Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 6. 2008)

11. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak ukládat data do S3, jak si automaticky stáhnout každý den fotku z National Geographics, jak levně získat entropii pro /dev/random a jak distribuovat informaci o zátěži. Nakonec tu mám střižnu na PDFka a oblíbenou blbinku.

S3cmd

Hned na začátek zabrousíme do českých luhů a hájů a podíváme se na český program s3cmd. Jedná se o sadu příkazů pro manipulaci se soubory na S3 z příkazové řádky. S3 je webová služba, která slouží na ukládání dat od velikosti několika kilo až po terabajty. Přitom platíte pouze tolik, kolik místa skutečně zabíráte a cena přitom docela atraktivní. Ale zpátky k s3cmd – ten vám nabízí příkazy jako „s3cmd ls“, „s3cmd put“, „s3cmd get“ a „s3cmd rm“, které provádějí odpovídající operace se soubory. U nahraných souborů je porovnán MD5 hash tak, jak ho hlásí S3, s hashem lokálního souboru. Pokud je zjištěn rozdíl, tak se soubor přenese znovu, ale pomalejší rychlostí, aby se předešlo opětovnému poškození při kopírování.

s3tools.logix­.cz/s3cmd, 0.9.7, GPL

NG-Pod

A když už jsme v Česku, tak si dovolím i malou sklizeň z vlastní zahrádky. Magazín National Geographic uveřejňuje každý den fotografii dne. A žádná fotografie z NG není nezajímavá, takže mě to dlouho svádělo k tomu, abych si každý den dával jako pozadí novou hezkou fotku z NG. A jelikož jsem od povahy líný, tak jsem strávil dlouhou dobu hledáním vhodného programu, který by tyto fotografie stahoval, až jsem došel k poznání, že budu mít rychlejší a jednodušší, když si takový program napíšu. Napsal jsem ho a teď se s ním s vámi podělím. Program tedy umí stáhnout fotku v jedné ze tří dostupných velikostí. Uloží do zvoleného souboru a nebo fotku stáhne do adresáře (pro archivaci) a na tu aktuální provede symlink. Denní opakování již nechám na vás a na crontabu. Na vás, na čtenáře, mám na oplátku dotaz, zda nevíte, jak automatizovat změnu pozadí v KDE4? V KDE3 to jde, ale pro KDE4 jsem nic nenašel.

sourceforge.net/pro­jects/ng-pod/, 1.0.0, GPL

Audio Entropyd

S pomocí programu Audio Entropy Daemon můžete velmi lehce a levně získat dostatek entropie pro /dev/random. Postačí vám k tomů obyčejná zvuková karta, která je už dnes většinou na základní desce a v serverech je obvykle nevyužita. Audio Entropyd čte data z mikrofonu a provede rozdíl pravého a levého kanálu. Na tento rozdíl se aplikuje bezpečnostní hash a výsledek je uložen do /dev/random entropy poolu.

www.vanheusden­.com/aed/, 1.0.1, GPL

Sinfo

Sinfo je jednoduchý program, jenž monitoruje stav CPU, paměti, síťové zátěže a informace o pěti nejaktivnějších procesech a tyto informace distribuuje na všechny okolní počítače pomocí broadcastu. Proč broadcast? Protože se používá ve školních laboratořích s velkým množstvím počítačů a pokud by každý měl mít informace o vytížení každého počítače (protože cluster), tyto informace vytvářejí na síti provoz O(n2), což může být citelné. S pomocí broadcastu se dostanete na O(n) za cenu zveřejňování informací o zátěži v celé lokální LAN, což ovšem pro málo koho představuje bezpečnostní problém.

www.ant.uni-bremen.de/who­mes/rinas/sin­fo/, 0.0.25, GPL

PDFrecycle

Program PDFrecycle umí vzít z existujícího PDFka vybrané stránky a a vytvořit z nich jiný PDF soubor, a navíc umí dát rovnou několik původních stránek na jednu cílovou stranu (obdoba psnup). Jediným problémem pro mnohé může být závislost na LaTeXu, potažmo na pdflatexu, který mnoho běžných uživatelů nainstalováno mít nebude.

root_podpora

www.florian-diesch.de/sof­tware/pdfrecy­cle/, 0.01, GPL

Blbinka

Tak na tento tetris koleje v Troji ještě nemají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.