Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 5. 2000)

10. 5. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.
Pondělí 8. 5.
FTX

je grafický, v Javě napsaný editor, který pracuje s textem ve formátu ftx. To není nic jiného, než obyčejný text, v němž jsou speciální znaky nahrazeny stejnými sekvencemi, které se používají například v prohlížeči při odesílání formulářů. Takto formátovaný text má asi jenom jedno praktické využití: používá ho Macromedia Flash pro načítání textu do Flash animací. Kromě formátu ftx dokáže editor načíst také obyčejný text a HTML.
MP3 encoderů existuje pro Linux mnoho, ale s encodery pro MPEG video je to už slabší. Novým přírůstkem do této rodiny je projekt FAME. Jde zatím o velice jednoduchý program, který má mnoho omezení. Například jediným možným zdrojem je zařízení Video4Linux, není podporován zvuk a nerozběháte jej na ničem, co nepodporuje MMX instrukce (což už dnes snad nebude taková tragédie). Jinak ale FAME dokáže komprimovat signál v reálném čase, což není úplně nejčastější.
Dalším pokusem o vytvoření univerzálního konfiguračního prostředí je projekt LUCI (LUCI is a Universal Configuration Interface). Program je napsaný v Pythonu s využitím GTK+, takže by třeba mohl zapadnou do Red Hat Linuxu po bok instalátoru Anaconda :). Kdoví, vzhledem k nepřílišné oblíbenosti Linuxconfu k tomu třeba dojde. LUCI používá definiční soubory, které popisují obsah daného konfiguračního souboru a poradí si i s tak komplikovanými záležitostmi, jako je třeba konfigurace Apache.

Neděle 7. 5.
Pro ty, kdo nikdy nesundavají ruku z myši je určen GNOME applet gVid, který umožňuje přepínat mezi různými rozlišeními obrazovky. Nevím jak vám, ale mě připadá rychlejší stisknout klávesovou zkratku, než někde klikat na applet, ale proti gustovi žádný dišputát :)
Použití PGP nebo GPG pro zvýšení bezpečnosti komunikace, zejména emailové, se stává běžnou záležitostí. Takové GPG se, jakožto řádková utilitka, dobře integruje například do poštovních klientů, které umožňují filtrovat zprávu přes externí filtr, ale pokud používáte program, který toto nezvládne, nezbývá, než se vrhnout do ruční práce. Právě v tomto bodě se lidé dělí na dvě skupiny. První jsou ti, kterým nečiní potíže použít GPG s patřičnými parametry a druzí naopak zapátrají, jestli neexistuje něco, co by jim úkol usnadnilo. A naleznou možná program Seahorse, který jsme už na Rootovi recenzovali. Od té doby se leccos změnilo, například přibyla podpora drag and drop či možnost integrace do různých programů (podobně, jako to umožňuje GPG samotné, ovšem bez ztráty výhod klikacího rozhraní).
Analýza logů web serveru je běžná záležitost, každý chce vědět, kolik lidí se na jeho stránky dívá a odkud či jakými prohlížeči apod. Ovšem analyzovat chybové logy, to tak časté není, i když to může být docela vhodné, když třeba hledáte nějakou chybu. Prográmek ScanErrLog je právě pro toto určen. Zpracuje chybový log Apache a setřídí chybová hlášení podle četnosti, takže snadno zjistíte, která frekventovaná stránka na serveru chybí a jiné časté chyby.
ColdSync je jeden z možných nástrojů, které poslouží majitelům kapesního počítače Palm (a jeho klonů) k synchronizaci se stolním počítačem s některým un*xovým OS. Pokud je mi známo, jde o jediný program tohoto typu, který si poradí se synchronizací přes USB (Linux a FreeBSD) a IrDA (Linux).

Sobota 6. 5.
AnyPortal(php) je jedna z cest, jak zpřístupnit vlastní soubory po Internetu, a to přes webové rozhraní. To může být šikovné, když potřebujete mít třeba v práci k dispozici své soubory z domova (či naopak) nebo když spravujete větší síť a sem tam potřebujete nahlédnout z počítače na druhém konci budovy k sobě. AnyPortal a jemu podobné programy jsou asi nejjednodušší metodou, jak toho dosáhnout a pokud se spokojíte s omezenými možnostmi webového rozhraní, můžete dosáhnout cíle v rekordně krátkém čase, což není v případě složitějších systémů jako je Samba či NFS tak jisté.
Netscape opravil některé bezpečnostní chyby ve svém Communicatoru a výsledkem je nová verze s označením 4.73.
I pro Linux existují antivirové programy a mají své opodstatnění, například při kontrole souborů, se kterými se pracuje z Windows přes Sambu či při kontrole elektronické pošty atp. Program TkAntivir je grafické rozhraní k antivirovému programu H+BEDV AntiVir for Linux, což jej předurčuje zejména k interaktivní kontrole. Kromě usnadnění práce uživateli umožňuje také načasovat kontrolu na pozdější čas, což jistě uvítají všichni Ti, kdo si nepamatují parametry pro příkazovou řádku a tak se jim nechce používat třeba cron. TkAntivir obsahuje také celkem pěkný prohlížeč výsledných reportů.

Pátek 5. 5.
Gretl je Open Source systém pro ekonomickou analýzu, což znamená převážně to, že vůbec netuším, o čem teď píšu, takže ekonomové nechť se prosím na mě nezlobí :). Program dokáže provádět například Dickey-Fullerův test, Chowův test na strukturální stabilitu, vektorovou autoregresi, Monte Carlo simulaci, obsahuje skriptovací jazyk, tisk je řešen exportem do LaTeXu. Kromě toho umí generovat grafy ve spolupráci s Gnuplotem. S výjimkou té poznámky o LaTeXu a Gnuplotu jsem nepochopil ani ň :)
I programátoři v „pure“ C se konečně dočkali Open Source XSLT procesoru. Jmenuje se Sablotron a má ho na svědomí společnost Ginger Alliance, která vyvíjí komplexní systémy na bázi XML. Je sympatické, když komerční firma uvolní alespoň některé své projekty pod OS licencí, v tomto případě jde o GPL. Sablotron je napsaný kompletně v C++ a používá jako XML parser populární Expat Jamese Clarka. Kromě zmíněného C rozhraní existují i interface do Perlu a Pythonu, takže myslím, že na poli XML se rýsuje další zajímavý projekt.
Pod názvem Hagelslag bych asi implementaci Gnutelly nehledal, ale je to skutečně tak. Tenhle podivný název (prý z holandského jména čokoládových chipsů) skutečně nosí program, který se umožňuje zapojit do populárního systému pro sdílení souborů i z Linuxu či dalších un*xů. Je třeba podotknout, že nemůžete očekávat žádné grafické uživatelské rozhraní, vše se ovládá přes telnet nebo z terminálu, ale zato program umí i tzv. režim router, který umožňuje připojit síť do systému přes jediný bod.

