Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 9. 2008)

10. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na chytré odesílání SMS, symbolické počítání v jazyce Python, omrkneme nové KDE, podíváme se na netradiční prohlížeč fotek a také budoucí nejlepší přehrávač pro platformu Android. Nakonec nebude chybět ani blbinka.

Pysmssend

Pokud chcete jednoduše posílat SMS přes internet, a to z pohodlí své klávesnice, pak se podívejte na Pysmssend. Dokáže odesílat krátké textové zprávy hned do několika VoIP sítí včetně Voipbuster a Yahoo. Pro kompletní seznam podporovaných poskytovatelů vás odkáží na domovské stránky projektu. Sám Pysmssend je napsaný v skriptovacím jazyce Python s laskavou pomocí knihovny Qt4. Můžete tedy využít buď pohodlné GUI, které mimo jiné nabízí i adresář, nebo praktické ovládání z příkazové řádky. Na domovské stránce projektu najdete předpřipravené balíčky pro Gentoo Linux, Arch Linux či Debian/Ubuntu Linux – pokud jej tedy již nemáte v repositáři své oblíbené distribuce. Nakonec otázka do diskuse – odesíláte SMSky přes internet? A jaké nástroje k tomu používáte?

pysmssend

pysmssend.sou­rceforge.net, 1.37, GPL

KDE Four Live

Nadšencům a fandům desktopového prostředí KDE určitě neuteklo vydání verze 4.1. Pokud jste jeden z konzervativců čekajících na to, až čtyřková řada bude vypadat přesně podle vašich představ, doporučuji kouknout na KDE Four Live. Jedná se o Live CD s KDE tentokrát ve verzi 4.1.1 resp. 4.1.64, a to v kabátku OpenSUSE, díky kterému můžete jednoduše sledovat aktuální vývoj.

home.kde.org/~bin­ner/kde-four-live/, 4.1.1/4.1.64, různé

SymPy

SymPy je knihovna na symbolické počítání ve skriptovacím jazyce Python. V současné době SymPy umí základní aritmetiku, zjednodušování výrazů, roznásobování, matematické funkce, komplexní čísla, derivace, integrály, rozvoj do řady, limity, polynomy, některé algebraické a diferenciální rovnice, symbolické matice, faktorizace a další. Pohledem na domovskou stránku jde vývoj velice rychle. Pokud vás zajímá, čeho se v budoucnu můžete dočkat, koukněte na plán pro SymPy 1.0. Na projektu se podílí přes 40 lidí. O tom, jak se dá prakticky využit, se lze přesvědčit v několika ukázkách. Za upozornění děkuji Ondřeji Čertíkovi.

code.google.com/p/sym­py/, 0.6.2, New BSD License

Galapix

Galapix je lehce netradiční prohlížeč fotek. Předhodíte mu svou kolekci či prostě seznam souborů, libovolně velký. Galapix vám pak zobrazí miniaturní galerii, do které potom můžete plynule zoomovat, přes úroveň jednotlivých fotek až na jejich zvětšení. Galapix této plynulosti dociluje tím, že udržuje cache obrázků v různých velikostech. Fotky proto prohlížíte velice pohodlně, interaktivně a přitom doba potřebná k natažení je velice nízká. K instalaci budete potřebovat knihovny SQlite, libjpeg, scons, OpenGL a OpenGL Extension Wrangler Library – GLEW.

galapix

code.google.com/p/ga­lapix/, 0.0.2, GPLv3

Ambient Music Player

Ambient má za cíl být ten nejlepší přehrávač pro mobilní platformu Google Android. Cesta, kterou si vybral, je bez ostychu okopírovat co nejvíce funkcionality hudebního přehrávače Amarok. V současnosti podporuje formáty MP3, MP4 a OGG Theora. Plánovány jsou i další – více na formáty na domovských stránkách projektu.

root_podpora

ambient

ambientmp.sou­rceforge.net/in­dex.html, 0.2, GPLv3

Blbinka

Již jste se setkali s chybou „bus error – core dumped“? Trošku kuriózní screenshot a také jeden z našich končin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.