Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 12. 2001)

12. 12. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme novou verzi licq s podporou protokolu ICQ2001, hráče jistě potěší pokus o vzkříšení her System Shock a Ultima Underworlds, vývojáři webových aplikací zase uvítají novou verzi Quanty Plus. A na své si doufejme přijdou i ti ostatní.

Pondělí 10. 12.
RPM se nezřídka vyčítá, že neumí automaticky doinstalovávat balíčky, na nichž ten právě instalovaný závisí. Pokud i vám tato funkce schází, můžete zkusit program nazvaný (dle mého názoru poněkud nelogicky) Fish, který za vás závislosti spolehlivě vyřeší. Kromě toho také disponuje funkcemi pro modifikace RPM databáze, díky nimž můžete například sdělit RPM, že knihovna „xyz“, kterou jste instalovali ze zdrojových kódů, se v systému opravdu nachází, takže si s ní nemusí dělat starosti. To jej činí velmi mocným, ale také hodně nebezpečným nástrojem.
Vývoj klient-server aplikací snadno a rychle, tak by se dal charakterizovat projekt Small Application Toolkit. Popis to ale není úplně nejvýstižnější, byť podstatu zachycuje. SAT je tvořen malou klientskou aplikací, která se stará o realizaci GUI (buď X nebo M$ Windows), a serverovou částí, v níž je vykonáván všechen kód. Komunikace mezi nimi není náročná na přenosové pásmo, takže by měl být program použitelný i na slabších linkách. Pro vlastní vývoj aplikací se pak používají jednotlivé komponenty: SATGUI realizuje rozhraní, SATFORM/SATFILTER slouží ke generování tisků, v SATREPORTu se zpracovávají reporty a SATMYSQL umožňuje napojení na databázi MySQL. SAT může být doplněn o kód psaný v takřka libovolném jazyce.
X Font Selector je pomůcka pro výběr žádaného písma v prostředí X. Co jej činí zajímavým, to je schopnost vybrat a zobrazit více různých fontů současně, což celkem usnadňuje výběr žádaného písma.

Neděle 9. 12.
Tilde je nástroj nebo snad lépe řečeno prostředek pro vývoj webových aplikací databázového typu skládající se ze třech hlavních částí – programovacího jazyku, webového serveru a systému pro správu obsahu. Tilde vsází na jazyk plně integrovaný do HTML (ve skutečnosti není interně mezi HTML kódem a skripty nijak rozlišováno) s podporou mnoha standardů, jako je například LDAP, IMAP, SQL92 a další.
Vypalování CD pod Linuxem není už dnes nic složitého, alespoň od okamžiku, kdy je vypalovačka v systému viditelná :) Komu vyhovuje příkazová řádka, palí pomocí několika málo povelů, a kdo pro změnu preferuje GUI, ten sáhne po jednom z mnoha existujících rozhraní. Pokud jste zvyklý na program Nero z Windows, pak to asi budete mít vůbec nejjednodušší, když zvolíte program K3b pro KDE. Jeho autor si totiž vzal rozhraní Nera za vzor, takže přechod by měl být relativně hladký. Mezi zajímavější funkce patří například grabování audio CD do WAVu, podpora CDDB či vypalování audio CD přímo z MP3.
Nová verze GNU Debuggeru (asi více známého prostě jako gdb) obsahuje dvě zajímavé novinky. Tou první je možnost ladění programů napsaných v Pascalu. Druhou (možná ještě zajímavější) funkcí je pak podpora ladění multithreadových aplikací na Linuxu.

Sobota 8. 12.
Někdy si říkám, jestli stojí za to vrhat síly do stálého znovuobjevování toho či onoho. Existují desítky navzájem podobných editorů, správců souborů, MP3 přehrávačů a nebo třeba window managerů. Skoro pokaždé při psaní Sklizně narazím na něco, co mě donutí ptát se: má vůbec ještě smysl opakovat stokrát opakované? Ale nakonec docházím k závěru, že asi ano – jednou za čas se přeci objeví projekt, který vypadá na první pohled takřka tuctově, ale přesto má v sobě něco, co ho katapultuje na vrchol žebříčku popularity. Třeba tohle čeká i window manager Golem. Možná se zdá nepřináší nic převratného – vždyť který podobný program nemá mezi cíli malou hardwarovou náročnost, vysokou přizpůsobivost, podporu virtuálních pracovních ploch, horkých kláves či zvuků? – ale třeba bude konstalace hvězd příhodná a množina nabízených funkcí osloví široké masy :)
Pod názvem TSSHP se kupodivu neskrývá vůbec nic příbuzného se SSH. Tato zkratka totiž znamená The System Shock Hack Project a je to jméno projektu, který si klade za cíl vytvoření enginu pro hraní her společnosti Looking Glass, konkrétně System Shock a Ultima Underworlds. Aplikace vzniká jak se říká na zelené louce a bez spolupráce či podpory Looking Glass, ovšem využívá pro svůj běh původní datové soubory (úrovně, grafiku, zvuky).

