Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 8. 1999)

12. 8. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden uplynul jako voda a je tu opět přehled softwarových zajímavostí...
Středa 11. 8.
Speechd

je taková  srandička , která vytvoří speciální zařízení /dev/speech. Libovolný text poslaný na toto zařízení je pak  přezvučen  na zvukové kartě. Speechd samo o sobě neimplementuje syntézu řeči, ale využívá jeden z programů Festival nebo rsynth. Není mi bohužel známo, že by jeden či druhý uměl pracovat s češtinou. I když čeština s anglickým přízvukem je také roztomilá :)
Nmap je vynikající port scanner, ovšem přeci jenom má skoro až dost parametrů a přepínačů. Práci s ním zjednodušuje KMap, což je jeho KDEčkový front-end.

Úterý 10. 8.
A máme tady další z řady rozhraní k MP3 přehrávači mpg123. Jeho jméno je WHAMP. V tomto případě není téměř co dodat – GTK rozhraní, standardní funkce (volume, playlist, …), žádné extra vymoženosti, ale svému účelu poslouží.
CompuPic je program (původem z Windows), který umožňuje organizovat grafické soubory, prohlížet je a provádět s nimi základní operace. Vypadá opravdu velice pěkně a pro nekomerční použití je zdarma. Binárky k dispozici v tgz, rpm, deb.

Pondělí 9. 8.
Je zvláštní, jak mnoho existuje emulátorů čehokoliv pro Linux. Že by na to byl Linux nějak vyjímečně vhodný? Asi ano, jinak by se neobjevil další emulátor herní konzole. Tentokrát jde o emulaci konzole Sega Genesis/Megadrive jménem DGen.
A opět z herního soudku: glTron je hra pro dva hráče, kteří putují po hracím plánu a zanechávají po sobě stopu. Cílem hry je nenarazit do stěny nebo svojí či soupeřovi stopy. To vše ovšem tentokrát v 3D prostoru.
GKrellM je graficky velice pěkný monitor aktivity procesoru, disku a síťových rozhraní. Hodnoty zobrazuje v grafech, rovněž ukazuje využití paměti a swapu. Musím přiznat, že jde o velice zdařilou pomůcku, navíc i s výborným designem.

Neděle 8. 8.
Repop je zajímavá pomůcka: dokáže totiž transparentně zajistit přístup k více POP3 mailboxům, i když to váš emailový klient nepodporuje. Navíc umožňuje definovat filtrovací pravidla, která se vykonávají na úrovni POP3 protokolu, takže lze například mazat spam ještě před tím, než se stáhne apod.

Sobota 7. 8.
DeleGate je aplikační gateway (nebo proxy server, chcete-li). To, co ho odlišuje od ostatních podobných programů je jednak multiplatformnost (běhá na un*xech, Windows i OS/2) a hlavně široká podpora komunikačních protokolů. Podporovány jsou tyto: FTP, Gopher, HTTP, NNTP, POP, SMTP, Telnet, Wais, X, LDAP, LPR, CU-SeeMe, Socks, ICP a SSL. DeleGate samozřejmě umožňuje cachování, řízení přístupu a další běžné funkce.
Sem tam se stane, že nějaký program spadne a zanechá po sobě soubor core, který slouží hlavně pro hledání příčin pádu. Pakliže vás příčiny nezajímají, je vhodné tento soubor smazat a ušetřit si tím nějaký ten megabajt. Protože ale tyto soubory mohou být rozházeny po celém disku, nebylo by od věci očistu nějak automatizovat. A to přesně dělá shell skript urmcore. Dělá to bezpečně (před mazáním ověřuje, zda jde opravdu o core dump) a podle stanovených pravidel (nemazat core mladší než xxx dní apod.).

Pátek 6. 8.
Snort je paket sniffer/logger, který může pomoci při hledání problémů v síti nebo například posloužit při analýze přenosového protokolu a podobně.
S programy pro tvorbu hudebních modulů – trackery – se v poslední době roztrhl pytel. Dalším v řadě je Sarah Tracker.
eXtace se jmenuje program, který načítá audio data z esd démona a zobrazuje je texturovaně ve 3D.

Čtvrtek 5. 8.
Další paket sniffer se jmenuje Ethereal a disponuje některými zajímavými funkcemi. Mimo jiné dokáže načítat pakety online ze sítě nebo ze souboru (a to dokonce i ve formátu konkurenčních komerčních produktů) nebo formátovat výstup do postscriptu.
Nová verze prohlížeče PDF dokumentů xpdf splnila moje nejtajnější sny! Jednak korektně pracuje s češtinou a navíc se zlepšil i vzhled zobrazeného dokumentu díky antialiasingu fontů. K tomu všemu dokáže i pdf prohledávat, což linuxová verze originálního prohlížeče od Adobe neumí dodnes!

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?