Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 12. 2008)

10. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme hackovat počítačovou síť, podíváme se nového poštovního IMAP klienta, ukážeme si drobného pomocníka pro notebooky Asus Eee, budeme zachytávat naše myšlenky a pohodlně editovat PDF soubory. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Complemento

Complemento je sada nástroju určená k hackování sítě. Letdown je TCP flooder. Kromě cílové IP adresy a portu, lze specifikovat také zdrojovou adresu/port, zpoždění (sleep time) a pár dalších parametrů. Zajímavostí je možnost automaticky vytvořit pravidla pro iptables zahazující RST pakety. ReverseRaider slouží k prohledávání subdomén pomocí útoku hrubou silou a reverznímu překladu celého bloku IP adres na jméno. HttpSquash je nástroj skenující HTTP servery. Slouží k prohledávání většího množství IP a případné stahování většího množství dat. HttpSquash má i GUI nástavbu, pokud preferujete grafiku. Pokud vás problematika sítí zajíma, určitě Complemento vyzkoušejte.

complemento.sou­rceforge.net/, 0.4, GPLv3

Xuheki Webmail

Xuheki Webmail je IMAP klient určený ke čtení pošty přímo ve vašem prohlížeči. Autor zvolil na klientské straně uživatelsky příjémné ovládání pomocí AJAX, pro serverovou část jazyk Perl. Sice se jedná o první verzi, nicméně už ze screenshotů vypadá zajímavě. Škoda jen, že na domovských stránkách projektu chybí živé demo. A co vy? Jaký klient používáte pro čtení pošty? Co říkáte těm webovým?

xuheki

www.xuheki.com, 0.1, GPL

Eeetray

Pokud jste majitelem notebooku Asus Eee a zvláště s Xandrosem, možná vám přijde vhod nástroj eeetray. Jedná se o jednoduché grafické menu spící ve vaší liště, pomocí kterého lze zapínat a vypínat interní čtečku karet, webovou kameru, Bluetooth, wifi, 3G modem a SSH server (pokud jej máte nainstalovaný). A jako bonus také reboot a pokyn vypnout. Nakonec otázka do diskuse – máte na svém Asusu Eee Xandros nebo jste dali přednost svému oblíbenému distru? Jakému a proč?

eeetray

svolli.org/sof­tware/eeepc/#e­eetray, 0.7, GPL

RedNotebook

Hledáte-li jednoduchý nástroj k zachycení vašich myšlenek, RedNotebook může být právě to, co hledáte. Záznamům v diáři lze přiřazovat tagy, což usnadní následné hledání či organizaci myšlenek. Samozřejmostí je schopnost dumpů a zálohy do ZIP archivu, šablony a export do různých formátů. Uživatelé distribucí založených na RPM či DEB najdou přímo na domovských stránkách předpřipravené binární balíky, ostatní budou muset sáhnout po zdrojovém kódu, pokud tedy balík již není v repozitáři vaší distribuce. Pokud by chtěl někdo používat RedNotebook i na OS Windows, také může, díky připravenému instalátoru.

rednotebook

digitaldump.wor­dpress.com/pro­jects/rednote­book/, 0.3.0, GPLv2

PDF-Shuffler

Nástrojů pro manipulaci s soubory ve formátu PDF najdete ve světe open source spoustu. PDF-Shuffler ale přidává ještě přijemné uživatelské prostředí skrz GUI. Jedná se o jednoúčelový Python-gtk program, který vám usnadní otáčení, ořezávání, spojování a další editaci PDF souborů. Bohužel ani na domovské stránce, ani na opendesktop.org toho moc nenajdete. Pro více informací si jej tedy budete muset stáhnout či zhlédnout instruktážní video.

root_podpora

pdf-shuffler

pdfshuffler.sou­rceforge.net/, 0.3, GPL

Blbinka

Dnes krátké video s reklamou na Novell.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.