Čtvrtek 4. 5.
Vyznat se ve větší kolekci MP3 souborů, to není žádná legrace. Ono už je třeba dost velký problém vyřešit popis CD, protože když si na něj vypálíte řekněme 10 běžných alb po 12ti skladbách, musíte někam napěchovat 120 názvů písní plus 12 názvů desek. Proto je poměrně rozumné vést si seznam na počítači – třeba v tabulkovém kalkulátoru a nebo ještě lépe ve specializovaném programu. Jedním takovým programem pro Linux je i MP3-Database. Používá jednoduché, ale praktické uživatelské rozhraní (Perl + Tk) a obsahuje některé zajímavé funkce. Hlavně je to získávání informací z ID3 tagů MP3 souborů, případně schopnost zařazovat skladby podle jejich názvu při dodržení jisté jmenné konvence, nechybí samozřejmě ani vyhledávání podle autora, alba či názvu písně, funkce pro přehrání zvolené skladby (přes XMMS) a případně i možnost generování playlistů pro XMMS či WinAmp.
I na iBooku od Applu může běhat Linux a v tom případě se může hodit utilitka Pmudmon, což není nic jiného, než monitor stavu baterií tohoto přenosného počítače pro Gnome.
MusiXTeX je jeden z velmi kvalitních systémů pro sazbu not. Jak název napovídá, jde o soubor maker pro sázecí systém TeX, což znamená, že ne každý uživatel bude mít (nejspíš ke své škodě) chuť do něj pronikat a učit se ho. Proto vznikla grafická nadstavba nazvaná MuX2d, která MusiXTeX před zraky uživatele ukrývá za QT hávem. Program je zatím spíše na počátku vývoje, ale již dává tušit, co od něj asi bude možné očekávat. Profesionálům ale zřejmě nelze než doporučit naučit se pracovat přímo s MusiXTeXem či jiným podobným systémem. Odměnou jim bude vysoká flexibilita a přizpůsobivost.
Projekt OpenSSH, tedy Open Source implementace SSH protokolu, původem z OpenBSD, nyní podporující šest dalších platforem včetně Linuxu, si získal rychle na oblibě, protože je plně kompatibilní s originálním SSH, ale není zatížen žádnými patentovanými technologiemi a je šířen pod BSD licencí. Dalším potěšujícím faktem je, že nová verze 2.0 (zatím pouze beta) implementuje i protokol SSH2.

root_podpora

Středa 3. 5.
GQ je grafický LDAP klient, který umožňuje vyhledávat, případně i modifikovat a přidávat (v případě dostatečných práv, samozřejmě) záznamy v jednom či více LDAP serverech. Dokáže rovněž exportovat data (buď zvolenou větev nebo celý server) do formátu LDIF, kterému, pokud se nemýlím, rozumí třeba Netscape Messenger.
Vlastníci akcelerovaných 3D karet Voodoo3/Banshee se dočkali ovladačů, které využívají nové architektury XFree86 4.0 a které díky rozhraní DRI vymáčknou z těchto karet plný výkon (ehm, pokud to bude tedy stíhat vaše CPU :). Podotýkám, že o nových ovladačích pro karty s chipsety od společnosti nVidia jsem psal před čtrnácti dny.
Troufám si říct, že KDevelop je asi nejlepší RAD vývojový nástroj pro Linux, za který nezaplatíte ani korunu a možná, že by těžko hledal konkurenci i mezi komerčními vývojovými prostředími. A znovu mě v tomto názoru utvrdila nová verze 1.2, jejíž největší novinkou je podpora vývoje aplikací pro GNOME a jistě potěší také překlad programu do osmnácti (češtiny by měla být mezi nimi) a manuálu do devíti jazyků.
Myslím, že zatím se neobjevilo žádné rozhraní pro práci s komprimačními a archivními programy, která by měla podobný úspěch, jako třeba WinZip. Zkrátka pár programů tohoto typu existuje, ale zatím ani jeden z nich není tak úspěšný, že by ho bylo možné najít v každé distribuci. Dalším hráčem, který se o to pokusí je LnxZip. Tenhle program je určen pro Gnome a podporuje téměř kompletně práci s formáty zip, gzip, tar, arj, a bzip2. Zajímavým jej ovšem činí také možnost vytvářet RPM balíčky – tato funkce by z něj mohla udělat pomocníka nejednoho programátora. Jistě by bylo zajímavé, kdyby se v budoucnu objevila i možnost práce s dalšími formáty balíčků.
Pro majitele mobilních telefonů Motorola StarTac je určen program StarTalk, který jim umožní číst i zapisovat položky v telefonním seznamu. Kromě linuxového počítače budete potřebovat také patřičný kabel pro připojení telefonu na sériový port.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku