Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 2. 2016)

10. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme minimalistický hudební přehrávač, správce e-knih, připravíme DVD a usnadníme si posílání souborů v síti. Nebude chybět ani blbinka.

DeaDBeeF

Malý přehrávač, který si našel cestu především do „lehčích“ distribucí, se nemusí svými možnostmi krčit v koutku vedle podstatně rozšířenějšího Amaroku či Rhythmboxu. Velká většina funkčnosti je ukrytá v pluginech, díky nimž si poradí i třeba se SID, VTX (AY-3–8910/12), nebo SC68. Pokud předistalované pluginy nestačí, je připravených několik dalších. Příjemnou možností je výběr rozhraní mezi GTK2 a GTK3. Aktuální verze přináší i počáteční funkčnost v OS X.

DeaDBeeF, GPLv2, verze 0.7.0

Calibre

Calibre je „správcovská aplikace“ pro elektronické knížky. Kdo nakupuje nebo stahuje svobodné, tak časem ocení nástroj, který mu pomůže se správou vlastního archívu, ale i s konverzí formátu a přenosem do čtečky. Calibre si rozumí s některými obchody a lze pro něj najít i rozšíření. Nová verze opravuje několik problémů s Windows 10, nebo přidává několik nových zdrojů.

Calibre, GPLv3, verze 2.50.1

DeVeDe

Snad nebude nikdo pohoršen nástrojem pro přípravu DVD. :-) I toto médium má ještě stále své místo. Program DeVeDeNG slouží pro přípravu videodisků, vedle relativně moderního DVD lze připravit i VCD, sVCD nebo CVD. Jednoduchým způsobem se seřadí potřebná videa, opatří se žádoucím menu a nechá se vygenerovat disk. V době FullHD už by možná bylo žádoucí moci připravit i Blu-ray.

DeVeDeNG, GPLv3, verze 4.5.0

BTW: Přípona NG dává na vědomí, že jde o přepsanou verzi, do Pythonu 3 a GTK3.

NitroShare

Udělat posílání souborů mezi počítači co nejsnadnější a použitelné i pokud máte heterogenní síť s různými OS. Program funguje na nejběžnějších systémech, je napsán v Qt a většinu času jej najdete schovaný v systrayi. Na systému Mac OS X počítá s retina displeji. Síť se využívá na maximální možnou rychlost, což odstraňuje nepříjemně dlouhé čekání známé z IM.

root_podpora

NitroShare, MITL, verze 0.3.1

Blbinka

Nad AMD leckdo láme hůl. O to příjemnější je přístup ruských vědců, kteří GPU AMD zřejmě preferují pro výpočty, co je však brzdí, je stav otevřených ovladačů, který by se mohl vyřešit v Mesa OpenCL. Uvolněná prezentace možná skýtá i naději k intenzivnější práci na ovladačích amdgpu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.