Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 7. 2001)

11. 7. 2001
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

(Skoro) pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 9. 7.
Pokud potřebujete prezentovat na webu zdrojové kódy v pěkné a přehledné formě, zkuste program PHP Syntax Highlighter. Jde o PHP skript, který umí zdroják zpracovat, obarvit, urovnat v něm odsazování a tak dále. Momentálně podporuje Javu, C, PHP, Perl, Adu, Lisp, Awk, assembler, Cobol, Mumps a Turbo Pascal, ale jistě budou přibývat i další jazyky, protože PSH používá pro definici zvýraznění syntaxe konfigurační soubory velmi podobné těm z editoru Ultraedit, který zná přibližně 250 různých typů souborů.
Wavemon je program, který by vám měl usnadnit život, pokud se potýkáte s provozem některého bezdrátového zařízení podporovaného linuxovým jádrem z řady 2.4. Je to vlastně monitorovací a diagnostický nástroj s ncurses rozhraním, který vám umožní prohlížet údaje, jako je konfigurace zařízení, seznam dostupných přístupových bodů či grafy kvality signálu či míry zašumění linky. Šikovnou funkcí je také zvukový či vizuální alarm při nastavitelném poklesu kvality linky. Plně odzkoušen je program pouze s kartou Lucent Orinoco.
Pro Apache existuje množství modulů, které se postarají o různé úkoly. Například mohou konvertovat znakovou sadu, přidávat automaticky do každé stránky další informace, převádět mezi různými formáty, komprimovat data a podobně. Tohle všechno ale také může dělat modul jediný – mod_filter. Abych vše uvedl na správnou míru, mod_filter sám o sobě nedělá vlastně skoro nic. Pouze dokáže předat výstup takřka libovolné stránky, nezávisle na tom, jestli jde o statický soubor, PHP nebo CGI skript, externímu programu a jeho výstup pak poslat klientovi. Tento externí program se musí chovat jako CGI skript a má tím pádem i stejné možnosti, jak ovlivnit například hlavičky odpovědi. Je jasné, že nepůjde o systém zrovna dvakrát vhodný pro super-vytížené servery, ale pro menší projekty by mohl odvést medvědí práci.

Neděle 8. 7.
FMonitor je plugin pro výborný monitorovací program GKrellM, který umožňuje zobrazit v panelu obsah libovolného souboru ve formátu jméno:hodnota. FMonitor si pohlídá případné změny souboru a zareaguje na ně, takže jej lze používat například pro zobrazování stavu hardwaru, počasí a vlastně čehokoliv, pro co si vytvoříte patřičný soubor.
Žádanou funkcí emailových konferencí je jejich dostupnost přes NNTP (news) protokol. Projekt Colobus se snaží tuto funkci zprostředkovat pro ezmlm, list manager postavený nad qmailem. Colobus není vlastně nic jiného, než v Perlu napsaný NNTP server, který má jednu výbornou referenci. Je totiž používán na serveru news.php.net pro zpřístupnění emailových konferencí o PHP přes NNTP.
Po názvem yesCoder se ukrývá nástroj pro ukrývání dat v textových souborech. Jednoduše si zvolíte jednu z pěti metod a yesCoder vaše data zamaskuje v úplně jiné podobě a navíc ochráněné heslem. Podporované metody jsou: malá/velká písmena (text je ukryt v nesmyslné větě tím, jak jsou používána velká a malá písmena, mezery a zlomy řádků), mezery a tabulátoru na konci řádků, mezery a tabulátory v céčkovém zdrojáku, formátování do pseudo-HTML (to, jak je text „zformátován“ reprezentuje binární data), formátování nezformátovaného textu (data jsou kódována pomocí počtu mezer za vybraným znakem na konci slov) a skrytí textu v linuxové binárce.

Sobota 7. 7.
Ipac-ng je program pro počítání přenášených dat na síťovém rozhraní. Jeho hlavní výhodou je podpora ipchains i iptables a schopnost generovat textové i grafické statistiky. Data mohou být ukládána buď v textových souborech a nebo v PostgreSQL databázi.
Možná nejsem jediný, kdo si myslí, že klasická Xka jsou pro kapesní počítače a PDA přeci jenom poněkud velkým soustem. Zajímavým řešením potřeby grafického rozhraní pro tato zařízení na bázi Linuxu by mohl být framebuffer. Nad ním by ale musely existovat knihovny usnadňující psaní aplikací. A právě o vytvoření takových knihoven se snaží projekt DirectFB, který nabízí abstraktní vrstvu pro hardwarovou akceleraci a okenní systém (s poloprůhlednými okny a vyhlazenými fonty vypadá poměrně zajímavě :). No a protože součástí projektu je i port GTK+, zdá se, že nástupu DirectFB nic nebrání.
Pokud chcete tisknout emailové zprávy z Muttu v krásně formátované podobě, zkuste program Muttprint. Tento perlový skript používá k formátování zprávy LaTeX, takže o kvalitě výstupu není třeba příliš pochybovat. Navzdory svému názvu je stejně dobře použitelný i pro Pine, XFMail i další klienty, kteří mu dokáží předat textovou zprávu včetně hlaviček.
Chcete-li provozovat na různých un*xech SQL databázi, máte na výběr hned z několika produktů od těch s otevřeným kódem až po komerční systémy za mnoho tisíc dolarů. Na druhou stranu, když zatoužíte po malé osobní databázi, kam si uložíte adresy svých známých, seznam CD disků nebo třeba kuchařské recepty, budete to mít o poznání těžší. Naštěstí i v této oblasti se blýská na lepší časy a například program Gaby vypadá velmi sympaticky. Disponuje GTK+ rozhraním s možností integrace do GNOME, různými náhledy na data (formuláře, seznamy), filtrovacími funkcemi, zabudovaným interpretem Pythonu, importními i exportními moduly (dBase III a IV, NoSQL, CSV, vCard, atd.) a schopností generovat HTML, LaTeX nebo Lout výstup. Velmi pěkné je používání takzvaných descfiles, neboli popisových souborů, které umožňují přizpůsobovat Gaby pro různé účely. V distribuci například najdete descfile pro evidenci CD disků, který vytvoří patřičné tabulky (interpreti, alba a skladby) a relace mezi nimi a také přidá podporu importu CDDB záznamů.

