Hlavní navigace

Slingshot: lasery proklatě nízko

27. 7. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Slunce se pomalu objevuje na horizontu a vás soupeř vyrovnaným krokem přichází. Smrt si nakroutila budík na brzkou ranní hodinu, aby nepřišla o další padlou duši. Duely o čest aktérů či spanilých dam nejsou prozatím zavátou minulostí. Dva kapitáni svých létajících strojů stanuli před životním dilematem.

Slingshot je logickou tahovou strategií. Jejími hlavními protagonisty jsou dvě znesvářené hvězdné lodě. První, hájící oranžovou barvu, se nachází v levé části obrazovky, druhá v části opačné je modrá. Na střídačku po sobě střílejí v naději, že na oponenta se již nedostane. Času je dostatek, jste tu jen vy a prázdno hlubokého vesmíru. Ačkoli přece jen ne doslova. Volné prostranství by nebylo žádnou výzvou a brzy omrzelo vaše odvážná srdce. Tedy budiž mezi vás postaveno pár planet a možná poletující mrtvý kosmonaut či pár neidentifikovaných létajících objektů, ale ty si spíše jen domyslíme pro zajímavější atmosféru.

K veliké škodě jinak zdařilého produktu konstatuji, že protivník s umělou inteligencí přítomen není. Jediným schůdným řešením je hra s kamarády, respektive proti kamarádům. Při hraní si povšimněte horní lišty. Najdete zde užitečné informace jako současné skóre, použitý úhel či síla. Ve fázi po vystřelení také skóre, které se počítá následovně: Nešťastné sebezničení přijde kromě života i na mínus dva tisíce. Sestřelení protivníka naopak na pozitivních tisíc pět set. Povede-li se to na první ránu, plus pět set, druhou dvě stě a třetí sto. Existují také trestné body dle vzorce síla neúspěšné palby krát pět. Hlavní je však stále přežít.

Sling 1

Svým způsobem hra připomíná legendární hru Scorch, které se dostalo velkému množství pokračování a klonů díky své oblibě. Ačkoli Slingshot neobsahuje prvek nákupů lepšího vybavení, které bylo klíčové u Scorche, má přece jen trumf v pomyslném rukávu. U svých korábů před vystřelením sice měníte zmiňovaný úhel a sílu, ale to není vše. Dalším aspektem, který podstatně ovlivní trajektorii střel, bude gravitační pole jednotlivých planet. Nejednou se k vašemu zděšení obrátí střela proti vám poté, co oběhne planetu.

Sling 2

Pojďme si nyní projít hlavní nabídku. Help ukrývající přehledně vysvětlené ovládání a new game zahajující novou hru přeskočím v zájmu settings. První položkou je game style. Vidíme čtyři body. Random slouží k náhodné kombinaci možností níže. Fixed power stanoví sílu střely na konstantních dvou stech. Bounce učiní okraje obrazovky neprostupné a odrazu schopné. Jakmile v normálním módu střela opustí hranice viditelné plochy, přepneme se automaticky do vzdálenějšího pohledu. Opustí-li i ten, hraje druhý. Může se také stát, že ji planeta přitáhne zpět, případně uvízne na orbitálu. Pro tyto případy je dána časová hodnota defaultně nastavená na sedm set padesát, po jejímž ukončení skončí i životnost projektilu. Posledním bodem je invisible planets. Planety dále plní svou funkci, pouze je nevidíme.

Sling 3

Druhá položka je game options. Zde jen nastavíme požadovaný počet kol, planet a životnosti střel. Chcete-li přijmout změny, klikněte na apply settings. Při novém spuštění hry je již vše dle vašeho skromného přání. Máte-li pomalejší počítač, zrušte prokreslení v detailech grafiky.

Slingshot je v mnoha ohledech kvalitní hrou. Dokáže na jednoduchém modelu zaujmout své hráče, pobavit je a potrápit zároveň. Hezké prostředí je potěchou pro oči. Za negativní považuji absenci počítačového oponenta a také hudební složky. Ovládání je prosté. Směrové šipky měnící úhel a sílu. V kombinaci s ctrl, shift nebo alt se rychlost posuvu mění. Hratelnost by ztěží mohla být lepší.

root_podpora

Sling 4

Hru s klidným svědomím doporučuji dále. Neměli byste litovat. Jedině snad počtu hodin, které nad ní strávíte.

Instalace je jednoduchá, na stránce hry zvolte Download a pak GNU/Linux, zde si můžete vybrat nějaké předkompilované balíky a nebo na distru nezávislý instalátor – ten jsem zkoušel. Archiv rozbalte a spusťte sh install.sh  – hotovo, vytvoří se adresář se hrou, kde stačí spustit binárku. K dispozici jsou i zdrojáky.

Sling 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku