Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 3. 2008)

12. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme, jak šlápnout na brzdu u standardního výstupu, jak nakreslit grafy v textovém editoru. Dále tu máme prográmek pro debianisty s pomalým nebo žádným připojením k internetu. Výjimečně se podíváme na jednu hru a zakončíme modulem pro Apache.

Throttle

Throttle (1.2) je velmi jednoduchý program, který čte data ze standardního vstupu a opět je vypisuje na standardní výstup. Ovšem výstup je „přiškrcen“ na zadanou rychlost. Tímto způsobem můžete omezit programy, které by vám jinak vytěžovaly disk nebo síť naplno. Například ssh při zálohování nebo tar či gzip při archivaci.

klicman.org/throt­tle 1.2, GPL

Aspic

Aspic (1.0.5) je program, který je koncepčně velmi podobný programu pic. Aspic umí vygenerovat obrázek (spíše čárové grafy) z jejich textového popisu. K dispozici máte několik primitiv jako je „line“, „box“, „circle“ apod. a další, které popisují vzájemnou polohu těchto primitiv. Výstup je možný buď do PostScriptu nebo do SVG. V jazyce programu Aspic můžete definovat i makra, takže velmi brzy zjistíte, že v něm není problém vytvářet i komplexnější obrázky. Jak vidíte, program má trochu problém s češtinou. Následující obrázek byl vytvořen z tohoto zdroje:

BOXA: box „korektura“; line; ellipse „čtení“;
arcarrow from top to top of BOXA;
Aspic

Aspic

ftp.csx.cam.ac­.uk/pub/softwa­re/wordproces­sing/unix/aspic, 1.0.5, GPL v2

Apt-imagen

A nyní něco jenom pro debianisty: I v dnešní době stále existují počítače, které nemají dostatečně tlustou linku, aby si mohly dovolit spouštět apt-get upgrade. Osobně jsem to zkusil párkrát na dial-upu a nikdy více. Řešením je použít program jako je apt-imagen (0.1.0). Program nejprve spustíte (s parametrem imagen) na počítači s pomalým připojením a do požadovaného adresáře (např. USB klíčenka) se vám vygeneruje několik souborů – zejména seznam nainstalovaných balíků. Klíčenku přenesete na počítač s rychlým připojením, spustíte apt-imagen update a apt-imagen bajar stáhne nové balíky. Klíčenku i se staženými balíky přenesete zpět na počítač s pomalým připojením a spustíte apt-imagen install. A je hotovo.

Apt-imagen je velmi podobný programu apt-zip, ale na druhý pohled naleznete podstatný rozdíl. Při použití apt-zip musíte na pomalém počítači spustit minimálně apt-get update a i to může být někdy moc. Apt-imagen řeší, co bude stahovat, až na tom druhém počítači. Což ovšem na druhou stranu znamená, že i na druhém počítači musí být nainstalován Debian (či jeho odnož, nebo alespoň balík obsahující apt). To u apt-zip vystačíte pouze s přítomností wget.

chileforge.cl/pro­jects/apt-magen, 0.1.0, GPL v3

Be The Wumpus

Výjmečně poruším své pravidlo, že nepíšu o hrách, protože tohle vám musím naservírovat hned teď. Ve hře Be The Wumpus (0.01) jste upírem, co žije v temné jeskyni (hra má věrohodnou grafiku – viz screenshot). A do vaší jeskyně občas zabloudí nějaký ten člověk, alias potenciální jídlo. Vy samozřejmě slyšíte jeho dech, tlukot srdce nebo jeho hlas („Hello, is somebody there?“), a tak se k němu musíte pokusit přiblížit co nejvíce (jinak vám při útoku uteče) a pak zaútočit: „Uáááá!“ Nevýhodou je, že na ovládání potřebujete takový ten dvojitý joystick, jaký bývá u herních konzolí. Pokud by chtěl někdo přidat podporu pro ovládání klávesnicí a myší, tak mu budu moc vděčný! Sluchátka jsou samozřejmě naprosto nutná.

BeTheWampus

Be The Wumpus

bethewumpus.sou­rceforge.net/, 0.01, GPL v2 (zdrojáky), Creative Commons Sampling Plus 1.0 (zvuky)

Mod_memcached

Mod_memcached je modul pro Apache, který poskytuje PUT, GET a DELETE služby pro memcached cluster. S použitím tohoto modulu můžete stránky ukládat přímo do memcached a nemusíte použít cgi wrapper.

root_podpora

tangent.org/608/mod_mem­cached.html, 0.1, BSD

Blbinka

Trochu od věci, ale když už si budete hrát na upíra a budete mít na hlavě sluchátka, tak si určitě zajděte do virtuálního kadeřnictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.