Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 11. 2008)

12. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na kreslení grafů, ukážeme si jak lépe organizovat čas a podíváme se na jeden zajímavý nástroj pro vývojáře. Zjistíme taky proč se nám systém zadrhává a nakonec objevíme nový programovací jazyk. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka!

Origramy

Origramy je nástroj pro kreslení diagramů, grafů, znázornění procesů či vytváření jednoduchých prezentací. Výhodou je, že vše můžete dělat v pohodlném prostředí vašeho prohlížeče, poněvadž Origramy je napsaný v Flashi. Objekty se vkládají jediným kliknutím. Při vytváření nejste limitováni pouze předchystanými tvary (čtverec a kruh), můžete naopak vkládat vlastní obrázky. Vše samozřejmě lze doplnit textem a spojit úsečkami, pro doladění detailů slouží editor vlastností (barva, šířka okraje, zarovnání textu a podobně). Výsledek vám poté zůstane ve formátu XML.

origramy

origramy.com, 1.0, zdarma pro domácí/nekomerční využití

Notes/Tasks

Notes/Tasks je organizér, díky kterému můžete mít svá data k dispozici kdykoliv a kdekoliv máte internetové přípojení. Notes/Tasks vám totiž zdarma nabízí synchronizaci a tím pádem přístup k datům přes webové rozhraní. Ovládání je jednoduché – sbíráte si seznam úkolů a poznámky. Tím by se tento organizér ničím moc nelišil od ostatních, jenže tenhle odpovídá GTD metodologii. Více najdete na domovských stránkách projektu. A otázka do diskuse – jaké organizéry používáte vy?

notestasks

notestasks.com/in­fo.html, 0.9, GPLv2

ELF Statifier

ELF Statifier je program, který převede dynamicky linkované binární soubory na statické. Tím pádem sebou nenese žádné závislosti na další knihovny. Toho s výhodou využijete například u aplikací, které nemají zdrojový kód volně k dispozici, a potřebujete je jednoduše přenést na jiný systém. Nebo prostě nemáte po ruce kompilátor. Více informací najdete na domovských stránkách projektu nebo také na linux.com, kde najdete postup jak, krok za krokem vyrobit statické „ls“.

statifier.sou­rceforge.net, 1.6.14, GPL

LatencyTOP

LatencyTOP je Linuxový nástroj hlavně pro vývojáře, který umožňuje sledovat kde se v systému berou zpoždění. LatencyTOP se zaměřuje právě na uživatelsky viditelná zpoždění, například přeskakování hudby, zamrzávání desktopu a přetížení serveru i přes to, že se stav zdrojů jeví dostatečný. Sledování je jak na systémové úrovni tak na úrovni procesů. Lze tím vysledovat, který proces trpí nedostatkem zdrojů a který naopak způsobuje nepříjemné chování systému. Pokud vás zajímá, jak takový report vypadá, můžete se podívat na oznámení. Více na domovských stránkách projektu.

latencytop

www.latencytop­.org/index.php, 0.4, GPLv2

Wirbel

Wirbel je programovací jazyk syntaxí podobný skriptovacímu jazyku Python. Proti Pythonu je ale kompilovaný. To přináší výhody i nevýhody – mezi výhody patří rychlost a to, že nepotřebuje žádné runtime prostředí. Nevýhody potom nemožnost zeptat se na typ proměnné za běhu či exekuce dynamicky vytvořeného kódu. Pokud se rozhodnete Wirbel vyzkoušet, doporučuji tutorial přímo na domovských stránkách projektu.

mathias-kettner.de/wir­bel.html, 0.1.9, GPLv2

root_podpora

Blbinka

Dávejte si pozor, pokud se rozhodnete přetaktovat si svůj procesor.

Na závěr jeden pohled do Bugzilly Mozilly – bug 95849.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.