Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 11. 2002)

13. 11. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme novou verzi Evolution, ovladač, který skamarádí Linux a fototiskárnu Olympus P300, zajímavé řešení (ne)dostupnosti pošty na freemailech přes POP3 a mnoho dalšího.

Obsah

Na světě je Evolution 1.2. Vylepšení doznala například podpora více účtů, zrychlit by se mělo prohledávání zpráv, přibyl HTML editor patiček (signatur) a vylepšené automatické doplňování adres podporující víc adresářů. Pokud neradi saháte po myši, měla by vám také nová verze vyjít vstříc díky propracovanějšímu systému klávesových zkratek.

Uživatelé nejednoho freemailu se dočkali časem nepříjemného překvapení v podobě zrušení, respektive zpoplatnění POP3 přístupu ke svým schránkám – pokud mě paměť neklame, potkalo to například uživatele USA.net, HotMailu či Yahoo! Emailu. Většinou se našel někdo, kdo napsal program, který dokázal parsovat HTML stránky služby, poštu z nich vytahat a uložit do lokální schránky, se kterou už lze pracovat v některém emailovém klientovi. Většinou ale šlo o řešení jednoúčelová a poměrně omezená. Jiný přístup k věci zvolil autor velmi zajímavého projektu MrPostman. Jde totiž o modulární proxy, která funguje jako POP3 server a zcela transparentně zprostředkovává přístup k poště dostupné jinak pouze přes web. Tento přístup má samozřejmě řadu výhod – je například naprosto nezávislý na způsobu, jakým si váš oblíbený klient ukládá poštu, je snadno použitelný pro více počítačů v síti a umožňuje jednoduše používat některé funkce emailového klienta, jako je například filtrování při stahování a podobně. Jak jsem již napsal, MrPostman je modulární, což znamená, že do něj lze přidat podporu pro další webmaily. Momentálně je podporován pouze Yahoo! Mail a hledají se dobrovolníci, kteří by se podíleli na modulech pro HotMail a další služby.

O utilitěXBin­dKeys jsem se ve Sklizni již zmiňoval, ale zjistil jsem, že jsem zapomněl na jednu důležitou věc: je to jediný externí nástroj pro mapování klávesových zkratek v X, v němž jsem úspěšně rozchodil i takové kombinace kláves, jako je třeba Shift+Shift nebo Alt+Shift, což jsou obvyklé dvojhmaty pro přepínání klávesnice. Já mám tímto způsobem například vyřešené přepínání v kombinaci s programem xkbsel. V konfiguračním souboru ~/.xbindkeysrc stačilo uvést

# switch keymap (shift + shift)
"xkbsel -n &"
    m:0x11 + c:62

# switch keymap (alt + shift)
"xkbsel -n &"
    m:0x18 + c:50

a bylo po starostech :) Pro zvídavé, parametr m: specifikuje masku příznakových kláves (0×11 znamená shift a 0×18 v mém případě alt, respektive mod2 – lze zjistit pomocí xbindkeys -k) a parametr c: určuje kód klávesy (pro normální klávesy jej zjistíte opět pomocí xbindkeys -k, ovšem pro některé speciální, mezi něž patří i shift či alt, musíte sáhnout k programu xev, jenž je součástí XFree86).

JProjectTimerje jednoduchá (zatím?) aplikace pro plánování projektů. Umožňuje definovat projekt, v něm pak jednotlivé úkoly včetně závislostí a nakonec vygenerovat Ganttův graf. Rozhodně nehledejte v JProjectTimeru konkurenta MS Projectu a podobných nástrojů, k jednoduchému plánování ale poslouží a v budoucnu se to navíc může změnit :)

Cítíte-li potřebu generovat z jakéhokoliv důvodu na webu dynamicky excelovské dokumenty, jistě vás potěší port perlového modulu Spreadsheet::Wri­teExcel do PHP. Projekt nazvaný php_writeexcel ještě nepodporuje všechny funkce své inspirace, zejména proto, že některé z nich závisí na dalších modulech, pro něž neexistuje v PHP alternativa, nicméně postupem času by měla být kompatibilita po funkční stránce úplná. Mimochodem, pokud se pohybujete v prostředí, kde se používá jak Perl, tak PHP, mohla by vás možná zajímat ta část dokumentace php_writeexcel, v níž se autor zaobírá problémy s portováním perlového kódu do PHP.

Olympus P300 je jednoduchá sublimační tiskárna, určená převážně pro přímý tisk z digitálních fotoaparátů téže značky. Pokud se ji ale rozhodnete propojit s počítačem, jistě vám přijde vhod linuxový ovladač P300drv. Momentálně podporuje tisk v 306 dpi a lze jej použít i jako filtr pro lpd, který díky ImageMagicku dokáže vytisknout takřka libovolný bitmapový formát. Za zmínku jistě stojí, že ovladač má původ v našich krajích – jeho autorem je Michael Mráka.

Ačkoliv Sony nepatří k firmám, které by se specializovaly na výpočetní techniku, díky postupnému sbližování tohoto trhu se segmentem spotřební elektroniky si očividně velmi dobře uvědomuje, že zde vzniká nový prostor, který je třeba využít. Důkazem jsou například kapesní počítače Clié, které momentálně velmi úspěšně dobývají svět PDA, a nebo třeba notebooky Vaio. A právě pro majitele těchto sympaticky vyhlížejících notebooků je určena utilitka S-Jog, která zpřístupňuje v Linuxu populární tlačítko Jog Wheel (které samozřejmě nemůže chybět na žádném výrobku Sony). Díky této utilitce lze Jog Wheel používat pro spouštění aplikací, nastavování jasu displeje, nastavování hlasitosti a nebo jako obyčejné kolečko myši.

NetSplitter je zajímavý systém pro rozkládání zátěže mezi dvě či více linek. Neobvyklé je na něm to, že pracuje na úrovni paketového filtru. V praxi to vypadá tak, že existuje-li více internetových linek, NetSplitter pomocí NATu rozkládá jednotlivé konexe mezi ně. Program samozřejmě kalkuluje s šířkou pásma jednotlivých linek a navíc si i ohlídá, jestli linka žije (poměrně jednoduše pomocí pingu). Momentálně je podporován Linux a FreeBSD.

root_podpora

Blbinka týdne

Když přijdete domů po těžkém dni, když se chcete dostat do nálady, když potřebujete nabít energií, je tu pro vás Flasher. Tato výborná a naprosto nezastupitelná utilitka, která by neměla chybět ve výbavě žádného moderního člověka, dokáže stimulovat vaše mozkové vlny pomocí obrazovky blikající v nejrůznějších frekvencích a barvách. Dokáže vás vybudit i uklidnit – údajně stačí před monitorem posedět pár minut. Pozor, program je naprosto nevhodný pro epileptiky. Autor neodpovídá za žádné poškození zdraví související s použitím Flasheru :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku