Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 11. 1999)

1. 11. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oči se mi už zavírají, takže dnes se žádné vtipkování nekoná. Jdu prohnat tento článek ispellem a následně pak bezodkladně zkolabuji :). A vám přeju pěkné počtení v přehledu toho nejzajímavějšího, co se událo v oblasti softwaru za poslední týden.
Neděle 31. 10.

Pod názvem Dia se neskrývá (ne)oblíbená dietní limonáda z dob hluboké totality, ale vizuální nástroj pro tvorbu diagramů všeho druhu. Sami autoři tuto aplikaci přirovnávají k populárnímu programu Visio, známému z platformy Windows. Dia vypadá celkem pěkně a zejména funkce pro export do postscriptu z něj myslím dělá ideální pomůcku například pro tvůrce technických příruček, skript a podobně.
Ipac je nástroj, který dokáže prezentovat hodnoty naměřené pomocí funkce linuxového firewallu, zvané accounting, v uživatelsky příjemnějším tvaru, než jenom jako pouhé sloupce čísel. Jeho výstupem může být buď ASCII tabulka, ASCII graf a nebo graf v podobě obrázku ve formátu GIF.

Sobota 30. 10.
STAMOS je jednoduchý skript napsaný v Perlu, který získává informace o počítači a pak z nich vygeneruje HTML stránku. Ta obsahuje mimo jiné například informace o procesoru a RAM, uptime, load, připojené disky a podobně. STAMOS podporuje i vícejazyčné výstupy.
K programům PGP a GPG existuje již několik grafických rozhraní. Jedním z nich je i TkPGP. Jak název prozrazuje, je program napsaný s využitím Tcl/Tk. Umožňuje provádět všechny základní operace, tedy šifrování, dešifrování, podepisování a ověřování podpisů. Program lze používat i v kombinaci s různými emailovými klienty, jako je například Netscape Messenger.

Pátek 29. 10.
I plánovacích kalendářů s webovým rozhraním existuje celkem dost. Jelikož ale konkurence není nikdy na škodu, je dobře, že se objevil další. Jmenuje se mod_perl Calendar System a již jeho jméno o něm prozrazuje prakticky vše. Program je napsán v Perlu a podporuje běh s modulem mod_perl. Funkce jsou víceméně klasické, jak se můžete přesvědčit i návštěvou on-line demonstrace.
Šikovnou pomůckou pro milovníky hudby v MP3 formátu je Mp3 Commander. Tento program se stará o vytváření playlistů pro externí MP3 přehrávač. Můžete si tvořit skupiny skladeb, vyhledávat v nich a generovat náhodné playlisty. Mp3 Commander navíc disponuje jakousi „inteligencí“, takže dokáže při sestavování náhodných playlistů zohledňovat ty skladby, které si spouštíte nejčastěji.

Čtvrtek 28. 10.
Mexx se jmenuje hra s klasickým námětem „zastřel co se hýbe“. Zkrátka vy jste ta raketa na dolním okraji obrazovky a všechno ostatní nemá právo žít :). Hra byla naprogramována s pomocí knihovny Clanlib, která je určena právě pro vývoj her a zdá se, že mezi vývojáři začíná být celkem oblíbená.
Díky modulům umožňuje HTTP server Apache provádět autentifikaci proti lecčemu, například proti SQL serverům, LDAP či SMB serveru. S modulem mod_auth_kerb to jde i proti Kerberos serveru.

Středa 27. 10.
Absolutně zabezpečený stroj je asi snem všech adminů. Program Zebedee může napomoci tomu, aby se realita přiblížila tomuto snu. Umožňuje totiž vytvoření šifrovaného (a případně i komprimovaného) TCP/IP tunelu. Skrz tento tunel je pak možné používat různé nechráněné služby, jako je FTP, Telnet a podobně. Autor programu si byl vědom existence podobných programů, ale žádný nesplňoval jeho primární požadavky, tedy možnost provozu na platformách un*x i Windows, jednoduchost, použití pouze nepatentovaných algoritmů a komunikační protokol s nízkou režií, a tak se rozhodl napsat vlastní řešení.
Ploticus je nástroj pro generování obrázků na základě speciálních skriptů. Využití takového programu je celkem nasnadě, grafy či jiné dynamicky generované obrázky se hodí například do webových přehledů a statistik (podporované formáty jsou GIF a PNG), ale i pro přípravu papírových dokumentů (postscript) či živých prezentací (podpora výstupu na X11 display).

Úterý 26. 10.
O některých programech, které dokáží (pokud to terminál podporuje) obarvovat například logy různých aplikací, jsem zde již psal. Všechny měly jednu věc společnou, byly totiž určeny pro jeden konkrétní formát dat. Generic Colouriser na to jde trošku jinak. Také obarvuje, ovšem prakticky cokoliv. Přesněji řečeno cokoliv, co lze popsat regulárními výrazy. Stačí mít nebo vytvořit patřičný konfigurační soubor a Generic Colouriser vám obarví i velikonoční vajíčka :).

Pondělí 25. 10.
Nejednomu z vás se jistě v oku zaleskne slza při zmínce o populárních Amigách. Pokud patříte k příznivcům těchto pozoruhodných počítačů, možná vás potěší softwarový emulátor A500/1000/2000 nazvaný UAE.
Příznivců sázecího systému TeX jsou celé zástupy, stejně jako těch, kdo si oblíbili Emacs. A jistě se najde i mnoho lidí, kterým se zalíbí editor TeXmacs. Jde o hybrid (to nemyslím nijak hanlivě), který se snaží „vypíchnout“ z obou programů to, co na nich považuje nejlepší. Výsledkem je WYSIWYG editor pro vysoce kvalitní sázení textů s uživatelským rozhraním, rozšiřitelný pomocí lisp-like jazyku.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku