Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 10. 1999)

1. 10. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přehled softwarového dění za poslední týden.
Čtvrtek 30. 9.

V České republice asi nebude zase až tak moc uživatelů přenosného MP3 přehrávače, ale snad se najde někdo, koho potěší drobná pomůcka zvaná riofill. Ta slouží k náhodnému výběru MP3 skladeb, které co možná nejlépe vyplní kapacitu přístroje. Autor konstatuje, že poslech je mnohem zajímavější, když netuší, co bude následovat. Další krok od náhodného přehrávání CD :)
Z naších luhů a hájů pochází projekt, který obohacuje Linux o podporu WinNT a OS/2 Warpserver 5 svazků (volumes). Pozor, jde o první veřejnou verzi – funkční, ale spíše testovací.

Středa 29. 9.
mvComicMaker je program pro tvorbu 2D bitmapových i vektorových (případně kombinovaných) animací. Program využívá grafický toolkit QT, prostředí je principiálně podobné GIMPovi – tedy několik plovoucích oken.
Pod názvem Autotrace se skrývá pokus o vytvoření volně šiřitelné alternativy k programům jako je Adobe Streamline nebo Corel Trace. Vyzkoušel jsem ho a musím říct, že výsledek mě mile překvapil. Pravda, předhodil jsem mu jednoduché sousto, ale i tak je vidět, že program má dobré jádro. Posuďte sami:

Autotrace, obrázek 1
bitmapová předloha

Autotrace, obrázek 2
výsledný EPS (kghostview, antialiasing)

kplot3d

je jednoduchý nástroj na kreslení 3D funkcí (z = f(x, y)). Je určen pro KDE.
Vyšla nová verze Netscape Communicatoru – 4.7.

Úterý 28. 9.
Není to tak dávno, co jsme v této rubrice zmiňovali program mbx2mbox, který konvertuje soubor zpráv z Outlooku do formátu mailboxu dle příslušných RFC. Nyní se objevil podobný program, který převede vaše maily z mailového klienta Eudora – eud2mbox. Jeho autoři měli o něco snazší úlohu, Eudora totiž údajně používá formát téměř kompatibilní s mboxem, jenom si ho o něco „vylepšuje“.
Populární program pro hlasovou komunikaci přes IP Speak Freely sám o sobě nedisponuje žádným grafickým rozhraním. Pokud vám nevyhovuje XSpeakFree, můžete zkusit JSF. Vypadá pěkně, jenže je napsané v Javě. Nic proti tomuto jazyku, ale to zase bude spolykaných megabajtů paměti :)

Pondělí 27. 9.
Talk je služba, která se hodí například při řešení problému s někým, kdo je na míle daleko nebo jenom na nezávazné pokecání s kamarádem. Pokud je ale obsah hovoru řekněme důvěrný, není zrovna ideální – poslouchat není až takový problém. Proto vznikl projekt BET – BET's Encrypted Talk. Celá relace je šifrována algoritmem Blowfish. Problém je v tom, že autor je Američan a tak si program můžete stáhnout pouze pokud váš počítač pracuje na území USA – alespoň dokud nebudou restrikce definitivně zrušeny.
Používáte Window Maker? Pak vám může pomoci utilitka Window Maker Theme Installer. Ta dělá přesně to, co říká její jméno – instaluje, případně odinstalovává témata, čímž zamezuje nepořádku, který vzniká, pokud se to snažíte dělat ručně.

Neděle 26. 9.
Člověk není ani tak inteligentní, jako spíše soutěživý – to ho vyzdvihlo nad ostatní živočišné druhy. A tak se není co divit, že od té doby, co vytvořil počítače hledá metody, jak poměřit jejich rychlost a bůhví co ještě. A tak vznikly benchmarky. Jistě znáte můj názor na tyto testy, ale kdo chce kam, pomozme mu tam. HDBENCH clone je testovací benchmarkový program, inspirovaný windowsovským programem HDBENCH. Proměří vám rychlost CPU, disku a video subsystému.

Sobota 25. 9.
GsnHood je prohlížeč sdílených SMB zdrojů. Umožňuje procházet pracovní skupiny, počítače v nich umístěné a jejich sdílené zdroje (disky, tiskárny). Sdílené disky je schopen rovnou připojovat.
Aplikací, které umožňují sejmutí obrazovky existuje hromada. Dalším v řadě je ScreenShooter – tentokrát v provedení Gnome panel applet. Program je hodně konfigurovatelný. Tak hodně, že by mě ani nenapadlo, co všechno může takový program umět.

Pátek 24. 9.
Lidská potřeba komunikovat je zřejmě velice silná. Jak jinak si vysvětlit obrovský úspěch chatovacích serverů? Nicméně obyčejné textové chaty přestávají uživatele bavit a tak se vymýšlejí různá zpestření. Jedním z nich jsou chaty grafické, jako například The Metaverse. Každý uživatel má svůj obrázek, který se zobrazuje v grafické „místnosti“ a texty se objevují v bublinkách, podobně jako v komiksech. Ačkoliv zejména grafika postaviček nebývá nijak úchvatná, je na tomto způsobu zřejmě lákavé hlavně to, že se principiálně blíží komunikaci v reálném světě.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku