Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 4. 2009)

1. 4. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak na závislosti RPM balíků, představíme si jeden méně známý programovací jazyk, ukážeme si jak jednoduše pracovat s PDF soubory ve vlastních programech, odpočineme si u rádia, vytvoříme si minimální instalaci Fedory a nakonec si budeme hrát. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

rpmdepsize

RPM dependency size viewer a.k.a. rpmdepsize je interaktivní grafický nástroj sloužící k zobrazení závislostí libovolného RPM balíku a jejich velikostí. Vysvětlím na praktickém příkladu – k instalaci balíčku ocaml-camlp4-devel na Fedoře 10, který má sám o sobě 33 MB, budete potřebovat celkem 404 MB právě kvůli závislostem na ocaml, gcc, ale také util-linux-ng, pam a dalších. Podrobné vysvětlení a graf najdete na tomto blogu. Graf je vykreslován shora dolů podle toho, jak jsou závislosti počítány.

rpmdepsize

et.redhat.com/~rjo­nes/rpmdepsize/, 1.0, GPLv2

Blue

Blue je víceúčelový programovací jazyk. Má minimalistickou syntaxi, řekl bych dost podobnou Pythonu. Je multiplatformní (zatím tedy pouze Windows a Linux), reentrantní a optimalizovaný pro vícejaderné systémy. Také je jednoduše rozšiřitelný pomocí modulů a podporuje objektově orientované programování. Začít s Blue je velice jednoduché. Na domovských stránkách projektu totiž najdete uživatelský manuál, který vás provede od „Hello World“ až k pokročilejším funkcím. Více informací najdete na domovských stránkách projektu.

www.lechak.in­fo/blue/index­.php, 1.7.3, GPL

JagPDF

JagPDF je knihovna pro práci s PDF soubory pod svobodou licencí. Cílem projektu je vytvořit knihovnu použitelnou jak v serverovém nasazení, tak na desktopu. Implementuje poměrně slušnou podmnožinu funkcí PDF specifikace. Co všechno lze pomocí JagPDF vytvořit je k nahlédnutí v příkladech použití. Vyzkoušet si JagPDF zabere jen pár minut – stačí postupovat dle krátkého manuálu či rovnou přeskočit na Hello World.

www.jagpdf.com/, 1.2.0, Freeware

KRadio

KRadio je malý, ale přehledný přehrávač internetových i AM/FM rádií pro desktopové prostředí KDE4. Není to sice žádná novinka, ale spíše evoluce. Ve verzi 4.0.0-rc1 je již port na KDE4 kompletní, design je plně modulární, obsahuje lokalizace a podporuje build system Debianu i OpenSuSE. K příjemnému ovládání patří samozřejmě klávesové zkratky a podpora lirc. Mezi nejzajímavější funkce patří možnosti nastavení výstupu pro každou stanici zvlášť, možnost zpožděného přehrávání (time shift), pre-recording a záznam do formátu Ogg/Vorbis či MP3. Jak vše vypadá v akci, si můžete prohlédnout na stránce screenshotů.

kradio

www.nocabal.de/~em­w/kradio/index­.html, 4.0.0-rc1, GPL

febootstrap

Febootstrap je nástroj pro vytváření bootovacího souborového systému pro Fedoru. Dá se považovat za ekvivalent debootstrapu z Debianu. Také ke svému běhu nepotřebuje rootovská práva.

et.redhat.com/~rjo­nes/febootstrap/, 1.4.1, GPLv2

Snake

V nedávných časech mobilních telefonů velikosti (i váhy) cihly jsem objevil kouzlo hry snake, a to jak jinak než na telefonu Nokia 5110. Její jednoduchost mě na pár dní úplně pohltila. Dnes existují stovky různých 2D a 3D variant, nicméně pokud zatoužíte vrátit se ke klasice, koukněte na Snake 1.0.0 na kde-apps.org. Jedná se o skript napsaný v Pythonu, který má méně než 10 KB ₊ o něco málo větší obrázek, ale definitivně obsahuje vše, co je potřeba. Tak co, jaké je vaše nejvyšší skóre?

snake

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/Sna­ke?content=91320, 1.0.0, GPL

root_podpora

Blbinka

Dnes komiks na věčně se opakující rychloprojekty.

Nedávno jsem našel nový zdroj vtipných komiksů – www.mikeshapi­rocartoons.com. A co vy? Jaké jsou vaše nejoblíbenější komiksy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.