Hlavní navigace

Slax možná znovu ožije, může být větší a bez Slackware i KDE

9. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Slax
Populární linuxová distribuce Slax možná znovu nastartuje svůj vývoj. Vývojář Tomáš Matějíček se ptá uživatelů, jak by měl nový Slax vypadat. Podle toho chce znovu začít s prací.

Tomáš Matějíček požádal uživatele distribuce Slax o zpětnou vazbu. Rád by znovu nastartoval vývoj a chce vědět, jestli může tentokrát věci udělat jinak. Ptá se například na velikost, nutnost použití KDE nebo distribuci, na které bude nový Slax založený. Distribuce Slax už několik let opět spí, podle Matějíčka je to už běžná praxe. Slax pravidelně umírá a ožívá v několikaletých cyklech. Je to dáno tím, že každá verze znamenala strašně moc práce. Nejen vybrat balíky, ale i udělat velké zásahy do spousty software včetně knihoven a KDE, vysvětluje Matějíček.

Anketu zatím vyplnily dvě stovky uživatelů a podle Matějíčka jsou výsledky velmi přínosné. Docela mě překvapilo, že už tolik lidí si dalo práci s vyplňováním, vypadá to že komunita kolem Slaxu je pořád dost aktivní. Z odpovědí plynou zatím některé dost podstatné věci, řekl nám Tomáš Matějíček.

Uživatelé nejsou konzervativní

Uživatelé překvapivě příliš nelpí na limitu 200 MB, do kterého se předchozí verze vždy vešly kvůli vypálení na 8cm CD. Lidem je skoro jedno, jestli má Slax 200 MB nebo 1 GB, což je pro mě překvapení. Já jsem vždycky myslel, že velikost je naprostá priorita. Teď to vypadá, že když se vejdu do 703MB CD, většině lidí to vadit nebude, přemýšlí Matějíček. Slax už existuje více než 10 let a za tu dobu se poměry hodně změnily. Velikosti už se dnes nepočítají na megabajty, ale na gigabajty. Dřív bylo 250 MB pro flashku dost limitující, když měly velikost třeba 512 MB. Dnes je to úplně jedno, dodává.

Tomáš Matějíček (řídí)

Zároveň se ukazuje, že uživatelé nejsou závislí ani na distribuci Slackware, na které byl vždy Slax postavený. Třem čtvrtinám lidí je úplně jedno, jestli je základem Slacwkare nebo cokoliv jiného. To mě taky překvapilo, protože jsem myslel, že většina Slax používá právě kvůli Slackware, říká autor.

Naopak velmi podstatná je pro uživatele podpora modulů. Vypadá to totiž, že skalní příznivci Slaxu, kteří dodnes vydrželi a odpovídali na anketu, v drtivé většině potřebují, aby existoval repozitář s moduly, říká Matějíček. Moduly vytvářeli sami uživatelé a je možné pomocí nich doplnit cokoliv od desktopové aplikace až po ovladač nového hardware.

Nový Slax bez KDE a Slackware?

Autor už před dvěma lety oznámil, že hledá náhradu za prostředí KDE. Vadí mu především velikost celého prostředí, které musí silně upravovat. Oni to prostředí vydávají jako ‚software compilation‘, což jsou obrovské balíky plné věcí, které nikdo nepotřebuje. Člověk přece potřebuje plochu, task bar a ikony. To je všechno, vysvětluje Matějíček. KDE se prý od posledního vydání Slaxu nikam neposunulo a je to stále ohromný moloch.

KDE v distribuci Slax 7

Slackware má autor stále rád, ale podle jeho slov mu přidělává spoustu práce.Slackware je super, jde s dobou, do pár týdnů vyjde další aktuální verze. Ale nemá tak obsáhlou zásobu balíků jako třeba Debian. To je dost problém, protože člověk musí vlastně řešit vlastní repozitáře, říká Matějíček.

Zároveň většina uživatelů prohlašuje, že potřebuje do Slaxu přidávat software z modulů – tedy balíčků. Kdyby byl Slax postavený na jiném distru, třeba na Debianu, nemusel bych řešit vlastní repozitáře s balíky, protože by si je lidi stáhli přes apt-get, uvažuje nad změnou.

To je výrazně jednodušší než udržovat systém vlastních balíčků stavějících nad vrstvovým souborovým systémem AuFS. S moduly souvisí rekompilace jádra, protože pokud mám podporovat moduly, musím do jádra přidat AuFS, protože současný jaderný union mount je totální katastrofa. Jakmile musím rekompilovat sám jádro, je to zase spousta práce navíc.

Všechny tyto zbytečné komplikace stojí autora čas a odrazují ho od dalšího vývoje. Každá věc, kterou musím udělat navíc, je takový malý hřebíček do rakve, vysvětluje.

Další vývoj není zatím jistý

Tomáš Matějíček by rád další vývoj rozjel, stále si ale není jistý jeho náročností. Jestli z té ankety vyplyne, že drtivá většina lidí potřebuje ty nejnáročnější funkce, bude to velmi komplikované. V takovém případě asi nic nového neudělám, vysvětluje.

root_podpora

Slax ožil před čtyřmi lety po vydání našeho článku, ve kterém Tomáš Matějíček vysvětlil, že už si nemůže vývoj Slaxu dovolit. Ozvaly se ale dvě švýcarské firmy, které se rozhodly distribuci zafinancovat s tím, že se náklady vrátí na prodeji souvisejících předmětů – zejména flash disků s předinstalovaným Slaxem. Švýcarské firmy dostaly svoji investici řádově zaplacenou zpátky – prodával jsem flashky a peníze šly přímo jim na jejich PayPal, vysvětluje Matějíček uzavření této kapitoly.

Flash disky se Slaxem (LinuxDays 2013)

Tomáš teď vlastně zkoumá, jak by měla vypadat budoucnost Slaxu. Jedním z cílů té ankety je zjistit, jestli bude uživatelům stačit něco, co bude jednoduché udržovat a updatovat. Když s tím nebude moc práce, můžu pokračovat dál, dodává. Prosím, aby čtenáři Roota také anketu vyplnili, ale jen pokud někdy Slax používali. Chtěli byste nový Slax?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.