velmi vstřícná hráči. Úvodní menu je zpracováno úhledně a především účelně. Než Singularity dojedete, uplyne hodně vody v řece, a tak se nabídka uložení a nahrání hry hodí. Během hraní je možnost posunování času. Samozřejmě, že během vašeho vývoje dochází k toku času. Nic se nezbudovalo najednou, že? Zbudování serveru trvá v řádkách dnů. Nechce-li se vám čekat, stačí jen rychlost toku změnit. K dispozici je zastavení vhodné pro fázi hry, kdy v tentýž moment míníte vystavět větší množství sítí nebo urychlit minuty, hodiny či dny.

root_podpora

Singularity 4

Na závěr dnešní recenze bych ještě řekl, že hra Singularity je svým tématem a zpracováním dobrá volba. Herní doba je poměrně dlouhá. Ve hře si můžete procvičit také logické a strategické úsudky a myšlení. Prokažte své kvality v atypické úloze umělé inteligence. Ačkoli jste A.I., nemusíte být horší než humanoidi. Vybojujte svou svobodu. Šance, jak to prokázat, je snadná, skýtá ji Singularity a někdy stačí málo. Rozviňte v sobě umělou inteligenci a vůli prozkoumat a ovládnout svět. Pak se již nechte jen unášet.

Singularity 5

Ze sítě, ze stránky hry si stáhněte nejnovější verzi. Hra k chodu vyžaduje Python, pygame a SDL_image. Hru přímo spustíte souborem Endgame_Linux. Můžete ještě přidat argument -fullscreen. Tak, toť vše. „Jděte a množte se!“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku