Hlavní navigace

Software602: podcenili jsme význam open source

12. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká společnost Software602 před nedávnem vydala zdrojové kódy ke svému vlastnímu SQL serveru s názvem 602SQL. Mnoho uživatelů tvrdí, že se jedná o sice chvályhodnou snahu, která však přišla příliš pozdě. Proč došlo k uvolnění až teď? Má vůbec projekt ještě šanci? Jak bude probíhat další vývoj?

Překvapivé otevření kódu 602SQL Serveru je patrně jednou ze zásadních událostí na domácí IT scéně. 602SQL Server je ukázkou, jak relativně kvalitní produkt díky špatnému marketingu a podpoře nedokáže držet krok s konkurenčními produkty a ani s open-source konkurencí. Otevření kódu bohužel přichází pozdě. Více v našem článku Otevření 602SQL Serveru: s křížkem po funuse.

Na otázky nám odpovídali Richard Kaucký a RNDr. Januš Drózd CSc., který od začátku vedl vývoj 602SQL a dosud je jeho hlavním programátorem.

Proč jste se rozhodli otevřít zdrojové kódy 602SQL?

RK: Chceme získat vlastní zkušenosti s OSS a lepší zpětnou vazbu.

Co od otevření očekáváte? Příliv vývojářů, osamostatnění, rychlejší vývoj?

RK: Větší důvěru v aplikace, které využívají 602SQL. Větší stabilitu na Linuxu a možnost provozu na více distribucích.

Není to tak, že projekt umírá, a proto ho tímto způsobem přehráváte na komunitu?

RK: Ne. Vývoj dále pokračuje, pouze se změnil status. To je vidět i na tom, že 602SQL je použit jako databázový engine dvou nových klíčových produktů Software602: 602XML Form Server a 602LAN Suite 5 Groupware.

Myslíte si, že se vývoj skutečně razantně zrychlí, když ostatní databáze vyvíjí maximálně několik desítek lidí z celého světa? Najde se dostatek vývojářů u nás?

RK + JD: Nečekáme razantní zrychlení – ostatně si myslíme, že nijak zvlášť pozadu nejsme, ale čekáme zvýšení kvality a zkušeností na Linuxu. Co se počtu týče vývojářů – rozhodující není kvantita, ale kvalita.

Tady je podstatné vnímat, že nepředpokládáme, že by 602SQL stalo univerzálním serverem a front-endem. Vývoj bude probíhat v těch oblastech, kde se produkt reálně využívá.

Máte s 602SQL nějaké další komerční plány i přes jeho otevření?

RK + JD: Komerční plány máme s aplikacemi nad 602SQL a s některými rozšířeními serveru, která nejsou open source.

Proč neproběhlo otevření o několik let dříve?

RK: Z naší strany šlo o špatné odhadnutí pozice open-source projektů. Měli jsme se dříve seznámit s OpenOffice.org a lidmi okolo.

Myslíte si, že má při dnešní velmi silné konkurenci 602SQL šanci?

JD: Ano, v tom, k čemu se používá. Ne v tom smyslu, že bychom snad čekali, že vytlačí populárnější produkty a stane se něčím typu převládající databáze.

Většina našich čtenářů v anketě pod článkem uvedla, že 602SQL je jen hračka a studijní materiál. Myslíte si, že má větší potenciál?

RK: V současné době je hlavním engine pro náš Groupware a 602XML Form Server. Přes vlastní SDBC je 602SQL dostupné z OpenOffice.org v Base, Calc a Writer. Takže potenciál a náměty tu jsou – proč se nepokusit např. dotáhnout v Ooo klon Access jako kombinaci frontendu Base a 602SQL s jednoduchou instalací a výkonem? A co třeba P2P sítě výkonných SQL serverů na desktopech pro automatickou publikaci mých dat do vybrané komunity? Potenciál zkrátka vidíme. O tom, jestli bude realizován, rozhodnou uživatelé a programátoři.

Co může podle vás nabídnout proti konkurentům? Má vůbec reálně něco, co ostatní nemají?

RK: Podle všeho vynikající implementaci XML u relační databáze. Další výhodou je kompaktnost a výkon.

Kdo a jakým způsobem se podílel na vývoji WinBase, pozdějšího 602SQL?

JD: Nejdéle se na vývoji podíleli Jan Šíma, Januš Drózd, Vítězslav Boukal a Václav Pecůch. První ze jmenovaných jako „interface“ mezi vývojem a vnějším světem, ostatní jako programátoři. Hodně práce odvedli také Tomáš Ratajský a Tomáš Zellerin. Řada dalších lidí se na vývoji produktu podílela po omezený čas.

Jakým způsobem vznikla tato databáze, jaký byl vývoj, jaké byly cíle, očekávání?

JD: Na samém začátku byl pokus vytvořit tuzemský ekvivalent těžko dostupných, drahých a nelokalizovaných zahraničních produktů. Bylo to v situaci bez internetu, s omezenou komunikací mezi národními trhy. V době, kdy fakt, že produkt je „místní“, znamenal pro uživatele zřetelnou výhodu.

V druhé fázi byl 602SQL poměrně široce zaměřeným nástrojem na vývoj aplikací. V současnosti jde primárně o SQL server, do něhož jsme schopni rychle doplnit každý nestandardní rys, který uživatel potřebuje.

Co bylo při vývoji největší překážkou a čeho si na 602SQL nejvíce ceníte?

JD: Do potíží jsme se dostali vždycky, když jsme zvolili příliš široký záběr nebo když jsme podlehli představě, že nemůžeme ignorovat něco, co se právě jeví jako moderní. Ceníme si zpětné vazby od našich uživatelů. Ta nám umožnila produkt dlouhodobě zlepšovat.

Kdo je zodpovědný za aktuální vývoj? Kdo je kdo v týmu, a komu lze adresovat patche? Kdo bude provádět commit?

JD: Patche i návrhy na změny vkládejte do standardních trackerů na SourceForge. Pokud správně zvolíte oblast, věc přistane na stole té správné osoby. Hlavním programátorem jsem nadále já.

Jaké jsou plány pro 602SQL? Pokud existuje, kde najdeme ToDo, RoadMap a další zdroje informací?

RK +JD: Až dosud byl veškerý vývoj vnitřní záležitostí Software602. Jakmile budou zpracovány veřejné plány, najdete je na SourceForge. Ale už teď je jisté, že v nich určitě bude rozšíření na 64bitovou architekturu – Windows 2008 server a Linux.

Je k dispozici dokumentace – proces zpracování příkazu, popis formátů, vnitřní API, popis S-Pascalu?

JD: Ty části dokumentace, které jsou již dostatečně „učesané“, postupně přesouváme do veřejných dokumentů, které lze stáhnout spolu se zdrojovými kódy. Lepší orientaci má klientský interface – například skupina studentů napsala před pár lety v rámci svého projektu jdbc driver pro 602SQL. Hlubiny serveru jsou dokumentovány hůře. Narážíme zde na problém spočívající v tom, že dokumentace byla řadu let psána v češtině a převést tyto rozsáhlé texty do angličtiny je hodně pracné.

Budu mít jako nezávislý vývojář možnost komunikovat a sledovat komunikaci ostatních relevantní vývoji 602SQL?

JD: Snažíme se uživatele přesvědčit, aby pro komunikaci s námi využívali fóra a trackery na SourceForge, ale jak lze pohledem snadno zjistit, zatím úspěšně vzdorují. Komunikace s externími vývojáři bude veřejná. Pro komunikaci mezi vývojáři ve firmě zřejmě nadále budeme používat ústa a uši.

Jaký je vývojový cyklus?

JD: Dost neformální. Uživatelé, kteří o to stojí, dostávají průběžné buildy vytvářené jednou za 1 – 2 týdny. Ty buildy, kterým více důvěřujeme, jsou i se zdrojovými tvary publikované jako release na SourgeForce. Důkladně otestované binární verze jsou ke stažení na webu firmy. Tímto mechanismem změny a novinky probublávají od uživatelů, se kterými jsme v těsném kontaktu, k veřejnosti.

Co musí obsahovat patch, aby byl přijat?

JD: Nedefinovali jsme formální pravidla. Autor patche nás musí přesvědčit, že změna je k lepšímu.

Kde se bude soustřeďovat vývoj, kde a u koho najdu všechny potřebné informace?

JD: sql602.sf.net

Proč bych já, jako programátor, měl psát pro 602SQL a nikoliv pro PostgreSQL nebo Firebird?

root_podpora

RK + JD: Asi nejtěžší otázka. Použijte jej, pokud zjistíte, že je pro řešení vašeho problému vhodnější než ty jiné produkty.

Děkujeme za rozhovor.

Plánujete nasadit 602SQL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.