Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 7. 2009)

1. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se společně podíváme, jak ukládat data, abyste o ně nepřišli, jak zkracovat dlouhé URL a jak si pohodlně vyklikat konfiguraci několika démonů. A na závěr se podíváme, jak vykreslit RRD soubory přímo ve vašem prohlížeči.

Allmydata-Tahoe

Tento týden jsem narazil na několik zálohovacích programů. Resp. programů, která ukládají data distribuovaně po síti. A to tak, že vás neohrozí výpadek jednoho nebo i více uzlů. Prvním z nich byl Diaser, ale při čtení jeho manuálu jsem málem usnul. A vůbec ho pochopit bylo nějak nad moje síly. Pak mi ovšem padl do oka program Allmydata-Tahoe, ten dělá to samé, ale má dokumentaci, provedení a vůbec všechno mnohem lepší. Také vezme data a ta uloží na N (default N=10) různých míst, přitom pro přečtení dat stačí, aby bylo K míst dostupných (default K=3), takže by muselo selhat N-K+1 míst (default 8), abyste přišli o data. Výhodou je, že data jsou zakódována a je možné ověřit konzistenci dat. Takže nemusíte mít důvěru v ukládaná místa (neboli – útočník může mít přístup k vzdálenému úložišti) a přitom se nepovolaná osoba k vašim datům nedostane. Jak to probíhá, si můžete interaktivně vyzkoušet, včetně simulace poškození dat (ať chybou na disku nebo pokusem útočníka). Instalace a nastavení je velmi jednoduché. Na hlavním stroji spustíte „ tahoe create-introducer .“, které vytvoří v aktuálním adresáři soubor introducer.furl. Na strojích, kde budete ukládat data, pak spustíte „ tahoe create-client“ a to mimo jiné vytvoří adresář ~/.tahoe/, kam nakopírujete onen soubor introducer.furl a je hotovo. Než se nadšeně vrhnete na Tahoe, tak je třeba si uvědomit, že ačkoliv stahování dat je velmi rychlé (můžete stahovat ze všech dostupných úložišť),  ukládání dat je velmi pomalé, protože ukládáte na všech N úložišť. Respektive ono stačí méně. Tahoe má jistou úroveň spokojenosti (default 7) a pokud se podaří nahrát data na více míst než je úroveň spokojenosti, tak je pokládáno uložení za úspěšné (stále je velká redundance), pokud ovšem není dost úložišť, tak se nahlásí do aplikační úrovně chyba. Tahoe má několik rozhraní: Kromě klasické příkazové řádky je dostupný plugin pro duplicity, webový a JavaScriptový frontend, dále virtuální disk do Windows, (S)FTP server a nově je experimentálně dostupné FUSE.

allmydata.org/trac/ta­hoe,
1.4.0,
GPL, Transitive Grace Period Public Licence.

SURL

SURL je program pro příkazovou řádku, který umí zkracovat url. Využívá k tomu servery jako jsou tinyurl.com a další. Text umí číst buď ze zadaného souboru nebo ze standardního vstupu. Na výstup pak dává stejný text jako má na vstupu, jenom všechno, co vypadá jako URL je zkráceno pomocí některé z těchto zkracovacích služeb (dafaultně právě tinyurl).

https://launchpad­.net/surl,
0.4.1,
GPLv3

GAdmin-ProFTPD

GAdmin-ProFTPD, je grafické klikátko, kde si můžete nakonfigurovat všechna možná nastavení oblíbeného FTP serveru ProFTPD. Autor podobných GAdmin programů napsal více. Před dvěma lety jsme psali o GADmin-Rsync a od té doby, kromě ProFTPD přibylo i klikátko pro Sambu, DHCPD, OpenVPN, Squid, Bind a Apache. A na další služby se autor chystá (Apache, SSHD, mail servery).

Gadmin-Proftpd

mange.dynalias­.org/linux.html,
0.3.6,
GPLv3

Config::Model::O­penSsh

Pokud si chcete vyklikat konfiguraci SSHD už teď, tak můžete použít Config::Model::O­penSsh. Výhodou frameworku Config::Model je možnost spuštění jako grafická (Tk) nebo jak cursed aplikace. K dispozici je Perlovské API, kterým můžete modifikovat nebo validovat konfigurační soubor.

Config::Model::OpenSSH

config-model.wiki.sou­rceforge.net/,
1.206,
LGPL

root_podpora

JavaScriptRRD

RRD je poměrně oblíbené pro zachycování různých statistik. Existuje mnoho programů, které z těchto dat umí vytvořit přehledné grafy. Ale všichni je vytváří na serveru a vy si graf stahujete jako klasický obrázek. JavaScriptRRD si ovšem umí stáhnout přímo zdrojový RRD soubor a vykreslit graf pomocí JavaScriptu přímo ve vašem prohlížeči. K vykreslování se používá knihovna Flot, která je také velmi zajímavá.

JavascriptRRD

sourceforge.net/pro­jects/javascrip­trrd/,
0.4.2,
MIT/X

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.