Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 10. 2008)

1. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme jak na Wikipedii na cestách, rychlým pohledem přeletíme jednoduchý applet, netradičně si zapingáme a pak se podíváme, jak efektivně kešovat balíčky. Nakonec si ukážeme šikovného archiváře a taky minimalistického SNMP démona.

Wikipedia Dump Reader

O tom, co je to Wikipedie, určitě nemusím psát. Tato neuvěřitelná otevřená knihovna je ale určena pouze pro čtení online. Chcete-li si v Wikipedii číst bez připojení k internetu, existuje řešení – k dispozici je dump databáze. Právě ten podsunete programu Wikipedia Dump reader. Dle KDE-Apps.org je již celkem použitelný, i když stále má své mouchy. Jak vypadá v praxi, se můžete podívat níže. K běhu budete potřebovat minimálně knihovnu Qt4.

wikipedia_dump_reader

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/Wi­kipedia+Dump+Re­ader?content=65244, 0.2.8, GPL

Lal

Lal – malá jednoúčelovka pro váš desktop. Pokud hledáte jednoduché hodiny pro desktop s místem pro „dock“, určitě jej vyzkoušejte. Font, formát času, barva textu a šířka – to vše lze nastavit buď z příkazové řádky nebo v ~/.Xdefaults.

projects.l3ib­.org/lal/, 1.0, GPL

Gtping

Síťová utilitka gtping je velice podobná nástroji ping(8), akorát nevyužívá ICMP ECHO_REQUEST, ale GTP ping směrem k GGSN. V rychlosti – využijete v GSM a UMTS sítích, kde přenášíte data pomocí IP protokolu. Pro podrobný popis protokolů využijte odkazů výše do Wikipedie.

www.habets.pp­.se/synscan/pro­grams.php?prog=gt­ping, 0.12, GPL

Pkg-cacher

Pkg-cacher je transparentní proxy „kešující“ softwarové balíčky – a to hned 2 nejoblíbenější formáty – DEB a RPM. Založen je na programu apt-cacher z distribuce Debian. Správně interpretuje HTTP Range a HTTP Redirect hlavičky, dokonce se dokáže vyrovnat se stejným jménem a jiným obsahem balíčku (např. různé distribuce). Pokud máte více stanic, na které aplikujete stejné aktualizace či instalujete stejný systém, určitě pkg-cacher vyzkoušejte.

gforge.opensource-sw.net/projec­ts/pkg_cacher/, 0.9.4, GPL

Mini SNMP Daemon

Mini SNMP Daemon je minimalistická implementace SNMP démona. Cílové využiti je pro systémy, kde není zdrojů (CPU, RAM, disk) na rozdávání – například embedded systémy. Umí pouze vystavit základní statistiky o CPU, paměti, discích a síťových rozhraních. Veškerá konfigurace je pouze přes parametry při spuštění. Díky celkovému minimalismu má instalační tar.gz archív pouze 28 kB.

members.aon.at/li­nuxfreak/linux/mi­ni_snmpd.html, 0.5, GPLv2

root_podpora

PeaZip

PeaZip je multiplatformní správce archívů. Plnohodnotně (tedy i vytvářet) umí zacházet s archívy 7Z, ARC, BZ2, GZ, PAQ/LPAQ, PEA, QUAD/BALZ, TAR, UPX a ZIP. Dále umí otevřít (a rozbalit) ACE, ARJ, CAB, DMG, ISO, LHA, RAR, UDF a mnoho dalších. Dohromady 79 typů! Mezi zajímavosti patří podpora šifrování, kopírování, spojování/roz­dělování archívů, kontrola kontrolních součtů a také například benchmark systému. V prostředí UNIXu najdete kromě klasického tar.gz archívu i předpřipravené DEB a RPM balíčky, pro MS Windows ZIP archív jak pro 32bitovou tak 64bitovou verzi. Na závěr jenom dodám, že mezi jazykovými mutacemi najdete i tu českou.

peazip.source­forge.net/, 2.3a, LGPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.