Pátek 7. 12.
Když už hrajete šachy na počítači, můžete zkusit udělat něco proto, aby se hra podobala co nejvíce realitě. Jednou z možností, která vám poněkud vylepší vizuální stránku věci, je program glChess. Ti bystřejší z vás již jistě pochopili, že jde o 3D zobrazování šachovnice pomocí OpenGL. A když píšu zobrazování, mám skutečně na mysli jenom zobrazování. Pro vlastní hru musíte totiž použít buď některý podporovaný engine (GNU Chess nebo Crafty) a nebo hrát proti jinému člověku.
ColdSync je unixová náhrada za Palm Desktop, rozhraní pro synchronizaci PDA na bázi PalmOSu se stolním počítačem. Aktuální verze je pro našince zajímavá tím, že umí hovořit „po našem“, a také tím, že obsahuje prvotní základy podpory modelů Palm M50×.
Navzdory některým pesimistickým prognózám se vývojáři ICQ klienta licq na projekt „nevykašlali“, čehož je důkazem nová verze 1.0.4. Ta nejpodstatnější otázka zní, je podporována nová verze komunikačního protokolu? Odpověď je prostá, rázná, výstižná – ano, je. Používám už několik dní CVS verze a mohu potvrdit, že v tomto ohledu potíže s funkčností zatím nenastaly.

Čtvrtek 6. 12.
Jistě každý z vás občas dostává přílohy ve formátech M$ Office. Někdo je maže, někdo posílá kolegům ke konverzi a někdo si pomůže různými převodními pomůckami, jako je třeba Doc2pdf. Jeho největší výhodou oproti ostatním podobným programům je zejména snadná integrace s emailem, protože je určen k použití jako emailový robot. Obdržíte-li zprávu s přiloženým DOCem, prostě jí přepošlete na adresu robota a během několika málo okamžiků obdržíte zpět totožnou zprávu, ovšem namísto DOCu v ní najdete PDF. To samé lze s úspěchem aplikovat i na formáty XLS a PPT. Chytrý nápad, co říkáte?
Zpracování regulárních výrazů, má-li být dostatečně efektivní a robustní, je poměrně složitá věda. S novým přístupem se snaží přijít knihovna libtre, jejíž algoritmus má složitost O(M2N), kde M je délka regulárního výrazu a N délka testovaného řetězce. Sami autoři říkají, ještě zbývá hodně práce – chybí například podpora závorek nebo zpětné odkazování, ale výsledky prý jsou slibné.
Pro milovníky hry Quake III, a to zejména ty, jež upřednostňují síťovou hru, je určen applet wmq3 pro Window Maker. Ten vám totiž umožní sledovat až 100 herních serverů a zobrazovat, které mapy se hrají a kolik je kde přihlášených hráčů.

root_podpora

Středa 5. 12.
Po velmi dlouhé době vyšla nová verze HTML editoru Quanta Plus. Vývoj byl pozdržen odštěpením komerčního projektu Quanta Gold a následnými nejasnostmi okolo vývoje GPL verze nadále nazývané Quanta Plus. Nyní je už v podstatě jisté, že projekt bude dál pokračovat a dokonce si klade značné ambice. Ve verzi připravované ovšem už pro KDE 3.0 budou možná funkce, jako je například WYSIWYG editace, odstranění pevných vazeb na HTML (díky čemuž bude Quanta fungovat jako editor takřka libovolného značkovacího jazyka), přibydou kontextové nástroje měnící se dle DTD, doplňování řetězců definovaných ve vkládaných souborech (CSS, PHP) a plánuje se i integrace s CVS. Pokud se tohle všechno podaří, bude to mít konkurence Quanty opravdu hodně těžké.
OnDir je velmi zajímavý program, který zajišťuje automatické spuštění skriptů při vstupu do adresáře nebo naopak jeho opuštění. To může být velmi praktické například pro nastavování specifické masky oprávnění (umask) podle adresáře. Hodí se totiž, aby například nově vznikající soubory v adresáři společného projektu měly právo zápisu pro skupinu, zatímco v domovském adresáři uživatele už to příliš praktické není.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku