Hlavní navigace

Názor k článku Slax dnes vychází v nové verzi, je založen na Debianu a Fluxboxu od otrava - Ona je s Debianem trochu potíž, že spousta...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 11. 2017 17:13

    otrava (neregistrovaný)

    Ona je s Debianem trochu potíž, že spousta věcí závisí na jiných věcech, takže když chce člověk přidat něco třeba malého, tak často to nejde bez desítek knihoven a do 200MB by pak měl Slax dost daleko :)

    Proto Debian nepoužívám ;) Na jednu stranu již k rozhodnutí použít Debian pro Slax (a né třeba výrazně průhlednější a jednodušší Arch linux) došlo. Ale na druhou stranu je tu vždy možnost rozhodnutí kdykoliv změnit :)

    Výhoda toho Debianu zase je, že když chci gparted, napíšu "apt install gparted". A mám ho tam, tramtaradá :) Stejně tak grub, atd.

    Tuhle výhodu mají úplně všechny existující rozšířenější distribuce (takový LFS a Slackware jsou naprosté výjimky).

    Problém je však následující. Pokud chci "blbnout", tak najedu to, co mám zrovna na flashce a doufám, že tam bude moderní webový prohlížeč. Pokud ale dojde náhodou (tzn. nemám čas se připravit - což je asi tak 99.99% všech případů, se kterými jsem se setkal) k velkému problému, tak najedu to, co mám na flashce. Ale ouha - Slax je kompletně závislý na funkční internetovém připojení a ještě k tomu mu nestačí pár přenesených kilobajtů, abych mohl použít např. mobilní připojení, nýbrž musí postahovat třeba 200 MB, abych rozjel GParted na správu LVM či šifrovaných disků (toto je v konzoli již tak trochu sebevražda, proto je potřeba GUI s mnohými kontrolami atd.).

    Tedy vlastně chci Slax, který mě baví, ale zároveň také pomůže v prekérních situacích (neplést s ultimátním záchranným systémem). Ano, mohu si předpřipravit Slax spuštěním "apt install gparted/grub" v perzistentním režimu, ale to se uloží v tak neefektivní co se velikosti týče a pomalé (tzn. pro mount a minimální použití je vyžadováno přečtení většiny celého image) podobě, že bych skutečně preferoval to mít již v distru, tedy velikostně a i rychlostně optimalizované.

    Nějaký návrh jak to řešit?

    Ohledně "recorder", tak souhlasím, že dnes prakticky nikdo nepracuje s takovýmito datovými nosiči. Pointa byla, že např. ty konzolové vypalovací nástroje jsou zářnou ukázkou uživatelské nepřívětivosti, kde to po GUI přímo volá. Pokud bude shledáno vypalovací GUI jako beze smyslu, pak rovnou hlasuji pro odstranění i těch konzolových variant.