Pátek 6. 7.
Používáte-li qmail, jistě vás potěší utilitka queue_repair, která slouží ke kontrole a opravám emailové fronty. Poradí si s obvyklými úkony typu opravení fronty obnovené ze zálohy, srovnání přístupových práv a vlastnictví, odstranění přebytečných souborů či vytvoření chybějících adresářů a v případě potřeby umí i vygenerovat úplně novou prázdnou frontu.
V oblasti žurnálovacích souborových systémů začíná být pěkně těsno. ReiserFS dosáhl stabilní verze jako první, po něm následovaly XFS a JFS a teď jim na paty začíná šlapat i ext3fs, který je aktuálně k dispozici ve verzi 0.9.1 pro jádro 2.4.6. Hlavní devizou ext3 bude zřejmě velmi dobrá kompatibilita s ext2. Jak tento souboj dopadne, to ukáže až čas, ale už teď lze říct, že je konkurence veskrze prospěšná :)
Pokud máte pocit, že monitorovací program GKrellM by byl ještě užitečnější, kdyby uměl mluvit, zkuste modul gvoice, který umožní ostatním pluginům promluvit lidským hlasem. Budete k tomu potřebovat jenom jednu maličkost – runtime knihovny projektu IBM ViaVoice, což vás bude nejspíš stát registraci na serveru IBM a stažení nějakého toho megabajtu :)

Čtvrtek 5. 7.
Pod dlouhým názvem Linux Port/Socket Pseudo ACL se ukrývá jaderný patch, který umožňuje povolit neprivilegovaným uživatelům některé akce se sockety, které jsou jinak vyhrazeny rootovi. Asi nejčastěji využívanou funkcí tohoto patche bude povolení „bindnutí“ portu s číslem nižším než 1024 běžným uživatelem. Administrátor samozřejmě může definovat, kdo bude poctěn tímto privilegiem. Patche existují pro jádra 2.2 i 2.4.
Pro milovníky fraktálů je tu další program na jejich generování. Jmenuje se Fract-O-Rama a přináší jednu velmi zajímavou vlastnost: fraktály jsou v něm reprezentovány formou speciálního skriptovacího jazyka, což nabízí obrovskou flexibilitu. Pro inspiraci můžete samozřejmě nahlédnout do některých z mnoha přiložených příkladů. Program běží díky Qt rozhraní ve Windows i na un*xech.
Menushki je pomůcka, která umožňuje konvertovat menu mezi různými správci oken (resp. desktopy). Momentálně podporuje Window Maker, KDE, GNOME a IceWM.

root_podpora

Středa 4. 7.
Pokud vám chybí v Licq nějaké slušné prohledávání historie zpráv, můžete zkusit program ICQ History. Je to sice spíše taková berlička a navíc klade poměrně značné náklady na instalovaný software (z hlediska pracovní stanice), protože prohledávání je realizováno jako PHP skript dostupný přes webové rozhraní, a tak budete potřebovat Apache, samozřejmě PHP a také MySQL, ale „lepší než drátem do voka“, jak se říká :)
Vyšla nová verze linuxového jádra již s číslem 2.4.6. Opravuje například některé chybičky v ReiserFS a vylepšení se dočkaly ovladače USB, síťových karet, souborových systémů, ACPI atd.
Novou verzi má také prohlížeč Galeon. Kromě drobných vylepšení je znatelně stabilnější a podporuje Mozillu 0.9.2. Musím říct, že z Galeonu postupně mizí většina chyb, kvůli kterým jsem ho doposud úspěšně ignoroval a považte, už skoro týden ho používám jako primární prohlížeč :)
Když už jsme u těch nových verzí, po delší době vyšel také nový TWIG, webový „emailovač“ a groupwarový klient. Protože předchozí verze obsahovaly bezpečnostní chyby, je upgrade doporučován.
No, jak tak na to koukám, dnes už se asi na zbrusu nové programy pro samé updaty nedostane :). Dalším zaběhaným programem s novou verzí je Bind, který dospěl k číslu 9.1.3. V tomto případě jde pouze o opravy chyb, nové funkce nenajdete žádné.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku