Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 4. 2000)

12. 4. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Týden se s týdnem sešel a je tu další díl populární Sklizně. Tak se pojďme podívat, co se nám za posledních sedm dní urodilo.
Úterý 11. 4.

MP3 audio se stále více snaží pronikat do běžné spotřební elektroniky, jako jsou přenosné přehrávače, hi-fi soupravy a nebo autorádia. A právě v autě by mohl najít své uplatnění projekt MP3 Voice Control. Jde o klasický „jukebox“ se všemi očekávanými funkcemi, ovšem navíc je zde hlasové ovládání, realizované pomocí technologie IBM ViaVoice. Je nad slunce jasné, že postupem času si do automobilů podobná technologie cestu najde, stejně, jako se dnes rozšiřují hands-free sady pro mobilní telefony.
Mezi linuxáky je asi hodně chemiků – alespoň tomu nasvědčuje další program pro molekulární modelování, nazvaný Ghemical. Bohužel, nejsem v této oblasti příliš kovaný (respektive vůbec :) a jelikož domovská stránka aplikace také není z nejsdílnějších, nemohu se zde více rozepsat. Takže, pokud vás tato oblast zajímá, nezbyde vám, než program ozkoušet.
GnomeRAR je grafický front-end ke komprimačnímu a archivačnímu programu RAR, který umožňuje jak kompresi, tak dekompresi a prohlížení existujících archivů. Do budoucna autor počítá s rozšířením o podporu dalších typů archivů.

Pondělí 10. 4.
Často by bylo praktické, kdyby šly WWW stránky před zobrazením v prohlížeči (a nebo ještě lépe před stažením přes pomalou linku) nějak zpracovat. Když pominu filtrování reklamních proužků (haló lidi, ať se vám to líbí nebo ne, také potřebujeme z něčeho žít), lze najít i jiné šikovné funkce. Třeba by šlo konvertovat PNG obrázky na GIFy, pokud potřebujete používat starší prohlížeč a nebo „předžvýkávat“ HTML kód pro malá zařízení (PDA). A právě pro tyto účely je určen program FilterProxy. Jak název napovídá, funguje jako obyčejný proxy server, takže jej lze použít snad s libovolným prohlížečem. O filtrování se starají moduly, které jsou, stejně jako program samotný, napsané v Perlu. Momentálně existují moduly pro zmíněné blokování bannerů a kompresi stránek a navíc je přiložen i vzorový modul skeleton, který vám poslouží jako šablona pro psaní vlastních rozšíření.
Peep je poměrně jednoduchý, ale velice užitečný program. Těžko ho popsat jedním slovem – jde o utilitu, která umožňuje propojovat standardní vstup a výstup se síťovými konexemi. Lze ho použít takřka na cokoliv, od testování služeb a zkoumání protokolů, přes peer-to-peer chat až po posílání jednotlivých souborů. Peep se může na porty připojovat i na nich naslouchat, lze s ním tunelovat (nikoliv banky :), přesměrovávat spojení na jiný port či počítač a vůbec provádět psí kusy. Pokud vás to zaujalo, podívejte se na ReadMe programu, najdete tam mnoho užitečných příkladů. Abych nezapomněl, Peep umí pracovat s UDP.
Když jsem si přečetl o hře Cannon Smash, říkal jsem si „3D stolní tenis, to bude zase nějaký vznosný popis pro obyčejného pinkání viděné z šikmého nadhledu“, ale nakonec jsem byl docela překvapen. Tato hra vypadá poměrně zdařile – cílem totiž nebylo vytvořit jenom tak nějakou hru, ale spíše systém pro reprezentaci různých herních strategií tohoto sportu. CS používá OpenGL, takže zájemci bez akcelerovaných grafických karet opět přijdou zkrátka.

Neděle 9. 4.
Malý prográmek Tmetric najde své uplatnění všude tam, kde si chcete ověřit dostupnou šířku pásma mezi vaším a vzdáleným počítačem. Tmetric funguje navenek v podstatě obdobně, jako klasický ping, ovšem navíc se z jeho výstupu dozvíte právě informace o přenosových rychlostech (pro jednotlivé pakety a celkově nejlepší, nejhorší a průměr).
A ještě jednou síťová utilita. Všechny příznivce 3D prostoru (a hlavně majitele akcelerovaných grafických karet) jistě potěší síťový monitorovací program WiredView, který pro svůj výstup používá 3D model, samozřejmě, jak už je v poslední době obvyklé, s využitím OpenGL.
Pokud chcete opravdu user-friendly bootloader, můžete zkusit XOSL. Ten je totiž nejenom grafický, ale implementuje i plnohodnotný systém oken, takže vše od konfigurace až po vlastní výběr operačního systému probíhá v prostředí ne nepodobném Windows či X11 a to dokonce až v rozlišení 1600×1200 bodů. Kromě propracovaného vzhledu nabízí i všechny potřebné funkce: bootování až 24 systémů (pro Linux je bohužel stále potřeba lilo, takže program neřeší problém 1024 cylindru), skrývání FAT oddílů, bootování vybraného systému po uplynutí předvoleného času, ochrana jednotlivých položek heslem, start DOSu či Windows 9× z libovolného oddílu, atd. Samozřejmě, že zejména grafické prostředí má jisté nároky, takže ačkoliv minimem je počítač s procesorem 386, doporučuje se spíše Pentium a zcela určitě se neobejdete bez grafické karty kompatibilní se standardem VESA VBE 1.2 nebo 2.0.

Sobota 8. 4.
Raptor je v Perlu napsaný analyzátor logů, které vytváří Raptor Firewall. S jeho pomocí lze generovat statistiky, ze kterých se lze dozvědět jak obecné informace (celkový datový tok, využití jednotlivých protokolů), tak detailnější údaje (např. přehled všech ssh konexí apod.). Dále lze generovat statistky pro jednotlivé počítače v lokální síti, přehledy požadavku na vnější počítače a podobně.
Snad neuplyne týdne, aby se neobjevil nový HTML editor. Posledním přírůstkem se jmenuje Peacock a zatím o něm nelze říci nic moc zvláštního, jde totiž o velice čerstvou verzi programu, která se dle mého názoru k běžnému použití zatím nehodí (alespoň dokud existují mnohé konkurenční a propracovanější programy).
Program TuxCards popisuje jeho autor jako notebook (nikoliv ve smyslu přenosného počítače, ale v původním významu zápisníku). Osobně bych možná použil termín outliner, ale to zřejmě stejně mnoha lidem nic neřekne. Takže, jde o program, který vám umožní vytvářet si poznámky, které lze ovšem díky hierarchickému uspořádání do stromové struktury dobře členit a sdružovat. To je dle mého názoru mnohem efektivnější, než obyčejné „lineární“ zápisky. Jestli bude ovšem tento způsob vyhovovat i vám, to bude asi třeba vyzkoušet.

Pátek 7. 4.
Hru Overflow bude znát možná hodně z vás z některých starších portů. Ty obvykle měly v názvu něco o atomech. Jde o deskovou hru, jejímž principem je umísťování atomů na jednotlivá pole. Pokud se na políčku sejdou čtyři atomy, dojde k reakci a každý z nich se pak přemístí na jedno sousední pole v některém ze čtyřech směrů (nahoru, dolů, doprava, doleva). Tím dochází zejména v pozdější fázi hry k velkým řetězovým reakcím a vedení se tak přelévá ze strany na hranu. Docela dobrá legrace :)
Hlavně pro velké společnosti je určen webový telefonní seznam Phonebook.php3. Je pravda, že zakomponovat takový seznam do intranetu může značně usnadnit a centralizovat údržbu. Program umožňuje samozřejmě vyhledávání podle textu, oddělení a podobně. To bude asi tak všechno, co se o tom dá napsat :)
Když jsem psal seriál „Co používat po přechodu“, nenapadlo by mě, že někomu bude chybět po smazaní Windows karetní hra Hearts (Srdce). Že se ale tací najdou, o tom svědčí projekt Hearts for KDE, jehož název mluví za vše. Program vypadá docela pěkně, ale zatím nepodporuje síťovou hru.

Čtvrtek 6. 4.
Jazz++ společnosti Jazzware je podle toho, co jsem se doslechl, jeden z nejlepších MIDI seqencerů, které můžete pro Linux sehnat. Prý že snese srovnání i s konkurenčními produkty ze světa Windows. Ovšem není zdarma. Nebo spíše NEBYL zdarma. Od verze 4.0 je totiž Jazz++ pro Linux šířen pod licencí GPL. Těžko říci, které jeho vlastnosti bych měl vyzdvihnout, je jich opravdu požehnaně. Myslím, že nechybí nic z těch běžnějších funkcí (snad jedině score editor) – přehrávání, nahrávání, piano-roll, mixer, načítání a ukládání MIDI, vícenásobné undo, … – a navíc jsou zde třeba funkce pro kombinování MIDI a wave audia, generátor melodií a rytmů, metronom atd.
Údajně prvním (a já o jiném opravdu nevím) programem pro Linux, který pracuje s rozhraním IEEE-1394 (spíše známým pod názvem Firewire), je utilitka dvgrab. Ta slouží ke stažení videa z digitálních videokamer, které právě „Ohnivý drát“ začínají stále častěji používat. Program ukládá do formátu AVI, (bohužel jsem nezjistil, s jakou kompresí), takže by neměl být problém s výsledným souborem pracovat takřka kdekoliv. Na stránce projektu najdete mimo jiné i zajímavé odkazy na další servery zaobírající se rozhraním Firewire pod Linuxem.
Scorched Earth, zkráceně jenom Scorch, to je dnes už prakticky legendární hra. Ačkoliv její námět je prostinký, úspěch byl možná až nečekaně obrovský. Každý hráč vlastní tank, který je náhodně umístěn do kopcovité krajiny (viděné z profilu) a když na něj přijde řada (neboť se hráči střídají, nehraje se v reálném čase), snaží se vhodným nastavením úhlu a síly výstřelu zlikvidovat konkurenty. K tomu si přidejte povětrnostní vlivy a různé typy zbraní (skákavé či ztrojené střely, samonaváděcí rakety, atomovka, …) a máte celkovou představu o vlastní hře. A proč to všechno píšu? No samozřejmě proto, že jsem objevil další linuxovou mutaci této hry prozaickým názvem Xscorch.

root_podpora

Středa 5. 4.
Název grepmail říká téměř vše o úkolu této utilitky. Samozřejmě, jde o vyhledávání ve standardních unxových mailboxech. Narozdíl od normálního grepu je zde samozřejmě výhoda v tom, že grepmail neinformuje pouze o řádku, ale o zprávě, kde se hledaný regulární výraz nachází, takže lze pak snadno onu zprávu zobrazit přímo v mailovém programu. Vzhledem k podpoře vstupu z roury je možné grepmail integrovat i do některých existujících klientů. A abych nezapomněl, podporované jsou i komprimované mailboxy.
Audiokonferenční nástroje se zvolna začínají těšit oblibě, dle mého názoru hlavně proto, že pro ně potřebujete jenom poměrně levné vybavení a mnohdy je lze provozovat i na pomalých linkách (většinou okolo 28,8 Kbps). A v neposlední řadě existuje i mnoho solidních, volně šiřitelných aplikací. Jednou z nich je i RAT, neboli Robust Audio Tool. RAT nabízí mnoho unikátních vlastností. Například není příliš časté, aby podobné programy obsahovaly podporu vícečlenné konference (zde založena na technologii IP Multicast), osm kompresních algoritmů, umožňujících zvolit si potřebnou šířku pásma od 5,6 až po 64 Kbps, šifrování přenosu (DES), mixování více streamů či podporu IPv6. A navíc program existuje ve verzích pro několik různých platforem (Windows a un
xy).

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku