Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 1. 2018)

10. 1. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na zálohovací program, nainstalujeme si otevřená témata vzhledu, vyzkoušíme si jednoduchý kreslící prográmek a řekneme si o modelovacím prostředí.

KBackup

Velice jednoduchý zálohovací program pro prostředí KDE, který zvládnou i naprostí začátečníci. Díky němu můžete zálohovat ty své složky a soubory, které jednoduše vyberete. Zvládá jak úplnou, tak rozdílovou zálohu a zálohovaná data zabalí do formátu bzip2 nebo gzip. Výsledná záloha pak může být uložena jak na lokálním disku, tak také (díky KDE KIO) na vzdálenou URL adresu.

members.aon.at/m.koller, 1.0.1

Opendesktop App

Oficiální aplikace pro instalaci otevřených témat vzhledu ze stránek openDesktop.org. Díky ní si můžete přímo stáhnout, nainstalovat a aplikovat všechny témata vzhledu, ikony, kurzory a další položky. V současné době podporuje spoustu grafických prostředí založených na Qt a GTK, jako jsou KDE Plasma, Gnome, Mate, XFCE, Cinnamon, Budgie, LxQt, Elementary, Trinity a Enlightenment.

github.com/opendesktop/opendesktop-app, 2.2.1

Dibuja

Kreslící program pro Linux, inspirovaný MSPaint pro Windows a Paintbrushem pro Mac. Zvládá všechno, co jeho dva vzory, takže s ním můžete bez problémů kreslit čáry, obdélníky, šipky, kruhy a víceúhelníky nebo vkládat text. Zvládá i některé pokročilejší funkce jako převod na šedou škálu, inverzi barev, úpravu jasu a spoustu dalších. Je napsaný v jazyce C (grafické prostředí v GTK) a je vyvíjen pod licencí GPLv3.

launchpad.net/dibuja, 0.6.0

OpenModelica

Svobodné prostředí pro modelovací jazyk Modelica, určené pro průmyslové (automobilový průmysl, energetika a vodní hospodářství) a akademické použití. Je aktivně vyvíjeno neziskovou organizací Open Source Modelica Consortium ve spolupráci s univerzitou ve švédském Linköpingu. Cílem jeho vývojářů je vytvořit ucelené a otevřené prostředí pro modelování a simulace.

root_podpora

www.openmodelica.org, 1.12.0

Blbinka

Nová doba a bouřlivý rozvoj moderních technologií s sebou přináší i nové duševní choroby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.