Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 3. 2003)

12. 3. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme něco pro astronomy, příznivce počítačové grafiky a potěšíme i ty z vás, kdo se zajímají o netradiční operační systémy.

Obsah

Jedna ze stěžejních vlastností PHP, tedy kombinování HTML a vlastního funkčního kódu, je požehnáním i prokletím tohoto jazyka. Výhodou je velmi snadné použití pro lidi znalé HTML a tudíž vysoká obliba zejména u začínajících vývojářů, díky čemuž utěšeně roste uživatelská základna. Jakmile ale dojde na složitější projekty, jsou návyky získané tímto způsobem vývoje spíše k vzteku než ku prospěchu. A pokud navíc programátor a designer (nebo HTML coder) není tatáž osoba, můžete na tuto elementární vlastnost PHP zapomenout a naopak se jí pokusit co možná nejúčinněji eliminovat. Projektem, který vám v takovém případě může pomoci, je například php.MVC. Zkratka MVC je vám možná povědomá – označuje se jí paradigma Model-View-Controller, v němž existují tři navzájem spolupracující prvky. Modelem se rozumí prvek obstarávající logiku aplikace (příkladem budiž načtení a zpracování dat z databáze), prvek View zajišťuje vnější prezentaci (například generování HTML stránky) a Controller zpracovává vstup od uživatele a zajišťuje propojení správných prvků typu Model a View. Tento přístup výrazně minimalizuje vzájemnou závislost designerů a programátorů, což je nepochybně velmi žádoucí. Silnou inspirací pro php.MVC je Struts, javová implementace MVC z projektu Jakarta.

HTML emaily se rozmáhají ať se nám to líbí nebo ne, a tak se občas hodí, aby třeba i mutt nebo jiný textový emailový klient dokázal zobrazit takový text smysluplně a čitelně. Někdo se spokojí se čtením zdrojového kódu HTML, ale poněkud pohodlnější varianta (když už to musí být) je převod HTML na prostý text pomocí vhodné externí utility. Takovou utilitou je i program s poněkud záhadným názvemVilistex­tum. Narozdíl od prohlížečů Links či Lynx, které lze pro tento účel také použít, je Vilistextum specialista na tuto jedinou činnost a myslím, že svou práci odvádí opravdu solidně. Je malý, nenáročný a rychlý a pomocí několika přepínačů můžete dobře přizpůsobit, jak bude jeho výstup vypadat. Praktická je mimo jiné možnost vynechání prázdných ALTů obrázků, úplné vynechávání obrázků, volitelné přidání seznamu URL na konec textu či schopnost zalámat text na zvolenou šířku. Program také dokáže odstraňovat některé zbytečnosti, jako jsou například zdvojené prázdné řádky. Parser se zároveň snaží být tolerantní k chybám v HTML, takže dokáže převést na smysluplný text i ne zcela korektní soubory. Jedinou vadou na kráse je pro našince zřejmě neschopnost řídit se kódováním uvedeným v META tagu HTML dokumentu, takže správné češtiny se doberete pouze u dokumentů napsaných ve stejné znakové sadě, jakou je schopen zobrazit váš terminál.

Planets je zajímavý simulátor pro všechny fanoušky astronomie, kteří si s ním dozajista vyhrají, byť byl původně vyvinut hlavně pro děti. Jak název napovídá, v programu jde především o simulaci planet, respektive jejich soustav. Můžete si hrát s fyzikálními konstantami, zkoumat působení gravitace na trajektorie planet, pozorovat jejich srážky a dokonce si i vyměňovat své vesmíry s dalšími uživateli programu.

Pod názvem YafRay, což je zkratka z Yet Another Free RAYtracer, se skrývá poměrně zajímavý raytracer. Program je stále ve vývoji, ovšem už nyní nabízí některé ne zcela běžné funkce, jako jsou například procedurální textury (narozdíl od bitmapových použitelné v libovolné velikosti a rozlišení), bump mapování (simulace nerovnosti povrchu texturou) nebo depth of field (simulace klesající ostrosti obrazu s rostoucí vzdáleností objektů od roviny zaostření „kamery“). Některé ukázky z galerie demonstrují, že výstupy z YafRay mohou být velmi působivé.

Nevelká, leč praktická utilitka Hardware Lister dokáže vypsat detailní informace o hardwarové konfiguraci počítače. Ve výpisu najdete přesné informace o osazené paměti, konfiguraci motherboardu, verzi BIOSu a firmwaru některých zařízení, procesorech, rychlosti sběrnice, osazených PCI kartách a podobně. V budoucnu by měla přibýt i podpora výpisu USB zařízení. Hardware Lister pracuje na platformách x86, kde pro získání podrobných informací využívá DMI, a PowerPC, kde se spoléhá na OpenFirmware device tree. Pozor, pokud program není spuštěn pod rootem, dokáže zobrazit pouze částečné informace.

Kuriozitka týdne

Z každého druhého počítače se na nás valí desítky gigabajtů diskové kapacity, stovky megabajtů operační paměti, gigahertze procesorového taktu, a člověk v tom všem nějak zapomíná, že programovat se dá i pro o poznání méně vybavené stroje a že to zdaleka nemusí být jenom o primitivních jednoúčelových aplikacích. Důkazem tohoto tvrzení je i projekt The Contiki Desktop. Jedná se o operační systém s multitaskovým jádrem, grafickým okenním rozhraním podporujícím témata, TCP/IP stackem, webovým prohlížečem i serverem a telnet klientem, který funguje na (světe div se) stařičkém Commodoru C64. Navíc se pracuje na portech Contiki Desktopu i na další systémy, jako je například Atari Jaguar, Atari Lynx, Sharp Wizard, Casio Pocket Viewer, Sega DreamCast, Sony Playstation nebo dokonce Gameboy. A aby toho nebylo dost, mají vývojáři i smělé plány ohledně dalšího vývoje aplikací. V plném proudu je práce na emailovém programu či IRC klientovi a nových funkcí se dočká o webový prohlížeč. Věřte nebo ne, ale reálně se uvažuje o podpoře JPEGů a GIFů, tabbed browsingu, podpoře flashových animací (!) a dokonce i o implementaci JVM pro spouštění appletů. Fantazie a schopnosti některých lidí jsou opravdu téměř neomezené.

root_podpora

Blbinka týdne

Pokud prohlížíte alespoň občas nové přírůstky na Freshmeatu, zřejmě nad některými z nich občas zakroutíte pochybovačně či nevěřícně hlavou. Není až tak neobvyklé, že někteří vývojáři například používají pro triviální úkoly poměrně složité a komplexní nástroje, jednoduché utility občas bývají závislé na mnohonásobně rozsáhlejších knihovnách, tatáž chyba je někdy opravována na pět či šest pokusů a nebo prostě vůbec netušíte, proč je něco takového vůbec publikováno (to ovšem nemusí být nutně chyba softwaru :) A právě takové projekty si vzal na mušku autor CGI skriptu RottenFlesh, který slouží ke generování parodie na Freshmeat plné těch nejroztodivnějších programů. Při každém reloadu se můžete kochat jiným programy a nutno podotknout, že některé kombinace, které RottenFlesh vytvořil, opravdu stojí za to („openGrapeL-Mozilla is a g++ clone that quickly organizes your porn“ :) Jenom škoda, že RottenFlesh zjevně pracuje s poměrně malou databází obratů, takže je vidět, že se často v pozměněné podobě opakují.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku